Peaminister Taavi Rõivase ning tema perekonna ja kaugemate sugulaste omavaheline vaidlus Nõmmel asuva villa pärast sai möödunud aastal lõpu.

2015. aasta jaanuari alguses otsustas kohus tunnistada ebaseaduslikuks majale seatud hüpoteegi, mistõttu saavad Rõivased nüüd ligi 2000-ruutmeetrisel kinnistul oma plaane hakata ellu viima.

Nimelt otsustas kohus tunnistada kehtetuks peaministri vanaemale kuulunud, kuid nüüd tema isa nimel olevale majale seatud hüpoteegi. Viimane oli seatud Rõivase vanaonu tütre Liina Viili kasuks ning see tagas väidetavat kolmemiljonilist laenu õelt vennale. Seesama hüpoteek aga takistas majaga sisuliselt igasuguseid toiminguid teha, näiteks võtta veel laenu, renoveerida maja või müüa kogu kupatus maha.

"Vastab tõele, et kohtuasi lõppes aasta alguses minu perekonna lõpliku võiduga ning vaidlusalune hüpoteek tunnistati ebaseaduslikuks," rääkis Rõivas Delfile 2015. aastal.

Toonasest kohtusaagast jäi enim kõlama peaministri lause: "Kuivõrd selle maja ehitas minu vanavanaisa ning see on nii minu isa kui minu sünnikodu, siis oli minu jaoks auasi õiglus jalule seada."

Nüüd, mil maja renoveerimist takistanud sugulased jalust saadetud, paiskas Taavi Rõivas oma luksusliku Wismari tänava korteri müüki ning kolib varsti suureneva perekonnaga üüripinnale elama.

"See on tegelikult pikem plaan, et esiisade maja kunagi korda teha ja selleks, et saaks maja renoveerimisega alustada, tuleb senisest eluasemest loobuda ja aastaks-paariks kolida ajutisele elamispinnale," selgitas Rõivas Vikerraadio saates "Stuudios on peaminister".

Küsimusele, et mis plaanid Rõivastel majaga edasi on, peaminister eelmisel aastal vastama ei soostunud.

Küll aga kinnisturaamatu järgi kuulub Nõmme villa endiselt Rõivase isale, kuid peaministri nimele on majale alates 2009. aastast seatud "tähtajatu ja tasuta isiklik kasutusõigus".