1. juunil avas multitalent Mart Sander oma kolmanda isikunäituse Galeriis "Kolm õde". Seni portreemaalide ning mütoloogiliste stseenide kujutamisega tegelenud Sander tegi selle näitusega kannapöörde, esitledes uue näitusega jahedates hallitoonides visandlikke nägemusi oma kodulinnast.

Juba näituse avamisel müüdi ära veerand teostest, kuid kunstnik maalis neid pidevalt juurde, et galerii tühjaks ei jääks. Eelmisel nädalal kandus näitus üle Eesti Kontserti jalutusruumi.

Nüüd on esmakordselt Mart Sanderi teoste reprod saadaval kaubanduslikul kujul. Euroopa Kultuuripealinna kalender ei ole järgnevatel päevadel aga mitte ainult suveniir, vaid ka projekt, mis loodab koputada jõulueelse aja heldele meeleolule.

Panus heategevusse

Järgneval kolmel päeval Sanderi kunstigalerii kodulehekülje www.maaligalerii.ee ning Eesti Kontserdi kaudu müüdud kalendrid annavad panuse ka heategevusse: iga kalendri müügist läheb kümme krooni Eesti Liikumispuudega Laste liidule, kuhu kogub raha ka Sanderi juhitav, pühapäeval finaalsaateni jõudev „Tantsud Tähtedega“.

Saadud raha eest ostetakse liikumisrobot, mis aitab ehk mõnel lapsel taas kõndima hakata.

Küsimusele, kas tantsusaade ei too seekord kokku oodatud miljonit krooni, ei oska Mart Sander täpselt vastata. „Ajad on raskemad kui kaks aastat tagasi ning seetõttu võib juhtuda, et jääme seatud eesmärgile alla,“ kommenteerib ta. „Minule ei avaldata kõnede koguarvu ega ka laekunud summat enne, kui selle ise pühapäeval ette loen. Loodan väga, et suudan selle projektiga kogusummale midagi lisada.“

Kollektsionäärid võivad aidata tuhandetega

Vähe sellest, et iga kalendri müügist läheb 10% heategevusse – ka praegu Eesti Kontserdi jalutusruumis näitusel nähtavate originaalide müügihinnast läheb 10% liikumispuudega lastele.

„Maalide müük on seni olnud hea,“ märgib autor. „Loodan, et kui näitus 16. detsembril maha võetakse, ei pea ma ühtegi teost koju tagasi tooma. Ehk võimaldab nende müük unustamatud jõulud mõnele lapsele, kes ise jõulurõõmudest aktiivselt osa võtta ei saa.“

Kultuuripealinna kalendris on reprodutseeritud 12 vaadet Tallinna vanalinnale, kus teoste autor on ise sündinud ja kasvanud. Tekst kalendris on eesti ja inglise keeles, andes lühikese ülevaate Tallinna vaatamisväärsuste ajaloost. Seinakalendril on eraldiseisev ja hiljem eemaldatav kalendaarium päevamärkijaga – see moodne tehnika lubab valida igaks kuuks just omanikule meelepärase pildi.

Seinakalendri väljaandmist toetasid KulKa ja Sihtasutus Tallinn 2011.