*Kirjas on toimetatud mõningaid sõnastusi, lausestust ja kirjavigu".*

***

Tere!

Kuulasin eile pikemalt Uku Suviste, Grete Paia ja Getter Jaani laulu nimega "Teemant". Ma olen seda lugu varem ka kuulnud, "Reporteris" ja ka eelmise aasta edetabelites mängituna, aga eile jäid mulle kõrvu selle laulu sõnad. Ma ei osanud kuhugi mujale kirjutada, aga kas teie meelest ei ole need sõnad naiste vastu solvavad?

Ma ei ole ekstreemsel tasemel feminist, kes tahab, et mehed sünnitaksid, aga minu arvates peaks muusika, kunst, teater ja "Reporter" (uudistekanal!) naisi väärtustama ja hoidma, mitte tegema naistest meeste teenrid. Selline muusikapala aga jätab mulje justkui naise ülesanne oleks meeste ootusi täita. Kopeerin teile laulust:

"need tüdrukud ju teavad kõike kuidas mõistuse kaotab mees
need tüdrukud ju teavad kõike mis relvituks meid teeb
head tüdrukud ju teavad kõike on meeste ootused
kui jäljed rannaliival mis kaovad homseks veel

teemant teemant teemant oled teemant päikse käes
teemant teemant teemant tulesädemed kuumas öös"

Kes on "need" tüdrukud? Meeste unistuste tüdrukud? Miks peaks tüdrukute/ naiste ülesanne olla meeste ootusi täita? Miks mehed kaovad rannaliival ja jätavad maha endast jäljed? Kas koos ei võiks rannalt ära kõndida ja jälgi maha jätta? Ma tahaksin samuti olla "teemant", aga ma ei pea selle jaoks pilduma tulesädemeid kuumas öös. Ma ei pea olema palav ja seksikas, et täita meeste ootusi. Või pean? Ma ei saa aru, miks selline laul saab populaarseks, kus naiselt ootatakse, et ta teeb mehe relvituks ja täidab tema ootused. Ma tahan ka olla "hea" naine ja "hea" abikaasa, kas siis, kui ma ei täida meeste ootusi, pole ma hea naine?

Ma ei tahaks näha, et selline viimaste aastate kõige jõhkramalt seksistlik laul saab kuskil auhinna. Selle eest auhinna, et naisi alandab. Nõme.

Tervitan kõiki seksistlikke laulukirjatajaid

Sirje

***

Hea lugeja, mida arvad sina? Kuula lugu uuesti SIIT.