"Maali aluseks on minu vanaema mälestused. Tema pildistatud fotod Tallinnast pommitamise järgsel päeval on erakordselt kvaliteetsed ja neid on tihti reprodutseeritud ning need on väljas ka näitusel," räägib Mart Sander Publikule.

"Ta kirjeldas, kuidas tosinkond tallinlannat istusid praegu Solarise keskuse kohal paikneva kaubamaja punastest tellistest keldris. Tema vastas oli noor naine, kes üritas tütrele raamatut ette lugeda, kuni elektrit oli. Siis üks vanem, kurnatud naine, kes terve pommitamise ajal magas, ning üks ilus, moodsalt riides „värvitud naine“, kes külmalt tundide kaupa küüsi viilis..." jutustab Sander vanaema meenutust.

"Pommid langesid lähedal asuvale Estonia teatrile ja ka kaubamaja ise sai tabamuse, ehkki järgmisel päeval tehtud fotolt on näha, et selle seinad olid täiesti terved. Üritasin maalil seda situatsiooni illustreerida."

Maali „Tallinn, 9.03.1944: Varjendis“ modellideks on lauljad Pirjo Püvi ning Ithaka-Maria Rahula koos oma tütre Vegaga. Vana naise „rollis“ on Mart Sanderi ema.

Teisipäeval kell 17.00 toimub "Galeriis" (Sakala 18) maali esitlus.

"Ja loomulikult on nähtaval ka Galerii uus, eelmisel nädalal avatud näitus – „Vabariigi Kunst“ , kus saab näha aastail 1850-1950 Eestis loodud ja kogutud kunsti," sõnab Sander ja kutsub kõiki huvilisi maali kaema.