Vanavanemad hellitavad last

27aastane lauljatar, kes sai emaks 20aastaselt ja pidi pärast seda täiskasvanuks saamise kiirkursuse läbima, rääkis hiljuti ka ajakirjas Mood, et kogemuse abil mõistab ta ka naisi, kes sünnitusejärgselt depressiooni langevad.

Samuti mõistab ta emasid, kes kurdavad, et nad on väsinud. "Kõik väsivad. Õnneks on emaks olemine imeline, sest emana on võimalik just lapsest jõudu ja energiat ammutada. Kui mu laps tuleb koju ja tal on kaasas mingi enda valmistatud asjake, siis juba see teeb rõõmu ja annab vunki. Kõik emad kindlasti teavad seda tunnet."

Kuid tõsisema väsimuse korral pakuvad Nele-Liisile tuge vanemad ja elukaaslane. "Vanemad küsivad sageli, kas nad saavad aidata. Ja nende rõõm on suur, kui nad saavad lapsega tegeleda. Lapsel on omakorda rõõm suur, kui ta saab olla vanema ja vanaisaga koos. Vanavanemad hellitavad hea meelega last ja sellest võidavad kõik."

Kodu annab energiat

Nele-Liis on leppinud ka kodustega kokku, et kui keegi perekonnas tunneb, et talle on ülekohut tehtud, räägitakse sellest kohe.

"Näiteks, kui nähvan midagi Ronile, siis ta küsib: "Miks sa nii tegid?" ja ma seletan talle lahti, miks ma olen närviline. Meil on perekonnas avatud suhe, me ei mossita nurgas, vaid räägime ausalt ja avameelselt, kui keegi on väsinud või parasjagu pole kõige parem tuju."

Nele-Liis ütleb, et kui laps läheb suvel maale, ei oska ta sageli midagi teha. "Aega on nii palju üle. Olen lihtsalt kodus ja see annabki mulle energiat."