Toimetuse käsutusse sattunud materjalide kohaselt oli Jeltsin hinge heitnud 1999. aasta 7. augustil.

Artikli autori sõnul kinnitab seda versiooni asjaolu, et siiani ei ole selget vastust küsimusele, mis siis ikkagi sundis Jeltsinit astuma tagasi pool aastat enne volituste lõppu.

Jeltsini surmaks oli tema lähikond juba aegsasti valmistunud. Mitte ainult kandes suuri summasid üle välismaale ja soetades kinnisvara, vaid valmistades ette ka võimu sujuvat üleandmist usaldusisikule, kirjutab Vene veebileht.

Üks erioperatsioone, mille viis peamiselt ellu föderaalse julgeolekuteenistuse Peterburi ja Leningradi oblasti valitsus, oli teisikute ettevalmistamine. Üks neist pidi asendama Jeltsinit mõneks päevaks pärast tema surma, et valmistada ette avalikku arvamust, seejärel aga jäljetult kaduma.

Jeltsini teisikuid valmistati ette objektil, mis kuulub sõjaväe meditsiiniakadeemiale. Nad muudeti presidendisarnaseks kosmeetiliste operatsioonidega, eemaldades muu hulgas sõrmelülid, mis tõelisel presidendil puudusid ja mõjutati ka hüpnoosiga.

Teisikud samastasid end pea täielikult Jeltsiniga, tundes end seitsmekümne protsendi ulatuses temana. Nad ei reageerinud oma tegelikele nimedele, mis kaotati hoolikalt kõigist dokumentidest, majaraamatutest ja registreerimiskaartidelt ning pöördusid ümber, kui neile öeldi selja tagant "Boriss Nikolajevitš".

Teisikud õppisid kõndima nagu Jeltsin, neid õpetati jäljendama peensusteni presidendi kõiki maneere. Mõnedel andmetel oli selliseid teisikuid kolm. Praeguseks on kaks neist likvideeritud ning surnukehad tuhastatud.

Ööl vastu 7. augustit, viibides suvilas Gorki-9, tundis Jeltsin end halvasti. Pidevalt valves olnud reanimatoloog ütles, et prognoos on kõige halvem. Samas viibinud abikaasa Naina Jossifovna kutsus kiiresti kohale Jeltsini tütre Tatjana Djatšenko, väimehe Valentin Okulovi, kirurg Rinat Aktšurini, samuti Anatoli Tšubaisi, Vladimir Putini ja presidendi administratsiooni juhi Aleksandr Vološini.

Nad jõudsid kohale siis, kui president oli juba teadvuseta. Aktšurin konstateeris kliinilise surma südamelihase rebendi tõttu ning kinnitas, et igasugused reanimatsioonialased abinõud on täiesti perspektiivitud. Kiires korras viidi ära suvila sisevalve ja arstide brigaad (kõik nad, ühtekokku 11 inimest likvideeriti peagi).

Tavalise vilkuriga musta Volga tagaistmel lamades toimetati kiires korras kohale valveteisik, 58-aastane Orenburgi oblasti elanik, kelle nimi ei ole usaldusväärselt tõestatud.

Naina Jeltsina nõudis, et kadunu saadetaks viimsele teekonnale õigeusu kommete järgi. Tunni aja pärast saabus suvilasse patriarh Aleksius ning sooritas rituaali sealsamas suvilas. Ühtki kõrvalist isikut sel ajal seal enam ei viibinud.

Kirikupea autol kästi peatuda sada meetrit eemal ning sealt läks ta suvilasse juba jala.

Pärast patriarhi lahkumist läksid ka kõik teised suvilast ära, välja arvatud Aktšurin, Putin ja Vološin. Jeltsini surnukeha kremeeriti varahommikul kui keegi tuvastamatu isik. Varajased hommikutunnid võimaldasid juhtunut salajas pidada.

Kohale jäänud Putin ja Vološin aitasid teisikul kiiresti kohaneda ruumidega, mis olid talle kuudepikkuste treeningute tulemusena põhjalikult tuttavad. Siis viidi valve suvilasse tagasi.

Jeltsini juhita jäänud meeskond ei saanud usaldada presidendi kohuste täitmist tollasele peaministrile Sergei Stepašinile. Seda enam, et põhiseaduse kohaselt kolm kuud hiljem toimuma pidanud presidendivalimised oleks ta kindlasti kaotanud. Seepärast koostati kiires korras ühiskonnas hämmastust tekitanud seadlus Stepašini tagandamise ja Putini ametissemääramise kohta.

Lühikese aja vältel eemaldati Kremli administratsioonist mitmesugustel ettekäänetel isikud, kes olid varem olnud Jeltsiniga tihedas kontaktis ning olid võimelised midagi kahtlustama. Teisik täitis presidendi funktsioone, kuigi ettevaatuse mõttes jäi tema elupaigaks endiselt suvila. Kontaktid välismaailmaga olid maksimaalselt piiratud.

Vaatlejad, eriti välismaalased, hakkasid siiski märkama presidendi välimuse ja enesetunde paranemist.

Septembris ilmus internetis korraga mitu teadet Jeltsini surmast. Erinevalt muust võrguinformatsioonist kutsusid need esile ametlike struktuuride terava vastulöögi.

Olukorra ohtlikkus seisnes selles, et peale inimeste, kes olid viibinud vahetult Jeltsini kõrval tema elu viimastel minutitel, olid mõned isikud veel saanud juhtunust teada. Üks neist oli mõistagi Boriss Berezovski, kes olevat kohe Kremlit santažeerima hakanud.

Kui valimistel saavutasid võidu tema faktsioon Ühtsus ning samuti tema kontrolli all olev ühendus Rahvasaadik, nõudis Berezovski endale spiikeri kohta, alalist kuulumist julgeolekunõukogusse, Putini viimist julgeolekunõukogusse ning valitsusjuhi ametikoha andmist asepeaminister Nikolai Aksjonenkole.

Putinil ja Tšubaisil ei jäänud üle muud kui korraldada "presidendi" tagasiastumine ning panna mimtmetele tähtsaimatele ametikohtadele ustavad Peterburi tšekistid.

On alust arvata, et endine libapresident läheb parematele jahimaadele kohe pärast presidendivalimisi, kirjutab Pravda võrguväljaanne.