24. novembril 1992 oma 40. valitsemisaasta täitumise puhul kõnet pidades võttis kuninganna seljataha jääva aasta kokku sõnapaariga "annus horribilis" ehk "hirmus aasta", mis on brittide teadvusesse ja Wikipediassegi nüüd alatiseks sedasi märgitud. "1992 ei ole aasta, millele mõnuga tagasi vaatan. Ühe minu hea korrespondendi (tema eraseksretär Sir Edward Ford - toim.) sõnadega väljendudes, oli see tõeline annus horribilis," sõnas kuninganna toona.

Mis siis juhtus?

- Märtsis 1992 sai teatavaks, et tema teine poeg, Yorki hertsog lahutab oma naisest.
- Veidi hiljem ilmusid kurikuulsates briti tabloidides Yorki hertsoginnast topless-fotod, kus naise "sõber" John Bryan tema jalgu suudleb.
- Samal ajal kuulutati Mauritiuse saareriigis välja vabariik ning kuninganna võim kukutati.
- Aprillis lahutas tütar Anne abikaasast, kapten Mark Phillipsist.
- Juunis avaldas printsess Diana valusalt avameelse elulooraamatu.
- Novembris, vaid neli päeva enne kõnet, süttis põlema Windsori loss ning tules hävis palju väärtuslikku. Remondiks vajalike suurte kulutuste ümber tekkis aga avalik skandaal.

*Allikas: Wikipedia

Kahtlemata tuli kuningannal tol aastal palju üle elada, ent oleks ta vaid teadnud, millised kannatusteaastad ootasid alles ees, seoses printsess Diana ja prints Charlesi abielu lagunemise, avalike skandaalide ning lõpuks printsessi traagilise hukkumisega...