Kui palju isa suur nimi siis ikkagi aitas?

Kuigi Kallas enda sõnutsi pole kunagi olnud eriti hea planeerija, siis poliitikasse minnes võttis ta eesmärgiks ebaõigluse vastu võidelda ja on seda ta ka teinud. Kuigi naine on palju kõrvetada saanud, ei kahetse ta oma valikuid. "Kohati on küll väga raske, aga kindlasti ma olen õiges kohas. Aeg-ajalt suhtlen siiski ka oma vanade advokaatidest kolleegidega ja küsin naljatades, et kas te mind tagasi võtate ja nad ootavad avasüli," muheleb ta.

Kaja võtab ilma mingi keerutamiseta omaks ka selle, et tänu oma isale Siim Kallasele avanesid nii mõnedki uksed, mis muidu oleks ehk kinni jäänud. "Sa võid olla hea toode, aga kui keegi sellest tootest midagi ei tea, siis keegi seda ei osta," toob ta sisse turundusliku võrdluse. "Kuna mul oli tuntud perekonnanimi, siis sain seda tähelepanu, mis aitas inimeste teadvusse jõuda. Minu vastu tunti rohkem huvi ka ajakirjanduses ja läbi selle sain hääli," analüüsib ta.

Rohkem naisi valitsusse!

Kallas leiab, et 3,5 aasta pikkune parlamendi kogemus on talle igati kasuks tulnud, kuna ta on seisukohal, et ametit tuleb õppida, mitte lihtsalt "hakata". "Kui ma oleksin läinud kohe ministriks, oleksin teinud väga palju vigu. Sa võid küll olla oma ala ekspert, aga pead väga palju teadma ka suhtlemisest ja sellest, kuidas asjad käivad. Ma olen kõrvalt näinud, kui raske on peaministritöö ja seda ma ei ihalda... aga kui olukord nõuab ja mulle selline usaldus tekib, siis kindlasti üritaksin end seal hästi teostada," leiab ta.

5 aastat tagasi antud intervjuus ei aimanud Kallas, et võiks istuda täna Euroopa Parlamendis, mistõttu jääb ta oma saavutustega väga rahule. Seda enam, et ta on vahepeal saanud ju ka emaks ning see on olnud järjekordseks komistuskiviks. "Naisena pildile pääseda on küll palju lihtsam, kuid teemad kipuvad olema mitte nii tõsiste killast ja see on omamoodi risk, eriti kui naisel on lapsed ja teised käimised. Viimased valimised näitasid hästi ära, et inimesed tahavad tegelikult poliitikas naisi näha, seega on väga kahju, et kui positsioonide jagamiseks läks, siis naistele ei jagunud. Valitsuses peaks olema tunduvalt rohkem naisi!" on ta veendunud.

Poliitik vs ema

Kaja kinnitusel on ta püüdnud ühendada emarolli parlamenditööga nii hästi kui oskab, kuid kindlasti nõuab see loobumist paljudest asjadest. "Võib-olla seetõttu polegi minust ministrit saanud," spekuleerib ta. "Aga kui laps on nii väike, siis ei saa kaaluda sellise koormusega tööd, kuna mida sa siis lõpuks rohkem kahetsed: kas seda, et polnud minister või seda, et sind polnud lapse jaoks olemas?" on ta oma valikus kindel. Ühtlasi on Kaja rahul sellega, et andis oma naissoost kolleegidele eeskuju võtta aega enda jaoks ja vajadusel ka Riigikogust emapuhkust, mida nii mõnedki pärast teda on teinud.

Tagasivaade vanale intervjuule tõi pinnale veel ühe põneva detaili: küsimusele, kas Kaja süda on kinni, vastas ta, et natukene on kinni, pulmi ta oluliseks ei pidanud, kuid lapsi tahtis küll väga saada. 9 kuud hiljem sündiski talle ja Taavi Veskimägile poeg Sten, kes tänaseks on saanud juba 4-aastaseks. Kuigi Johannson seda teemat rohkem ei puudutanud, tunnistas Kallas siiski puhtsüdamlikult, et ta tõesti ei teadnud intervjuu andmise momendil, et on lapseootel. Samas lisas ta lõpetuseks ka, et on 5 aasta jooksul õppinud selgeks selle, et nendest asjadest avalikult ei räägita!