Ta toob lõbusa näite: "Mäletan, et ühel ööl, kui sain kaheksa tundi järjest magada, olin järgmise päeva esimesel poolel nagu puuga pähe saanud, täiesti ülemaganud ..."

Vaimne ja füüsiline väsimus

"Usun, et paratamatult kõigil väikeste laste emmedel see väsimus, nii vaimne kui füüsiline, aeg-ajalt lihtsalt tekib, kellel rohkem, kellel vähem - eks see kõik sõltu mitmetest erinevatest faktoritest - kui rahulikult või rahutult laps magab, kui aktiivne ta on jne., samuti loomulikult meist endist - millise inimtüübiga ema puhul tegemist on.

"Eks päevasel ajal kipuvad silmad ikka aeg-ajalt kinni vajuma, eriti last lõunaunele pannes, aga endale päevaund lubada ma kunagi ei raatsi, kuna see on ju ainus aeg, kus jõuab kodus vajalikud tööd ära teha," räägib Ingrid, kes on viimase kolme aasta jooksul peamiselt pühendunud lastele ning seega firmatööd suuremalt jaolt enda õlult ära andnud," ütleb Laste Maailmaga tegelev Ingrid.

Ta lisab: "Küll aga tuleb jõuda kõik hooajalised tellimused ära teha ja seda ikka peamiselt laste ööune ajal, eks siis nii tihtipeale olegi, et magama saan kella 1-2 paiku ja 6-6.30 paiku hüüab pere kõige väiksem mees juba rõõmsal häälel - emme!"

Kuidas ennast lohutada?

Lapsest väsimusega kaasnevad sageli süütunne harvemini depressioon, kuidas ennast lohutada?

"Tuttav tunne, aga tasub mõelda ikka positiivselt - me kõik oleme inimesed ja inimvõimetel on piirid - on ju loomulik, et iga ema tahab oma lastele anda vaid parimat, käituda temaga igal hetkel kõige õigemini, aga kui see siiski alati täiuslikult ei õnnestu, kuna väsimus on üle pea kasvanud ning painavad muremõtted ka kõigi muude tegemata asjade pärast, ei tohi ennast sellepärast süüdi mõista."

Ingrid on enda puhul märganud, et palju paremini toimib see, kui ta pühendub ühele kindlale tegevusele, mitte ei sahmi mitme erineva tegevuse vahelt. "Kui mängin lapsega, ei torma vahepeal kapiriiuleid koristama või arvuti taha, vaid üritan võtta igaks tegevuseks kindla aja."

Kuidas Ingrid kolmest lapsest puhkab? 

"Meie 3aastane päikesepoiss Marten Thomas läks sel sügisel lasteaeda ning nüüd on kodus kuidagi imelikult vaikne, kuna teda ja tema pidevalt uusi ideid jätkus tõesti igal hetkel kõikjale. Seega tuli algul lausa kurbus peale - olin ju nii harjunud, et mõlemad pojud pidevalt koos askeldavad."

Ingrid tõdeb, et ega nii väikeste laste kõrvalt endale suurt puhkust lubada saa ning ega mõned töö- või poekäigudki mingi puhkus ole, kuna alati on iga minut arvel ning tuleb kellaaja peale kas kodus või kellelgi koolis või lasteaias või trennis järel olla.

"Ainus koht, kus paaril korral nädalas tõesti vaimselt puhkan, on tenniseväljak, seal ma kellegi ega millegi muu peale ei mõtle. Ja õhtuti, kui lapsed unemaale saadetud, võtan ikka aeg-ajalt kasvõi pooleks tunniks mingi ajakirja kätte, et ennast natukenegi ka muu elu-oluga kursis hoida."

Parim laadija on NAER

Küsimuse peale, kuidas oled õppinud end lastega koos olles laadima, vastab Ingrid: "Parim akude laadija on NAER - kuulata lapse naeru ning naerda koos temaga! Ükskõik kui väsinud ma ka ei oleks, mõtlen ainult selle peale, et lapsed ometi nii ruttu suureks ei kasvaks, sest pojude praegune vanus on vahvaim ja nauditavaim aeg meie elus. Kaheksa-aastase tütre Maria Heleeni pealt on juba näha, kuidas kooliminekuga kõik muutub."Ingridile on ka väga suureks abiks olnud tema ema, kes ikka aeg-ajalt mõnel päeval lapsi hoiab.

Kodus abikaasaga kahekesi olemiseks aega naljalt polegi. "Ikka võtab pisipere kogu meie tähelepanu. Aga kui lapsed on magama pandud ning ise siis veel voodist tõusta jaksame, saab tähtsamad asjad ikka räägitud. Eks vahetevahel ikka lubame endile ka mõne õhtu ilma lasteta, kas siis sõprade seltsis või lihtsalt mõnel toredal üritusel - eile just jätsime lapsed vanaemaga magama ning käisime seda suurepärast Eesti-Põhja-Iirimaa mängu vaatamas ja tasus kuhjaga ära - tükk aega ei ole nii positiivset emotsiooni saanud."

Ära ole liiga nõudlik!Mida soovitab Ingrid naistele, kes oma lastest väsinud? "Mõelda selle peale, et see aeg on nii kiiresti mööduv - varsti on nad suured ning vajavad meid palju vähem, kui me seda sooviksime."

"Võimalusel leida endale kasvõi tunnikeseks-paariks päevas keegi usaldusväärne abiline, et endale kasvõi hetkeks natuke vaheldust ja puhkust võimaldada."

Ingrid nendib, et ta on alati enda suhtes liiga nõudlik olnud ning tahab ikka jõuda palju enamat, kui tegelikkuses jõuan ja see on see, mida ma kellegile teisele ei soovita!

"Pigem ikka nautigem nii palju kui võimalik oma laste arengut, naergem koos temaga ning kui siis ühel hetkel väsimus ikka jälle täiega võimust võtab, aeg maha ja hetk iseenda jaoks!"