Ajaleheartiklis kirjutatakse septembris avalikkuse ette jõudvale uurimusele viidates, et pea iga viies Iiri saare elanik on paks. Seda asjaolu on ilmselt raske taluda neil, kes on pidanud püksirihma pingutades üle elama riigi rasked ajad.

Iiri Vabariik, mis põlvkondade vältel oli Euroopa vaeslaps, on viimastel aastatel muutunud kõrgtehnoloogiliseks eduriigiks, kus 10-protsendine majanduskasv on jätkunud 1990.te keskpaigast peale.

Peataselt ilmuv uurimus näitab, et keskmine iirlane kaalub umbes kuus kilo rohkem kui 1990. aastal ja et üle poole elanikest on ülekaalulised. Liigsöömine on mõjunud meestele halvemini kui naistele.

Iirlaste toiduharjumuste uurimine kestis kolm aastat ning seda viisid ühiselt läbi Dublini Trinity College, Corki ülikool Iirimaa lõunaosas ja Coleraine’i ülikool Põhja-Iirimaal.

Lihavuse põhjustena toodi esile ühekülgne toit, istuv töö ja kehalise tegevuse nappus.

Iirlased töötavad varasemast rohkem, aga neil on ka rohkem raha toidu ja alkoholi tarvis, öeldakse uurimuses. Lisaks on saare vallutanud välismaised kiirtoiduketid.

Elanike tüsenemist peegeldab ka rõivatööstus. Iiri kaubamajakett Dunnes teatas, et kui 80.tel oli enimmüüdid rinnahoidjaks number 32B, siis käesoleval ajal ostavad naised numbreid 34C ja 36C.