Tavaliselt paavst oma sünnipäeva ei tähista. Tänavune aasta on aga erand.

Neljapäeva hommikul juhatas Johannes Paulus Rooma Püha Peetri väljakul missat, milles võttis osa 3.000 preestrit, 250 piiskoppi ja hulk kardinale. Õhtul mängib Londoni Sümfooniaorkester sünnipäevalapse auks Joseph Haydni "Loomist".

Reedel võtab paavst vastu 173 Püha Tooliga diplomaatilisi suhteid omava riigi ja institutsiooni suursaadikud.

Poola päritolu Johannes Paulus, kes on 450 aasta jooksul esimene mitteitaallasest Rooma paavst, on oma ametiaja jooksul puudutanud rohkem inimesi, kohtunud rohkemate liidritega ja külastanud enamaid maid kui ükski paavst enne teda.

Töötempo, mille ta endale Krakowi peapiiskopist 1978. aastal paavstiks valituna peale pani, ei ole ka viimastel aastatel aeglustnud. Ta on teinud 92 reisi Itaaliast välja ja külastanud 123 riiki, mille tõttu on ära teeninud paavst-maailmaränduri nime.

Arstide nõudmisel on tema viimastel reisidel olnud vähem kohtumisi, kuid tarmukuselt jätab paavst ka 80-aastaselt selja taha oma märksa nooremad nõunikud ja abilised.

Viimastel aastatel on paavst kühmu jäänud, puusaoperatsiooni tõttu liigub ta vaevaliselt ja tema esinemistes ette tulevaid takerdumisi peetakse Parkinsoni tõve tunnuseks, aga endiselt on Johannes Paulus veendunud, et teda kui jumala asemikku maa peal peavad näha saama kõik usklikud.

Veel ei ole vaibunud paavsti iha külastada Hiinat ja kui suudetakse vähendada vastuolusid vene õigeusu kirikuga, tahab ta kindlasti sõita ka Moskvasse.

Selle aasta jooksul on Johannes Paulus juba ära käinud Egiptuses Siinai mäel ja viinud ellu oma ammuse unistuse astuda Pühal Maal Kristuse jälgedes. Alles möödunud nädalavahetusel külastas ta Hispaanias Fatimas asuvat neitsi Maarja pühamut.

Paavst on kuulutanud 2000. aasta pühaks aastaks ja sellega seotud ettevõtmiste programm on nii tihe, et paavstil tuleb pea iga päev seista avalikkuse tähelepanu keskpunktis.

Johannes Pauluses ei nähta üksnes usujuhti, vaid ka austatud ülemaalimset liidrit, kes astus ametisse, kui Kremlis valitses Leonid Brežnev, Valges Majas Jimmy Carter ja Margaret Thatcher ei olnud Downing Streetile veel jõudnudki.

Sünnipäevaõnnitlusi tulveb Vatikani ühtmoodi nii katoliiklikelt kui mittekatoliiklikelt liidritelt.

"Paavst Johannes Paulus on erakordne mees," ütles ateistliku Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov neljapäeval Vatikani ajalehe Osservatore Romano sünnipäevaläkituses.

"Euroopa võlgneb sulla palju," kinnitas omalt poolt Itaalia presidenti Carlo Azeglio Ciampi. "Maailm võlgneb sulle palju sinu visa võtiluse eest inimese kaitseks."

Paavsti tervitas Iisraeli peaminister Ehud Barak ja palestiinlaste liider Yasser Arafat ütles: "Me palume jumalat, et ta annaks sulla pikka iga, tugevat tervist ja meelerahu, et sa saaksid jätkata ristiusu armastuse ja rahu sõnumi levitamist."