Jaak Joala sündis 26. juunil 1950. aastal Viljandis ning ta alustas oma muusikukarjääri 17-aastase noorukina Olav Ehala popansamblis.

Sügisel 1968 lõi ta bassimängija ja lauljana kaasa populaarses Toivo Kurmeti ansamblis Virmalised. Koos Virmalistega laulis ta sisse mitu Toivo Kurmeti laulu: "Taas on päev", "Naer", "Ainult sul", "Ma ei tea miks" ja "Üksinda".

Tema salvestistega on avaldatud kodu- ja välismaal rohkesti heliplaate. 1980. aastatel esines ja salvestas ta palju Venemaal ja mujal tollases NSV Liidus ning suur osa tema tolleaegsest repertuaarist oli venekeelne.

Alates 80-ndate aastate lõpust pöördus Joala taas Eesti publiku poole nii muusiku kui suuremate rock-kontsertide ja -festivalide konferansjeena. Tema tuntumad projektid muusikuna olid 60-ndate muusikat esitanud Kollane Allveelaev G ning 90-ndate keskel ühiskontserdid Ivo Linna ja Tõnis Mägiga (rahvasuus "kolm tenorit"). Hiljem loobus laulmisest, pühendudes pedagoogi-, produtsendi- ja saatejuhitööle. Just koos Ivo Linna ja Tõnis Mägiga oli Joala ka viimati laval.

"Ka mina pole aru saanud, miks ta lõpetas. Aga oma eraasjades on ta väga tagasihoidlik, eraelust ta ei räägi. See on tema otsus ja tema asi," on Ivo Linna öelnud 2008. aastal Õhtulehele.

Pärast lauljakarjääri avalikkuse eest kiivalt varju hoidnud Joalat tunnustati 2010. aastal presidendi poolt Valgetähe teenetemärgi IV klassi ordeniga.

2011. aastal viidi Joala infarktiga haiglasse, sõprade kinnitusel taastus aga hästi.

Vaata ka: