"Kodutunde" meeskond pani tänaseks kokku Signe Lahteinile pühendatud erisaate.

"Tänane "Kodutunne" on veidi teistmoodi ja usun, et paljud teist teavad ka põhjust. Selleks on traagiline avarii, kus vigastada sai Signe. Tema vigastused olid nii rängad, et vaatamata pingtustele ei suutnud arstid Signe elu päästa. Signe suri," alustas Signele pühendatud saadet Anneli Lahe, kes tõdes, et ei osanud uneski näha, et sellistel põhjustel taas "Kodutunnet" juhtima asuma peab. "Mulle kerkisid ta silme ette ta kaks poega, kellest noorim on sama vana kui minu poeg. Kohe meenus mulle ka kolmeaasta tagune sündmus, oli ka kevad. Ja ma andsin "Kodutunde" saatejuhtimispulga üle Signele," jätkas Lahe.

"Signe oleks selleks kevadeks "Kodutunnet" juhtinud juba kolm aastat, saades täis 100 saadet. "Kodutunde" 200. episood oli südantkriipiv. Signe oli meister selliseid lugusid avama," sõnas Anneli Lahe Signele viimaseks jäänud saatest kõneldes.

Saade, mis rääkis raske saatusega emast, kes mattis oma noore tütre, tõi kurvastuspisarad silma ka Signele. "Usud sa ise, et on olemas mingi elu pärast elu," küsis Signe saates emalt, kes kaotas lapse.

"Signe tahtis ja jõudis väga palju teha. Nüüd kahjuks jäi väga palju tegemata ja osa neist ka pooleli. Üks lugu, mis Signel valmis sai, aga teile jutustamata jäi, on teie ees. See valmis 22. märtsil, mille järel Signe autorooli istus. See lugu jäi Signele viimaseks," sõnas Lahe juhatades sisse Signe jaoks viimase perekonna loo. Signe saate algusmonoloog algas sõnadega, mis tegid paljudel televaatajatel silmad märjaks. "Vaadake, kui toreda taevatrepi ma leidsin siit Põlvamaalt," ütles Signe Lahtein. Seepeale tõdes Anneli Lahe, et praegu omandavad Signe sõnad hoopis teise tähenduse.

Saade, mis jäi Signe jaoks viimaseks, käis külas Põlvamaal Külli ja Raivo pere juures. Tubli ja toimekas paar on suureks kasvatanud ja kasvatamas seitset last. "Muidu on neil kõik tore, aga neil on mure - kodus on külm,"sõnas Signe elu viimase saate alustuseks.

"Signe kuulas, aga ka kuulis. Ta oli ise ka pärit väikesest kohast ja lihtsad inimesed läksid talle hinge," sõnas Lahe iseloomustades Signet kui lihtsat naabritüdrukut, kes alati nõu ja jõuga aitas. Signe lõi ka vajadusel ise käed ehitusel külge ning jagas alati oma isiklikke kogemusi.

"Signe oskas kaasa tunda. lohutada ja samas küsida ka neid küsimusi, mis paljudel huulil," iseloomustas Anneli Lahe Signet.

"Kuidas te võtsite vastu otsuse või julgesite veel lapsi saada, kui ei olnud jalgealune kindel," küsis Signe küsimuse pereisa Raivolt, kellel peres kasvamas seitse last, ent rahaline seis võib-olla mitte kõige parem. "Lapsed on need, kelle pärast jõudu on," tõdes pereisa.

Signe armastas väga oma kodu ja kodus olemist. "Ühes intervjuus kirjeldas ta, et lõunani magaja pole ta kunagi olnud. Samuti täheldas ta, et ta pojadki ei taha koolivaheaegade esimestel päevadel kodust kuhugi minna," sõnas Anneli Lahe Signe koduarmastuse kohta.

"Sattusin ühel päeval telekast vaatama kuidas meie Eestimaa arvamusliidrid seal omavahel tähtsate teemade üle väitlesid. Vaatasin mõnda aega ja taipasin, kui väga palju rohkem meeldib mulle kuulata neid inimesi, kelle juures me "Kodutundes" käime. Ongi kaks Eestit, üks on "suurte inimeste" Eesti, suurte filosoofiliste muredega, ja teine on see väikeste inimeste Eesti, kus mured ongi selles, et kas mu laps on terve, kas mul tuba on soe. Suures Eestis vist väga hästi ei teata, kuidas väikeses Eestis elatakse. Mõtled küll, et väike Eesti, paari tunniga sõidad ta läbi. Aga kui hakkad vaatama, siis polegi nii väike," Need olid Signe Lahteini viimased sõnad "Kodutundes".

Seejärel näidati saates viimaseid kaadreid Signe autost. Operaator arvas, et ehk peatab patrull Signe auto liiga aeglase sõidu eest. Aga patrulli ja Signe teed läksid lahku ning need olid Signe viimased autotuled.

Saadet jäid lõpetama Signe monoloogid.

"Ma mäletan, kuidas ma seisin Epp Maria Kokamägi maali ees ja tundsin iga keharakuga, millise talendi on Jumal inimesele andnud, samasuguse emotsiooni olen saanud Olav Ehala muusikat kuulates.

Ma pean tunnistama, et tänane saade muutis korralikult mu maailmapilti. Pean uskuma, et meie hinged käivad siin maa peal tarkust kogumas ikka õige mitu korda."

"Ma palun meie kõikidele arstidele ja teadlastele tarkust, et nad suudaksid homme päästa veel rohkem inimesi kui täna. Me loodame ja usume kogu südamest, et kellelgi on olnud sellest tuge omal raskel hetkel elus. Nii see on alati olnud ja nii see selles saates jääb ka. Nii on see ka järgmisel esmaspäeval. Olge siis terved, toetage üksteist ja näeme jälle," sõnas Lahtein 200. episoodi lõppedes, mis oli eetris eelmisel esmaspäeval. Vahetult enne saate eetrisseminekut lahkus Signe Lahtein elavate seast.

Jaga
Kommentaarid