Ajaleht kirjeldab stseeni: Gooti kutt platvormsaabastes laulab, on kohutav, ent palub staaržüriilt kuldset piletit kuulsuse poole, ja kui talle seda ei anta, on ta murtud, ent soovib siiski kõiki kallistada. Nemad on need, kes tema tahab olla.

Kui see kõlab tuttavalt, siis põhjusega. See ei ole "American Idol, see on "Eesti otsib superstaari" - show, mis viib iidolimenu väikese Baltikumi rahvani.

Ja see on Mihkel Raua päris elu. Saates etendab Raud õelat kohtunikku, kelle arhetüübi on kuulsaks teinud Simon Cowell, see, kes annab brutaalselt ausa vastulöögi teistele, ülevoolavalt entusiastlikele kotunikele.

Raud on töötanud Eesti staarisaates viis hooaega ning selle ajaga on töö hakanud rusuma. Nii, et ta tegi, mida artistid teevad. Ta kirjutas oma muredest.

Tulemuseks on "American Monkey", näidend, mis esietendub Freefall teatris St. Petersburgis. Kuna tegu on uue tükiga, jäävad sisu detailid varjatuks, piirduvad enamasti narrimise ning süngete pöörete lubadustega.

Raua sõnul on "American Monkey" väljamõeldis, mis ei ole ei "American Idol" ega selle show Eesti versiooni kohta. Ent see on võimalus sellega seotud murede suunamiseks ning teatava selguse toomiseks. "See oli mõnes mõttes puhastumisprotsess mulle endale, selle show tegemine," sõnas Raud lehele. "Ma ei ole rumal inimene. Ma tean, millest reality-televisioon toitub. On tonnide viisi moraalseid probleeme, konflikte, asju, millega peavad inimesed, kes sedalaadi tööd teevad, tõtt vaatama."

"Alandus ning mitteandekate inimeste lolliks tegemine on problemaatiline ja täis konflikte, sest nad on süütud paljudes muudes mõtetes. Selliste asjade pärast kaob vahel uni," paljastab ta USA väljaandele, et ärapanemine pole sageli lihtne ja painab veel kaua.

"Lapsed tulevad neile prooviesinimistele," sõnas ta, jätkates "nad ei tea tegelikult kunagi oma saatust, ent enamikel juhtudel on see juba ette määratud. Kui ma istun ruumis ja näen noort sisse astumas, tean juba päris hästi, kas ta pääseb järgmisesse vooru või mitte. On asjad, mis teevad hea televisiooni, ent need ei tee sust head inimest."

Täispika artikli leiad Tampa Bay Times lehelt. Siin näed aga pilte, mis veidi etendusest aimu annavad: