KIRI ÖÖISTUNGILT 73: Nüüd tuli küll ära. Keskerakond näitas oma nullbitise olemuse ilmselt omaenda lohakuse tõttu ära. Opositsiooni suhteliselt halb deodorant Kadri Simson arvas heaks, et katkestada järjekordne eelnõu, kaitseväkke puutuv, võiks olla üks tema nutikamaid mõtteid. Järgnevalt peaks aga iga viimnegi idioot asjast ise edasi aru saama. Mis siis juhtus? Kadri ise voolas kohe peale 10-minutilise vaheaja võtmist saalist minema nagu elutiigi loputuskastist allalahiseva veega kasutu konnakulles ja ilmselt isegi ei punastanud.
Paraku juhtus nii, et tema ja Keskerakonna algatatud liigutuse (et siis katkestamisettepaneku) poolt oli täpselt 0 (null) saadikut. Mis omakorda peaks tõestama antud võimlemisringi idiootsust.
Milline äge ajakasutus.
Tervitage, head kolleegid, oma lasteaiakasvatajat ja samas tahaks teha pai ka matemaatikaõpetajale.
Mul on nüüd kõrini, lähen vahepeal minema.

KIRI ÖÖISTUNGILT 72: Lõppkokkuvõttes on praegu Friigikogu saalis toimuv nagu mingi eriti haige unenägu, mida kõik on juba 14 korda näinud. Puldis päevitavad kordamööda Peeter Võsa, Toktor Vasiljev ja kõik neid teised, vahepeal hiilib ka härra Must, tütre nime ei mäleta. Ja arutavad, et kas sõdur on õpetatud tapma või üldse, kuidas korda valvata. Lisaks on vaja lobiseda ka küünetehnikutest ja pensionäridest. Ja hetkel, mil Võsa ütleb puldist, et ta "natuke mõtleb" ei usu ma üldse, et mõtlemisvõime siin elab.
Samas küsib ta kolm mintsi kõneaega juurde, kuna vaja on iriseda "õhukese riigi" üle.
Iga kord kui räägib hõre Võsa,
meenub Sass Suumani luuletus, mille nimi oli "Kapijoodik" ja mis kõlas:

KAPIJOODIK
Aju sile
maks kurruline

KIRI ÖÖISTUNGILT 71: Mulle tundub, et Kadri Simson arvutas kogu kahju kokku, mis tema majapidamine alkoholiaktsiisi tõusust kannatama hakkab, võttis ruudulise paberi, kirjutas sinna südantlõhestava pisara saatel sel juhul joomata jäävad viina- ja õllekastid üles, sattus paanikasse ning palus alkoholiaktsiisi tõstmise eelnõu katkestada. Ja võttis 10 minutit vaheaega, et kusagil rahulikult nutta.
Paraku läks kokkuhoiuprogramm perse, katkestus hääletati maha – nii et napsiga võib Kadril mõnel määral keerulisemaks minna. Samas võin teda lohutada: pudel salaviina peaks tema Narva kolleegide andmetel maksma 5 eurot, ehk saab oma 3500 eurose palga juures 700 pudeliga kuus mingil moel siiski hakkama.

KIRI ÖÖISTUNGILT 70: Opositsioon tõuseb, "töörahva" eest võitlejaid on saalis juba 2, kes hääletavad. Samas oleks siin mingil moel vaja geograafilist sekkumist. Näiteks geograafiline idioot Aivar Riisalu istus hääletuse ajal täiesti valesse kohta, hoopis Mati Raidma kõrvale ja Ergma hakkas puldist õiendama. "Istuige oma kohale", käratas Ene, aga Riisalu ei liigutanudki ennast. Kusagilt tagantpoolt saalist oli kuulda karjatus "koht".
Sealjuures küsis tolmune Simson uuesti vaheaega. "Palun 10 minutit", teatas Kadri.
"Kas tõesti 10 minutist piisab", ironiseeris Ene Ergma.
Hea küsimus.
Hakkasin mõtlema. Äkki ei piisagi.
Huvitav, kas 10 aastast piisab?

KIRI ÖÖISTUNGILT 69: Kusagilt riiuli alt on roogitud välja Kadri Simson, kes on taas asunud 10-minutilisi vaheaegu klanima. Veel üks halb uudis. Võibolla tekitab kõigis keski ja sotside austajates nördimust, et nende kaitsjaid on alles jäänud 1 inimene - täpselt niipalju hääletati hetk tagasi sealtpoolt. Täitsa huvitav, kes see 1 loll on? Ma ikka ilmselgelst ei tunne oma kolleege!

KIRI ÖÖISTUNGILT 68: Alkoholiaktsiis ööistungil jätkub. Mulle meeldib väga, et pulti ronis Peeter Võsa, kelle jutu mõte oli see, et kuna alkoholiaktsiisi tõstmine on kahjulik ja kasulik korraga, siis peaksid nii tema ise kui ka tema tuttavad Friigikogus siinkohal mõttesse vajuma.
Aga juba räägib samas Mailis Reps rahvusvahelisest raseduspäevast, sealjuures alkoholiaktsiisi teemale tuginedes. Ja ta ütleb, et menetlusele peaks siinkohal erakordset tähelepanu pöörama. Ei saa parata, ent meenub seltsimees Stalini kõne 1938. aastast, kes rääkis veidike, kuidas ta tahaks pidada kõne kõigest ja mittemillestki.
Einoh, nii Repsi kui Stalini joigu peaks viisistama Villu Tamme. Statistika (Heimar Lengile tuginedes) väidab aga, et seltsimees keskerakondlane joob keskmiselt 12 liitrit, samas ei saanud absoluutselt aru kui kiiresti.
Paistab, et purju võib jääda ka lihtsast jutust, muidu suhteliselt kaine saadik Väino Linde tiirutab saalis ringi nagu ühetiivaline mesimumm ja naeratab.
Nüüd tuli aga Ratas jutuga, et alkoholi tarvitamine puudutab kõiki inimesi ja põhjustab kõikvõimalikke haigusi. Seejärel päris Jüri Ergmalt, et kas ta saaks kõneaega juurde.
"Alkoholi jaoks on meil alati aega", vastas Ene.
Pole midagi parata, mõnikord jääb siin saalis õhku küsimus: mida kuradit nad joovad?

KIRI ÖÖISTUNGILT 67: Vahepeal sigines Friigikogu puhvetisse ajalehe KesKus kujundaja Enaber Surdna. Istusime koos Mart Nutiga lauda ja kui Surdna tundis huvi, kus asub peldik, soovitasin tal siirduda koridori ja tutvuda kempsu asukohaga, näiteks seda seal kuutõbistena ümberhulkuvatelt saadikutelt küsides.
Surdna tuli minuti pärast tagasi: "Kuule, kus see peldik siiski on? Seal koridoris oli nii palju kuulsaid inimesi, et ma ei julgenud neilt peldiku asukohta pärida. Äkki nad ei tea."
Mõni aeg hiljem olin peldiku siiski sunnitud Enaberile kätte näitama, aga järgmine probleem algas suitsunurgas, kui sisenes Toktor Vassiljev.
Saage tuttavaks, ütlesin Enaberile ja Toktorile.
"Kas see on see kuulus Kuldse Trio laulja Jüri Vlassov", küsis Enaber Surdna Toktor Vassiljevile osutades.
"Ei ole", vaidlesin, "see on kuulus Toktor Vassiljev".
Pärisin Toktor Vassiljevilt, kas Enaber Surdnat annab kuidagi ravida, sest Toktoril on vanainimestega hirmsasti kogemusi, aga Toktor takseeris KesKus'i kujundajat ja ennustas, et mõni juhtum on lootusetu.
"Ahhaaa", hüüdis kujundaja Enaber Surdna seepeale, "ma tundsin teid ära! Teie olete hoopis see kuulus psühhiaater!"
"Ei ole", vaidles Toktor Vassiljev vastu, "ma olen stomatoseksuoloog!"
"Selge", vastas KesKus'i kunstnik, "siin on tegemist ilmselt mingi tavapärase suuseksiga".
Täpselt sel hetkel hakkas mul pea ringi käima ja ma otsustasin, et lahkun suitsunurgast.

KIRI ÖÖISTUNGILT 66: Varieteeteater sisaldab endas küll paksude kintsudega ebaseksikaid tantsijaid, ent jõutud on siiski alkoholiaktsiisini. Mulle tikkus pisar silma, kui Maarika Tuus-Laul (töönimega Nüri Knopka) küsis ettekandjalt Aivar Sõerdilt, et mida kuradit ikkagi toimub alkoholiaktsiisi tõusuga. Kui palju naps ikkagi maksma hakkab, muretses Tuus-Laul-Knopka keelt limpsates. Seejärel teatas ta kohe, kuidas ta olla kuulnud, et Lätis olla naps palju odavam ja kas äkki ei hakata kärakat Lätist tooma.
Läti, tundub, on Tuus-Laul-Knopkale oma joomakire rahuldamiseks ilmselt liiga kaugel, ehkki samas võiks teda lohutada: tavalise riigikogulase palga juures ei lähe ju jook niipalju ka kallimaks, et Tuus-Laul-Knopka peaks sellepärast öö läbi üleval olema või ei jõuaks homme oma igapäevast pudelit ära osta.
Ometi ei saa hinnangutes pime olla. kohe meenub parafraseeringuna eesti üks tiskoklassik: "Mees, sa ei tea, kui kiiresti ma joon!"

KIRI ÖÖISTUNGILT 65: Saalis oli kümneid kõnesid, aga põhiliselt kostus midagi, mis kõnas nagu "muresuutlik". Hetketi tundub, et mure jätkumine on vajalik, et kõik kodutud opositsiooniliikmed saaksid enne kevadisele talutööle siirdumist kusagil elada ning Friigikogus sooja ja elektrit raisata.
Vahepeal organiseerisin Margus Tsahkna, Veiko Lukmanni ja Mart Nutiga ekspeditsiooni oma kabinetti, kus ma pole viibninud kaua aega, kuna võtmed olid kadunud. Ekspeditsiooni käigus avastasin teadlasele omase ehmatuse, kuid siiski loodusvaatleja klassikalise huviga - kes kohtub uue liigiga - et minu naaber (1 ruum edasi) on Valeri Korb. Saatuse eest siiski ei pääse.
Samas kestab jauramine saalis täiesti tavalise poolsurnud hobutrammi kiirusega, see on umbes 2 cm tunnis. Iga kord kui suu teeb lahti Stalnuhhin (eesnime ei mäleta), on mul tunne, nagu kõneleks poolvindises olekus ilmalik surnumatja, kes üritab oma rituaali läbi viia suvalises trollipeatuses kõikide tuttavate kaasaknoolikute vahetul osavõtul.

KIRI ÖÖISTUNGILT 64: Jõudsin tagasi väikeselt televõttelt ja sisenesin saali hetkel, mil Kalvi Kõva lubas puldist parasjagu oma ämmaga arutada, kuidas on vaja tegelikult kartulit kasvatada. Veel hetk enne pidasin puhvetis kinni Igor Gräzini ja küsisin: kas vastab tõele, et kui Elver Loho küsis temalt, miks ta hääletas eelarve parandusettepaneku nr 87 vastu, mis nõudis parteide rahastamise vähendamist, olla Igor öelnud: "Aga kõik teised hääletasid ju ka". Hapukapsaid mugiv Gräzin ütles, et vastab küll tõele. Mulle meenus kohe hetk televõtetelt, kus Vahur Afanasjev laulis elektrikitarre saatel: "Seakasvatusest levib kärsahaisu!"

KIRI ÖÖISTUNGILT 63: Varieteeprogramm jätkub, Sester on puldis (lubas Keskerakonna venitamissoove arvestades olla esinemises lühike, no näiteks nagu haige tihase elu) ja siis tekkis kohe umbes 30 keskerakonna trosside nõudlikku küsimust, mis tähendab, et miski ei saa otsa.
Samas suutsid tülli minna Maarika Tuus-Laul (töönimega Nüri Knopka) ja puldis viibiv Laine Randjänes. Knopka süüdistas oma pika heietuse keskel, et ta pole üldse pikalt rääkida saanud, mis ennustab tegelikult tavalist mudalaviini. Randjänes katsus vaguralt siiski sundida Knopkat oma küsimust küsima, mitte lihtsalt lorisema nagu vanamutt lagunenud pingil liivakasti ees, mida ammu enam ei kasutata ja kus vedelevad vaid tuulest puretud lapsekondid.

KIRI ÖÖISTUNGILT 62: Käsil on järgmise aasta eelarve viimane muudatusettepanek, numbriga 101. Laine Randjänes arvab puldist, et see pakub kunagi huvi numeroloogidele. Muidugi laekus kesikutelt kohe ettepanek 2013. aasta eelarve lugemine katkestada. Reps, vana tross, võttis veel 10 minutit vaheaega. Katkestamise ideega võib Mailis oma samas erakondlaste kaenlaaluseid pühkida, ei läinud läbi
Õnneks pole keskpärasel piduriõlil praegu enam võimalust.
Aga paraku: asjatundmatule poliitikahuvilisele võib näida, et nüüd sai läbi ööistung.
Vale.
Keskerakond on saanud käsu Savisaarelt kõikide teiste punktidega edasi venitada - mitte lihtsalt eelarve, vaid maailma lõpuni.
Küsisin Ene Ergmalt, kes on selliste asjadega rohkem kursis, et kuna maailmalõpp tuleb ja hea Ene vastas, et 4 miljardi aasta pärast.

KIRI ÖÖISTUNGILT 61: Teatan sügavas leinas, et Valeri Korb on 10-minutiliste vaheaegade võtmise lõpetanud ning teda asendab Mailis Reps. Korb, vana räsitud känd, parteikooli vilistlane aastast 1984 (kui parafraseerida Venedikt Jerofejevit), kantakse ilmselt triibulise lina all minema ja sängitatakse puhkpilliorkestri poolt esitatud laulu "Nüüd üles, keda needus rõhub!" saatel Hundisilmale mõne tikripõõsa alla, väsinud kolleegide kõrvale. Samal ajal kärutab puhveti ees ringi Riisalu, käärib käiseid üles ning karjub rõõmsalt Rait Marustele kõrva: "Noh, kas täna kisma ka tuleb?"
Lasin mõni aeg tagasi friigikokku sisse osa KesKus'i toimetusest - Kairi Keso, Marek Reinaasa, Tiina Ilseni, sest Tiinal on sünnipäev. Mekime nukralt šampust ja vahime lage. Ma pole ausalt öeldes mitte kunagi elus käinud nii idiootsel sünnipäeval, kust peab lahkuma iga kümne minuti järel, et mingit nuppu pressida.

KIRI ÖÖISTUNGILT 60: Jüri Ratas räägib puldist, nagu oleks öö läbi puid langetanud. Loogika kipub asespiikril samuti kuhugi kaduma. Ta nimetas just kesikute poolt võetud 10-minutilist vaheaega "mõtlemisajaks". Ma polegi midagi nii lolli tükk aega kuulnud. Mida on svammilohistajatel mõelda? Kuidas hääletada? Misasja?
Võibolla peaksid nad arutama vaid seda, kuidas oma seebistunud pead appi võttes saal üles leida, kuna neid on siin endiselt 10. Ülejäänud ilmselt sumisevad kärbestena muude sõnnikuhunnikute kohal.

KIRI ÖÖISTUNGILT 59: Otsisin üles Väino Linde, kel õnnestus enne näpulöögiga hääletuspult lömastada ja palusin tal kõik puldid läbi käia, et peatada kesikute poolt organiseeritud piduriõli. Siin majas parandatakse asju nii aeglaselt, et ilmselt ei suudaks nad pulte enne märtsikuud korda teha. veidi aja pärast nägin Väinot puhvetis uuesti ja ta oli oma lipsu särgi alla peitnud. Tundub, et läheb jõusaali näppu treenima.

KIRI ÖÖISTUNGILT 58: Hääletati parandusettepanekut nr 87, mis nõuab parteide rahastamise vähendamist. See on sokutatud Andres Herkeli, Tõnis Lukase jt. poolt, toetan vähemalt 102 %.
Ühtlasi teatan, et, et kõik, kes jahuvad kodanikuühiskonnast, pole õnneks munajoodikud. Rõdule tulid minu isiklikul palvel ettepanekule toetust avaldama Eesti Interneti Kogukond - Elver Loho jt ning Aapo Ilves, kellele Paul Eerik Rummo alt igaks juhuks karjus: "Hei! Laula ka midagi!"
Huvitaval kombel ei lubatud neil tõmmata publiku rõdule üles plakatit kirjaga "87", kuna plagu pidavat "segama Riigikogu tööd". Mida kuradit? Numbriga silti tatina vedava "töö" segamiseks kutsuda? Haige.
Kesikud, seanahad, võtsid vaheaja, muidu oleks ehk ettepanek läbi läinud, kuna koalitsioon poleks jõudnud saali joosta. Aga nüüd jäi tulemuseks: poolt 17, vastu 33
Palju õnne. On ikka saast küll. Kus kurat nüüd need kesikud ja sotsid olid, kes muidu nii valjult igisevad? Silmakirjalik bande, muud midagi.
Lähen teen selle peale Aapo ja Elveriga puhvetis ühe õlle.

KIRI ÖÖISTUNGILT 57: Vahepeal on selgunud huvitavaid fakte keskkodanik Valeri Korbi kohta, kes kinnijooksnud tõukeratta järjekindlusega 10-minutilisi vaheaegu võtab. Nimelt selgub, et oma parteilise visaduse on ta omandanud Leningradi Kõrgemast Parteikoolist 1984. aastal.
Ühtlasi võib märkida, et Savisaare kuulus karjatus "Tehtud" on võtnud üha iseäralikumaid esinemisvorme ning istub Keskerakonnal sügavalt tema liikmete ainsas ajukurrus. Nimelt kohtasin suitsuruumis Peeter Võsa ja Vladimir Velmani.
Võsa tuli, Velman hakkas minema.
Võsa küsis Velmani käest: "Noh, kas suits TEHTUD?" Ja Velman haugatas hitlerjugendlikult vastu: "Just nii! TEHTUD!"

KIRI ÖÖISTUNGILT 56: Saadikud siin hakkavad tasapisi üle kuumenema. Valeri Korb, see paljude jaoks uus ja huvitav poiss, ütles Ene Ergma kohta "suur proua". Mulle jäi arusaamatuks, mida ja kas kodanik Korb mõtles, ilmselt tuleb esitada kirjalik arupärimine. Samas lõi saadik Väino Linde oma hääletamispuldi näpuga puruks ning pidi teise lauda ümber kolima. Üldse, kes oli see kuradi töllmokk, kes käskis suvel hirmsuure raha eest need puldid ära vahetada? Vana pulti ei suutnud keegi näpuga puruks peksta.
Vahepeal oli kadunud minu pinginaaber Liisa Pakosta ja kohe imbus tema toolile Aivar Riisalu, kes rääkis pikalt-laialt, kuidas ta kunagi Moskvast 65 lennupiletit Vladivastokki ostis. Siis teatas ta korraga, et elu on perses, kuna tema kahte suusamäge külastati eelmisel talvel rekordiliselt vähe. "Rahvas on nii vaene", kurtis Riisalu ja tema silmad läikisid, "et mul on väga raske olla rikas!"

KIRI ÖÖISTUNGILT 55: Tundub, et Jüri Ratas väsis ära, sest veeres puldist minema. Ratta asemel istub nüüd seal Ene Ergma. Õige ka, astronoomina on Ene kindlasti kosmose valdkonda kuuluvate asjadega rohkem sina peal ning saab kindlasti paremini hakkama. Kui ikka katus liigub nüri ringiga mööda orbiiti, siis tuleb kutsuda spetsialist.
Ühtlasi peab mainima ka neile riigialamatele, kes usuvad parasjagu, et Keskerakond võitleb kuidagi nende eest viimse veretilgani: te eksite, sõbrad. Keskerakond ei tee peale Jorh Aadniel Kiireliku kiusu ajamise mitte tuhkagi. Keskmiselt on saalis hääletamas kusagil 10 kesikut korraga, ülejäänud ilmselt magavad kusagil seinapraos nagu tavalised Lasnamäe prussakad.
Prussakas ehk harilik prussakas (ka Saksa prussakas, saksa prussakas, tõeline prussakas; ladinakeelne teaduslik nimi Blattella germanica) on Eestis levinuim prussakaliste liik.

KIRI ÖÖISTUNGILT 54: Peab üles tähendama, et mingil hetkel hakkasid kõik saadikud korraga Riigikogu saalis kõvasti lärmama, täiel häälel, justnagu oleks kokku leppinud. Tekkis kirev segadus. Asespiiker Jüri Ratas oli kole nördinud ning raputas vaikust nõudes kellukest nii kõvasti ja energiliselt, nagu oleks tal sõrmede küljes tatt, mis ei tule sealt kuidagi lahti. Samal ajal pajatas vahekäigus kukena ringi patseeriv Aivar Riisalu aga, kuidas ta olla just tulnud presidendi ümarlaualt ning lisas, et president olla kõik erakonnad just laiali ajanud. Ka keskerakonna, lisas Riisalu. Paraku peab ütlema, et Aivarit – nagu ikka – ei usu keegi, isegi kõige suuremad optimistid mitte.

KIRI ÖÖISTUNGILT 53: Keskerakonnas on kas a) kord käest läinud või b) Kadri Simsonil on suu peast ära kukkunud. Seda on alust oletada, kuna 10-minutilisi vaheaegu võtab miskipärast Valeri Korb. Igaüks võib nüüd kohe küsida, et kes või mis on Valeri Korb? Vaadake, mina ka ei tea. Mul polnud aimugi, et kusagil Friigikogu koridorides hulgub ringi keegi V. Korb. Nii et iga hetkega võib õppida uusi asju. Ja selles mõttes on mul hea meel, sain lõpuks ometi teada mitte ainult Korbi olemasolust, vaid silmitsesin teda ka lähemalt ning tean nüüd täpselt, kuidas üks Korb välja näeb!

KIRI ÖÖISTUNGILT 52: Rahvas, nagu öeldakse, on kogunema hakanud, et jätkata tatina venivat eelarveistungit. Enne oli infotund, see on see koht, kus Toobal saab valitsusele sisutühje küsimusi küsida, sest niipea kui kaamera on majas, lööb ta kohe õitsele nagu mingi mürgine lill. Kuulasime suitsunurgas Eiki Nestori ja Toktor Vassiljeviga, kuidas Ansip Toobalile vastab. "Kes see on", küsis Nestor Ansipit silmitsedes, "ah jah, see on see mees, kes käib Soomes rääkimas, mida ta Eestis ütles".
Ka maja ette koguneb rahvas, enamasti vanemad plakatitega naised. Küsisin Toktor Vassiljevi käest, kas tegemist on tema patsientidega, aga Toktor viskas nalja, et ei, kuna selles kosseisus olevat loomaarst hoopsi Inara Luigas. "Minu patsiendid", rääkis Toktor, "on kõik kalmistul, mitte ei jookse plakatitega ringi, kuna mina teen oma tööd põhjalikult!"