Kümme ja viis aastat tagasi olid suured ööklubid rahvast täis ja neid oli rohkem kui praegu. Mis võib olla ööklubielu vähenemise põhjus? Mis on selle elu asemele tulnud?

Osaliselt ma olen selle väitega nõus, osaliselt mitte. Suuri klubisid on küll kinni pandud viimase kümne aasta jooksul, aga näiteks Tallinnas Venus Clubil läheb hästi ja Vabank ja Prive toimivad hästi. Näiteks Pärnus töötab ju ka vana klubi Sunset suvel. Tartus on endiselt Atlantis.

Tallinnasse on aga selle ajaga meeletult palju huvitavaid, hubaseid kohti juurde tehtud. Lounge´id nagu Butterfly, Clazz, kus käivad džässist lugu pidavad inimesed. Pubid ja baarid ja väiksemad öölokaalid, mis on poole hommikuni lahti ja kus on ka DJ või elav muusika või vaheldumisi mõlemad. Selliseid kohti on palju rajatud ka teistesse linnadesse. Pärnus näiteks Sugar toimib hästi, Tartus Maasikas. Samasugune tendents on tegelikult ka mujal maailmas, et tehakse kohti kindlale sihtrühmale.

Üks kunagi ööklubides üritusi korraldanud muusikamäned¬žer ütles, et suurte saalööklubide aeg ongi möödas nagu sai otsa varieteede ajastu.

Jah, ööklubide roll on muutunud. Kui sinna minnakse, siis tunduvalt hiljem kui aastaid tagasi. On inimesi, kes alustavad pidu kodus, lähevad siis baari või pubisse ja pidu lõpetatakse ööklubis. Mitmed käivad neli-viis kohta läbi ja alles kella kaheks öösel jõuavad ööklubisse. Varem oli ajaveetmiskohti palju vähem, ööklubid olid suuremad ja siis paistis välja, et kõva ööklubielu käib. Praegu on kohti ikka meeletult rohkem ja erinevatele maitsetele. Kindlasti ei ole ajaveetmiskohtades rahvast vähemaks jäänud, aga kogu see elu on rohkem hajutatud. Ma arvan, et nädalavahetustel on pidutsejaid Tallinnas oluliselt rohkem kui 10-15 aastat tagasi. Vaatame kasvõi, kui palju on turiste lisandunud. Aga see publik hajub palju rohkematesse kohtadesse kui varem.

Üks asi on ka see, et 10 aastat tagasi oli ööklubi suhtlemiskoht, kus võeti kokteil ja vaadati, kas võiks mõne neiuga juttu teha. Tänapäeval suur osa suhtlusest kandunud sotsiaalmeediasse, kus saab tutvuda, flirtida ja kohtumisi kokku leppida. Enam ei pea suhtlemiseks ja tutvumiseks minema ööklubisse. Enamus tutvusi luuakse ju internetis ja selleks ei ole vaja kodust välja minna.
Ja vaatame ka seda, kui palju on viimastel aastatel spordiklubisid juurde tulnud ja need ei ole enam higised väikesed saalid, vaid ligitõmbavad glamuursed kohad, kus käib ka suhtlemine.
Ja lõpuks, kui inimestel oleks raha rohkem, küllap nad käiks ka öösiti väljas rohkem. Väljas lõbutsemine ja kogu elu on kallimaks läinud, aga sissetulekud ei ole oluliselt kasvanud.

Emad ja tütred enam ühte ööklubisse ei mahu nagu kümme aastat tagasi?

Jah, siis oligi nii. Pilt on nüüd  väga palju mitmekülgsem ja palju enam on kohti erinevatele maitsetele. Tegelikult, kui sa hästi läbi mõtled oma asja, siis see töötab.

 Kes tahab nooremat publikut, kes vanemat, ja pakutakse kindlaid muusikastiile. Tegijad peavad palju rohkem mõtlema kontseptsioonile ja rabelema publiku saamiseks. Ainult diskoga enam igas eas publikut ei köida, kuigi mina olen ikka diskokultuuri poolt. 


Loe edasi homsest Nelli teatajast!