Jõudis "Edekabelisse"

Imre Kalmani surematu opereti sügisene esietendus Rahvusooperis jäi korrapealt eesti teatriajalukku: Bonit kehastanud Urmas Põldmaa vigastas teise vaatuse finaalis nii raskelt jalga, et sõidutati koheselt operatsioonilauale, tema asemele aga hüppas saalis etendust nautinud opereti lavastaja Mart Sander.

Kogu intsident oli nii ainukordne, et seda kajastas komöödiavõtmes ka vana-aasta õhtul lõppeva aasta suursündmusi kokku võttev „Edekabel“.

Ehkki Sander sai seega oma tuleristsed juba kätte, jõuab tema ametlik esietendus vaatajate ette alles 26. jaanuaril. Algselt novembrisse planeeritud debüüt lükkus edasi, kui laulja ja saatejuht Venemaa reisil külmetas ja mõneks ajaks hääle kaotas.

Mart Sander ise peab „Silva“ lavastamist oma senise lavaelu tippsündmuseks. „Rahvusooper võttis endale suure vastutuse, kui nad mind kutsusid, sest väga paljud olid seda otsust kuuldes minu vastu,“ ütleb ta. 

Eesti on paberriik!

„Peadirektor Aivar Mäe rääkis, kuidas tema telefon oli pidevalt punane ning kõikvõimalikud „oma ala meistrid“ teda hoiatasid, et see projekt lõpeb teatri jaoks katastroofiga."

Sander ütleb, et tänu taevale sai etendusest päris korralik hitt. "Ent minu isik häirib paljusid ikka veel. Ühele kriitikule, kes kirjutas etendusele väga hea arvustuse, helistati ja öeldi: „Miks sa Sanderit kiidad? Ta ei ole ju diplomeeritud lavastaja!“ Hakkan järjest enam aru saama, et Eesti on paberriik: siin ei mängi rolli sinu saavutused, vaid sinu paber. Kui sa ikka pole diplomeeritud lavastaja, siis ei loe, et etendus hea on.”

Ehkki esimene lavastus Rahvusooperis, ei ole see Sanderile esimene kord muusikaetendust välja tuua: ta on lavastanud nii teatris Bel-Etage kui ka Inglismaal, kus rahvusvahelise Gilbert & Sullivani teatrifestivali 2004. aasta festivaliproduktsioon oli tema lavastatud koomiline ooper “Vandekohus”. Paari aasta eest laulis ta samal festivalil peaosa koomilises ooperis “Ruddigore”.

Saadet „Edekabel“ vaata
.