Kuigi naiste mured rindade suuruse, puusade vormi ja kortsude pärast täidavad ajakirjanduse veerge sagedamini, vaevab kehaline alaväärsustunne ning selle tõsisem vorm, düsmorfiasündroom, ka mehi, teatasid teemat uurinud psühhiaatrid.

See psüühikahäire, mille puhul kujutletav või kerge füüsiline defekt põhjustab alusetut stressi ning takistab normaalset elu, on meeste seas sama levinud, kui naistel, kuid meestel diagnoositakse seda lihtsalt harvemini.

“Düsmorfilise häirega meeste kinnisideeks on tavaliselt nende nahk, eelkõige akne või armid, juuste hõrenemine, nina või genitaalid,” sõnas Katharine Phillips, Rhode Islandil asuva Browni Ülikooli Meditsiinikooli teadur.

Phillips ja Melbourne’i Ülikooli teadlane David Castle avalikustavad oma British Medical Journali artiklis, et häbi takistab mehi ja poisse oma probleemidest rääkimast.

Probleemi olemus on teadmata, arstide hinnangul aga tingivad seda geneetilised ning psüühilised mõjurid ning ühiskonna surve, mis rõhub väiksemaid ning vähemate musklitega mehi.

Uurijate sõnul saab häiret ravida antidepressantidega.

“Eesmärk on parandada nii arstide kui avalikkuse teadlikkust düsmorfiasündroomi osas, pakkumaks tõhusat ravi,” märgivad Phillips ja Castle oma artiklis.