“Ma ei ole Džomolungma tuleviku üle väga õnnelik,” ütles esimese inimesena tippu tõusnud Hillary (83) Nepali pealinnas Katmandus ajakirjanikele.

“Baaslaagris on 1000 inimest ja 500 telki, seal on söögi- ja joogikohad ja muud mugavused, mis ehk tänapäeva noortele meeldib,” sõnas ta kibestunult.

Vana mägironija meenutas, et tema jaoks olid “suurteks hetkedeks” väljakutsed Džomolungma tippu pürgides. “Lihtsalt baaslaagris istumist ja õllepurkide tühjendamist ei pea ma just päriselt mägironimiseks,” ütles Hillary.

Ta jagab seisukohti alpinistidega, kes nõuavad Nepali valitsuselt Džomolungma tippu ronijate arvu piiramist. “Džomolungmal on liiga palju ekspeditsioone,” ütles Hillary.

Ta lisas, et tegi juba Nepali valitsusele ettepaneku piirata ekspeditsioonide arvu ühe või kahega aastas, aga “välisraha ahvatlus on liiga suur”.

Tipu vallutamise juubeli puhul lubab valitsus tänavu mäele 25 ekspeditsiooni ehk umbes 1000 alpinisti.

Lisaks neile on sajad inimesed roninud spetsiaalselt pidustusteks baaslaagrisse.

Neil kinnitatud redelitel ja nööridel, mis praegu Džomolungma ronimisnõlvadele on paigaldatud, ei ole Hillary hinnangul “mägironimisega midagi pistmist”.

“Meil ei olnud mingeid kinnitatud nööre ega redeleid, pidime kõik ise tegema,” pahandas Hillary, kes jõudis Džomolungma tippu koos šerpa Tenzing Norgayga.

Hillary sõnul ei ole tema jaoks maailma kõrgeima tipu vallutamise 50. juubelis midagi erilist. “See tähendab vaid seda, et 50 aasta eest ronisin ma Džomolungma tippu.”