Kalender on eelkõige mõeldud Euroopa Kultuuripealinna külastavale turistile, andes ülevaate meie vanalinna ajaloost ning kaunimatest paikadest.

Kolmas isikunäitus kolme aastaga

Sander, kes kahel eelmisel isikunäitusel „Eesti portreed“ ning „Müto/Real“ tõi vaatajate ette kas portreid avaliku elu tegelastest või mütoloogiahõngulisi suuremõõtmelisi monumentaalmaale, tuli 1. juunil välja näitusega, mis pakkus vaatajale hoopis teistsuguseid teoseid – hallikates toonides visandlikke Tallinna vanalinna vaateid. Näituse nimi „3“ tähistas nii kolmandat näitust kui ka seda, et ekspositsioon seati üles hotelli „Kolm Õde“ vastavatud galeriis.
 
Kuna tegu oli näitusmüügiga, maalis Mart Sander pidevalt ostetud teoste asemele uusi. Alates 11. novembrist saab uuenenud näitusmüüki näha Eesti Kontserdi jalutusruumis.

„Tegu on hea päevaga – algse mardipäevaga,“ ütleb Sander ise. „Enne luterlikku reformatsiooni tähistati mardipäeva 11. novembril, see oli pühendatud Tours’i piiskop Martinile. Pärast usupuhastust nihutati mardipäev päeva võrra varasemaks, et see langeks kokku Martin Lutheri sünnipäevaga. Katoliiklasena järgin pigem vana kalendrit.“

Kunst või mitte kunst

Tegijate kõrval leidub alati ka kadetsejaid. Kuu aja eest esines laiemale avalikkusele tundmatu performance-kunstnik Sandra Jõgeva vihase kirjutisega, kus nimetas Sanderi teoseid küündimatuteks soperdisteks, mida ei saa „kunsti“ alla liigitada.

Publiku soovil kirjutas Sander avalikule kirjale ka vastuse, milles teatas, et pole ennast iial kunstnikuks tituleerinud, ehkki on joonistamise ja maalimisega tegelenud juba varajasest lapsepõlvest peale ning üritab end pidevalt edasi arendada.

Ka täna ei mõtle ta teistmoodi. „Aastatuhandeid on asi olnud lihtne: oskad joonistada ja maalida – oled kunstnik. Tahad näidata oma junni purgis – oled hull, kes pannakse vaimuhaiglasse. Kuni tänapäeva „kunst“ võib tähistada ka purki kakkimist, ei tahagi ma olla kunstnik. Ma olen pigem illustraator, kelle maalid üritavad vaatajale midagi jutustada, neid mingisse meeleollu häälestada. Ja mitte kunagi ei hakka ma selle eest vabandust paluma, et ma oskan joonistada.“

Mart Sanderi maale näeb tema galerii KODULEHEL.