Viimase kahe kümnendi jooksul on kuninganna ja monarhia populaarsus märgatavalt kasvanud ning see on silmnähtav ka Ameerika Ühendriikides. Aastal 2012 CNN-i poolt läbi viidud küsitlus näitas, et 83 % ameeriklastest on kuningannast heal arvamusel, mis on võrreldes 1997. aastaga uskumatult kasvanud — toona oli tema reiting vaid 47 %!

See muutus ei tohiks üllatusena tulla, sest just aastal 1997 oli Elizabeth silmitsi oma pea 65 aastat kestnud valitsemisaja kõige suurema katsumusega: printsess Diana surm.

Enamus inimesi küll ei uskunud vandenõuteooriat, et kuninglik perekond oli Pariisis aset leidnud autoõnnetuse taga, ent kuningannat tabas kriitikatorm, sest rahva meelest ei suutnud ta riigi leina adekvaatselt esindada. “Kus on meie kuninganna? Kus on tema lipp?” seisis mõned päevad pärast traagilist juhtumit väljaande The Sun esilehel, sest kuninganna polnud rahva poole raskel ajal pöördunud ega Buckinghami palee lippu leina märgiks masti keskele tõmmanud.

Diana oli juba eelnevalt olnud kuninganna avalike suhete põhiliseks kahjustajaks. Kahe naise sõbralikud suhted purunesid pärast Diana lahutust prints Charlesist aastal 1992. Kui Diana reisis mööda maailma ringi ja tegeles heategevusega, mõjus kuninganna rahvale kui jäine ja eraldatud figuur.

90ndate algus oli kuningliku pere jaoks kahtlemata üks raskemaid aegu, sest 1992. aastal lahutas oma abikaasast Sarah Fergusonist ka prints Charlesi noorem vend Andrew ehk ühe aasta jooksul purunes lausa kaks kuninglikku abielu. Pole ime, et Elizabeth nimetas seda aega oma “õuduste aastaks”.

Toona muutus küsitavaks ka kuningliku perekonna privileeg. Aastal 1992 aset leidnud majandusliku languse ajal andis Elizabeth avalikkuse survele alla ning teatas, et maksab tulumaksu ja võtab varem maksumaksjate poolt kaetud 1,3 miljoni suuruse kuningliku perekonna toetuse enda kanda.

Seal aga Elizabeth II valitsemisaja keerukused ei lõppenud. Kuninganna lapselaps prints Harry oli omal ajal tõeline murelaps ning aastal 2002, kui noormees oli tunnistanud kanepi pruukimist ja alaealisena alkoholi tarbimist, saadeti ta võõrutusravile.

Prints Harry ja kuninganna Elizabeth II

Kuningannal pole küll Suurbritannias täidesaatvat võimu, ent tema poliitilised vaated ja nende ümber tiirlevad kõlakad on ohtralt kõmumeedias pealkirju tekitanud. Värskeim poleemika oli seotud Brexitiga, kui väljaanne The Sun väitis, et kuninganna olevat Euroopa Liidust lahkumise poolt. Buckinghami palee esitas pressinõukogule kaebuse ja väide said edukalt vaidlustatud.