Hiljuti ka Euroopas hiilgavalt esinenud orkester ning solistid - sopran Heli Veskus, bariton Taavi Tampuu, Mart Sander ning Soome legend Tapani Kansa - esinevad oktoobris Soomes kontsertide tsükliga, mis on pühendatud Georg Otsa 90. sünniaastapäevale.

Juba teine asendamine

Sander on viimasel ajal pidanud päästma mitmeid olukordi, millest kõige kurioossem oli lavale hüppamine tema enda lavastatud opereti "Silva" esietendusel Rahvusooperis. Tenor Urmas Põldma vigastas õnnetul kombel jalga ning ta sõidutati otse lavalt operatsioonilauale. Saalis viibinud Sander aga jätkas etendust, milles ta pidi ametlikult välja tulema alles novembris.

Asendusdirigendi enda sõnul on kontserdid jätkunud ilma probleemideta. "Maestro Eri Klas on viimasel ajal meeletult palju töötanud ning väsimus andis ennast ilmselt tunda," ütleb Sander. "Soomes on tempo päris kõrge - iga päev sõidame maha mitusada kilomeetrit, sest tuur katab kümme Soome suurimat kontsertsaali."

Šokk kolleegi surmast

Neljapäevase debüüdi eel tabas Sanderit ka šokk, kui ta kuulis oma kollegi, lauljatar Julia Botvina surmast.

"Ma ei rääkinud seda enne kontserti kellelegi, sest kõik solistid on ju Estonia lauljad ja Juliaga tihedalt koos töötanud. See uudis oleks nad väga endast välja viinud," ütleb Sander.

"Julgesin rääkida alles siis, kui esinemine möödas oli. Inimesed olid suures masenduses... Kaotasime väga armsa kolleegi ja suurepärase laulja, kellel oleks olnud ees särav karjäär. Ta väga tahtis kaasa teha "Silva" lavastuses, aga õnnetuseks jäi hiljaks - rollid olid juba jagatud... Plaanisin teda kasutada järgmises lavastuses "Vanemuises", aga läks teisiti..."