Avaldame lugeja pöördumise täismahus:

"Ma saan aru, et Inglismaal on õukondades kombeks kanda oma perekonna logosid, vappe ja muud sellist traditsioonilist. Inglismaal on monarhia, mis austab suuresti traditsioonilisust. Aga nii Inglismaa kui Ameerika õukonna leedid on alati stiilselt ja viimistletult riides. Kui nad esindavad riiki, siis on neil seljas konservatiivse lõikega riided, jah, aga nad ei näe kunagi välja totrad. Ja rahvariiete kandmine riigi olulisimal sündmusel on totter.

Eesti riik eesotsas riigipeaga üritab olla uuendusmeelne, käia ajaga kaasas. Meie riigi sümboliks peaksid olema targad inimesed, teenuste internetiseeritus ja ilus loodus, mitte mingid lollakad villased ürbid. Las rahvariiete koht olla Eesti Rahva muuseumis. Meie riigi traditsioonid on laulupidu, Raekoja platsi jõuluturg ja jaanimardika otsimine. Nii, nagu me enam ei söö puulusikatega ega saada suhtlemiseks ümbrikukirju, võiks selga panna riided, mis on ajastukohased. Me parandame Eesti mainet, kui näitame, et Eesti naine käib ajaga kaasas. Milleks meenutada aegu, mil naistel polnud isegi valimisõigust mitte?

Meie riigipea on väga tark ja võiks olla ka enda eest hoolitsev naine, mitte aegunud maailmavaatega president. Ma ei ütle, et ta peaks kandma riigiraha eest ekstravagantseid rõivaid, aga võiks maailmale ja Eestile näidata mõne andeka moelooja uusimat loomingut. Konservatiivne saab olla ka ilma traditsioonilisuseta. Ja rahvariiete koht on laulupeol.

Mulle meeldis, et Toomas Hendrik Ilves paneb rõhku Eesti esindamisele. Kujutage ette, kui lollakas oleks Ilves välja näinud karjapoisi riietes? Sellised traditsioonilised rõivad lihtsalt ei sobi presidendi vastuvõtule! Kuidas saaks keegi seda isegi arvata?

Kui Kersti Kaljulaid plaanib olla eesti inimesele lähemal, siis ta ei pea tingimata seda tegema rahvariiete kandmise kaudu — see on teine väga suur äärmus. Piisab sellest, kui ta räägib Eesti inimestega ja esindab meid väärikalt. Väärikaks esinamiseks ei pea tagasi minema 100 aastat tagasi, et eestlasele südamesse pugeda. Näita parem ette, millised andekad moeloojad Eestis on."

*Lugejakiri on loetavuse huvides keeleliselt toimetatud.