Lavastus tugineb eluloointervjuudele, mis tehti Pärnumaal elavate inimestega 2016. aasta jooksul. Umbes kahekümne intervjueeritava lugudest jõuavad teatrilavale fragmendid kuue erinevas vanuses ja erinevalt mõtleva inimese mõttekäikudest, kes kõik lahkavad oma probleeme, millest mitmed on meie kõigi ühised probleemid tänases Eestis. Mida arvavad elust Eestis Odini sõdalane, noormees EKRE noorteliikumisest Sinine äratus, kaheksa last üles kasvatanud pensionär, vandenõuteoreetik, liberaal ja poolenisti venelane? Kas me kõik ikka mahume siia ära? Mida teha, kui keegi sulle nii hirmsasti närvidele käib, et tahaks karjuda? Miks ajakirjandus valetab ja miks ma ei tunne ühtegi inimest, kes oleks hääletanud Euroopa Liidu poolt? Miks mulle öeldakse, et see on vihakõne, kuigi ma tahan lihtsalt halvimat ära hoida?

„Kas me oleme alati olnud nii vihased või on aeg ja olud meid selliseks muutnud? Ja miks on nii, et see, mis ühele poolele näib vihakõne, on teise poole jaoks helgema ja parema tuleviku ehitamine? Ja kuidas on üldse võimalik sellises olukorras kokkuleppele jõuda? Kõige lihtsam on vastaspoolele silt külge kleepida ja ta enda jaoks kuidagi ära lahterdada (nii nagu teeb see pressiteade oma pealkirjas), aga tegelikult oleme me kõik natuke suuremad kui need sildid,” sõnab lavastaja Mari-Liis Lill. „Meie lähtepunkt lavastuse loomisel oli püüd mõista inimesi, kes mõtlevad teisiti kui meie. On mõistetav ja tavaline, et inimene ümbritseb end informatsiooniga, mis kinnitab seda, mida ta juba niigi teab (või pigem usub) ning kustutab oma Facebook’i sõbralistist kõik need inimesed, kes temaga ei nõustu, luues seega illusoorse kajakambri. Eksponentsiaalselt polariseeruvas ühiskonnas võiks abi olla ühisosa leidmisest“, lisab Maria Lee Liivak.

„Väljast väiksem kui seest“ kunstnikuks on Nele Sooväli, muusikaliseks kujundajaks helilooja Aleksandr Žedeljov, mängivad Saara Nüganen, Karin Tammaru, Lii Tedre, Ago Anderson, Ott Raidmets ja Meelis Rämmeld. Esietendus 3. märts 2017 Endla teatri Küünis.