Tänane “Kuuurija” võttis luubi alla agentuuri Star Kids Agency ja firma Magic Monday eestvedaja Ireni Erbi, keda tema kasvandikud süüdistavad suures vassimises ja petuskeemis. Katrin Lusti poole pöördunud neidude sõnul pakub varem Irina Gorlova nime kandnud 30-aastane Ireni Erbi võimalust osa võtta rahvusvahelistest missivõistlustest, aga seda eriti krõbedate summade eest. Ühe näitsiku juhu kohaselt küsis Ireni tema sõbrannalt Ecuadoris toimuval missivõistlusel osalemise eest 1400 eurot — otse ürituse korraldajaga suheldes selgus aga, et mingit osalustasu tegelikult pole.

Pikaaegne Eesti missinduse eestvedaja Tiina Jantson ütleb, et tavaliselt ei pea missivõistlustel osalevad naised ühtegi penni maksma ja äri, mida Ireni kaunite Eesti naistega maailmas ajab käib tegelikult hoopis teistmoodi. “Huvitav on see, et minu tüdrukud ei maksa selliseid summasid,” muigas Jantson. “Mind paneb see ka imestama, sest alati tunnen ma muret selle pärast, et kust saada tüdrukule kasvõi lennukipileti jaoks sponsorraha ja tihtipeale ka kleidid ja kõik vajaliku saan ma moekunstnikega kokkuleppel ja kaasa laenatud.”

Ka Ireni laenutab missivõistluste tarvis kostüüme — üks Hiinas missivõistlusel osalenud neidis astus näiteks rahvuskostüümi voorus lavale Tallinna vanalinnas asuva keskaegse restorani Peppersack vormirõivas. Kahjuks ei muretse Ireni tüdrukutele võistluste jaoks kõiki kleite ja nii pidi üks Hiinasse sõitev tüdruk ostma Ireni käest lisaks Peppersack’i kostüümile ka ühe kallima õhtutualeti. Tasu Ireni poolt disainitud valge kleidi eest oli umbes 780 eurot, kuid tänasel päeval on neidis sellest ilma: “Ütleks jah, et teatud mõttes on ta petis," kurvastas anonüümseks soovida jäänud neidis.

Katrin Lustiga kõnelenud tüdrukud ütlevad justkui ühest suust, et Ireni Erbi halvim omadus on see, et ta sõimab oma noori kasvandikke sigadeks ja lammasteks. Väidetavalt võtab Ireni oma tüdrukutelt ära ka iludusvõistlustel välja teenitud tiitleid: “Mulle anti Dr. Nona lemmiku tiitel, aga ta ütles mulle, et ma ei sobi ja ta minult võttis selle ära," kurtis üks tütarlaps.

"Eks ma ise olen selle koletise loonud,” nentis Jantson, kes omal ajal Irenile ka moe- ja ilumaailma uksed avas. “Ta tuli Miss Bikini võistlusele, seal jäi ta neljandale kohale, kuid tal tekkis seal ikkagi võimalus saada vajalikke kontakte. Ta hakkas ennast pakkuma erinevatele võistlustele.”



Aga Tiina Jantsonil on Ireni Erbiga kitkuda veel üks kana: “Selle 25 aasta jooksul oli ikka, kui ma paar aastat Missise võistlust ei teinud, aga siis tema äkki kuulutas end ise Missis Estoniaks ja sõitis Bulgaariasse mingile võistlusele,” rääkis Jantson. Tagasi tulles oli Ireni leidnud, et tal on nüüd õigus ka ise üritust korraldama hakata ja tegi seda Jantsoni võistlusega isegi samal päeval. “Kasutada seda nime ja tekitada kohutavat segadust nii osavõitjate kui ka üldsuse, ajakirjanduse ja sponsorite osas — see on häbematu!”

Uskumatul kombel on aga Ireni Erbi saatnud Eesti tüdrukuid võistlustele ka esindama ka võõraid riike. “Näiteks üks väga tuntud neiu käis esindamas Soomet. Aga kui tema oleks seal nüüd võitnud, oleks sellest tulnud ju suur rahvusvaheline skandaal, sest Soomega ei ole temal mitte midagi pistmist.”