Uudisteportaal tutvustas lugejatele Ulfsakit kui näitlejat, kes mängis tuntud filmides ja kehastas muu hulgas Thijl Ulenspiegelit ja Paganeli "Kapten Granti lastes".

Väljaandega rääkinud Ulfsaki lesk Epp Ulfsak ütles, et tal on väga valus rääkida oma abikaasast. "Siin Eestis on suurepärased arstid, nad ei ole halvema tasemega kui Iisraelis või Ameerika Ühendriikides, kuid avastasime vähi hilja ning teha polnud enam midagi".

Oma viimase rolli tegi Lembit Ulfsak Draamateatri laval. "Pärast etendust ta kummardas ja lahkus lavalt igaveseks. Loomulikult ta siis juba teadis oma diagnoosi," rääkis Ulfsak.

Epp Ulfsaki sõnul töötasid nad Lembituga väga erineva valdkonnas, Epp on nimelt tööl kindlustusfirmas. See aga ei takistanud neil koos elamast tervelt 37 aastat.

"Meil oli suur armastus kuni viimase päevani. Enne mind oli Lembit olnud abielus ka balletitantsijaga ning nende poeg Juhan on nüüd juba 44-aastane tuntud näitleja, lavastaja ja produtsent. Meil aga on kaks tütart, Maria ja Johanna," rääkis Epp Ulfsak vene meediale ja lisas, et Lembit oli suurepärane abikaasa, isa ja vanaisa.

Lembit Ulfsaki ärasaatmine toimub vaid kitsas pereringis, sest seda soovis näitleja ise ning soovivad ka lähedased.

"Lembitu ja tema pere tahtel on matused vaid pere keskel," ütles Draamateatri juht Rein Oja neljapäeval Delfile.

Palavalt armastatud lavastaja, filmi- ja teatrinäitleja Lembit Ulfsak suri 69-aasta vanuses pika ja raske haiguse tagajärjel, kirjutas Delfi.

4. juulil 1947. aastal sündinud teatrimees astus lavakunstikateedrisse 1966. aastal ning lõpetas seal 1970. aastal IV lennu. Mehe lennukaaslasteks said kogu Eestis hinnatud näitlejad Ene Järvis, Marje Loorits, Malle Pärn, Tõnu Tepandi, Väino Uibo, Helene Vannari ja paljud teised.

1969. aastal alustas noor Lembit Ulfsak oma pikka karjääri Noorsooteatris, kuhu jäi 1978. aastani. Seejärel suundus Draamateatrisse, kuhu jäi esimesel korral 1985. aastani. Samal aastal töötas mees Tallinnfilmis näitleja ja lavastajana, misjärel 1994. aastal naasis Draamateatrisse.

Ulfsak on inimeste mällu sööbinud oma paljude filmirollidega. Mehe nimele saab kirjutada silmapaistvad rollid filmidest "Ukuaru", "Legend Ulenspiegelist", "31. osakonna hukk", "Kapten Granti otsinguil", "Doktor Stockmann", "Ma pole turist, ma elan siin", "Tulivesi", "Head käed", "Röövlirahnu Martin", "Mina olin siin", "Punane elavhõbe", "Rotilõks", "Üksik saar", "Mandariinid".

Filmidele ja teatrietendustele lisaks on Lembit Ulfsak mänginud arvukates telelavastustes nagu näiteks "Mõmmi ja aabits", "Tema majesteet komödiant", "Vigased pruudid", "Salmonid", "V.E.R.I", "Õnne 13". Ka muusika oli Ulfsakile südamelähedane ning üheskoos kolleegide Juhan Viidingu ning Tõnis Rätsepaga lauldi ansamblis Amor Trio.

2015. aastal sai Ulfsaki meisterlikku näitetööd tundma ka lai maailm, mil jaanuarikuus ilmnes, et mängufilm "Mandariinid" nomineeriti Oscarile. Lembit Ulfsaki kanda oli Ivo Felti produtseeritud linateoses üks pearolle. "Mandariinide" rezissöör oli Zaza Urušadze.

Käesoleval aastal pälvis Ulfsak riikliku kultuuri elutööpreemia kui kõige väljapaistvam ja riigipiire ületavam Eesti näitleja.

Lembit Ulfsaki on pärjatud mitmel korral ja näitlejapreemiaga. 2006. aastal sai ta Valgetähe IV klassi teenetemärgi, 2017. aastal Valgetähe III klassi teenetemärgi. 2012. aastal aga nimetati Ulfsak Eesti Filmi sajandi meestäheks.

Jaga
Kommentaarid