Dick Rutan ja Jeana Yeager lendasid 17. aastat tagasi oma lennukil Voyager kahekesi ümber maailma, kuid 59-aastane Fossett tahab olla esimene, kes sellega üksi toime tuleb.

“Loodan toime tulla ilma peatusteta ja alla 80 tunniga,” teatas ta neljapäeval oma uut seiklust välja kuulutades.

Firma Virgin Atlantic juht ja kaasseikleja Richard Branson, kes tuli pressikonverentsile lenduriülikonnas, võtab lennuki juhtimise üle, kui Fossetti tervis peaks üles ütlema.

“Olen Steve’i varupiloot. Ma ei oska väga hästi üle viie minuti paigal istuda,” seletas Branson.

Spetsiaalselt selle lennu jaoks ehitataval Virgin Atlantic GlobalFlyeril on ka autopiloot, kuid kui Fossett tahab rekordit teha, peab ta rooli taga 80 tundi ühtejutti ärkvel püsima.

Fossett kardabki, et võib kogemata tukkuma jääda.

“Steve on harjunud Vaiksesse ookeani kukkuma,” ütles Branson Fossetti varasematele ebaõnnestunud õhupallilendudele viidates.

Kunagised rivaalid Branson ja Fossett üritasid 1998. aastal kahekesi õhupallil ümber maailma lennata. See lend äpardus, kuid 2002. aastal sooritas Fossett üksi eduka ümbermaailmalennu, milleks tal kulus 13 päeva.

Fossetti lennukit konstrueerib Burt Rutan, sama mees, kes kavandas ka 1986. aasta lennu Voyageri.

Katamaraani meenutaval kergel lennumasinal on üksainus reaktiivmootor, mis on kinnitatud keskse juhikabiini külge. Lennuk kaalub ilma koormata alla kahe tonni, kuid suudab pardale võtta viis korda oma kaalu ületava kütusekoguse.

Kui lend õnnestub, läheb see Virgin Atlanticile maksma 2,5 miljonit dollarit, kuid see moodustab vaid murdosa reisi pealt teenitavatest meediatutvustuse- ja reklaamituludest, loodab Branson.