Tony Scott kui terve koolkonna mõjutaja

“Scott kuulus kuulsate briti filmilavastajate põlvkonda, kes olid kanda kinnitanud reklaamimaailmas, kus lugu tuli jutustada meeldejäävalt kõigest 30 sekundiga. Sellesama pildikeele Scott Hollywoodi tõigi — ilma Tony Scotti panuseta poleks ilmselt näiteks Michael Bay, Jon Favreau, Peter Bergi ja paljude teiste loomingut sellisel kujul kui praegu. Mõjutanud on ta tervet koolkonda, kes tema pildikeelt on kopeerinud,” avab Diener tee filmimaailma telgitagustesse ning lisab, et Scotti filmid sillutasid 80ndate keskel muuhulgas tee sellistele teostele nagu "Visa hing" ja "Surmarelv".

“Olin umbes 13-14, kui esimest korda “Top Guni” nägin. Ei olnud mul siis veel sooja ega külma sellest, kes filmi lavastaja oli, aga see, mida ma nägin, jättis kustumatu jälje,” meenutab filmiekspert oma esmakokkupuudet Scotti loominguga. “Scotti filmimaailm oli midagi, millesarnast ma näinud ei olnud, justkui oleks kõik värviliseks läinud. Nii energiline ja rabav oli see, üliaktiivne. Ja selles mõttes oli lahe, et see oli tol ajal uuenduslik ka Hollywoodi jaoks, mitte ainult poisikestele raudeesriide taga,” kirjeldab ta.

Denzel Washington Tony Scottist: Üheksa-kaamera mees!

“Tom Cruise’ist staari teinud “Top Guni” kõrval on märkimisväärsed kindlasti veel Tarantino stsenaariumil põhinev “True Romance” ning karmid kättemaksufilmid “Revenge” Kevin Costneriga ja “Man On Fire” Denzel Washingtoniga. Just viimasest kujuneski tema stabiilseim ja pikaajalisim koostööpartner, sest koos jõudsid nad teha oma kuus filmi ja vist Denzel oli see, kes ristis Tony Scotti hellitavalt “Nine Camera Tonyks”, mis iseloomastus mehe üliaktiivset filmimisstiili ja seda, mitu kaamerat üht-sama stseeni üles võttis,” loetleb Diener Tony Scotti meeldejäävamaid teoseid.

“Lisaks sellele vääriks veel äramärkimist thriller “Spy Game” Robert Redfori ja Brad Pittiga, “Crimson Tide” Denzel Washintoni ja Gene Hackmaniga ning Eesti kinodes tema viimaseks filmiks jäänud “Pidurdamatu” ehk “Unstoppable”. Ükskõik, mida kriitikud tema filmidest aastate jooksul on arvanud, ei saa keegi eirata nende filmide kaasakiskuvust ja suurt meelelahutuslikku väärtust,” jätkab Diener, kuid lisab, et kindlasti ei maksaks noorema Scotti loomingut segi ajada venna Ridley Scotti käekirjaga, sest tegu on kahe äärmiselt erineva kunstnikuga. "Tony stiil on on üliefektne ja kirev, Ridley filmid aga kunstilises mõttes palju ambitsioonikamad, ent tempolt vaoshoitumad," kirjeldab Diener.

Timo Diener Tony Scotti surmast: eks igal inimesel on omad deemonid

Timo Diener ei oska ega soovigi spekuleerida, mis võis põhjustada Tony Scotti enesetapu, kuid lisab juurde, et kuna töös oli mitmeid erinevaid projekte, siis sarnaselt oma vennale Ridleyle režissöör eriti ei puhanud. “Julgen arvata, et tema siit ilmast lahkumise põhjus ei saa peituda selles, et ta oleks vajunud unustuste hõlma või et teda poleks hinnatud vääriliselt. Ta on oma loomingu ja tööga mõjutanud tohutult palju inimesi ja aidanud staariseisusesse selliseid nimesid nagu Cruise, Eddie Murphy, Val Kilmer, Denzel Washington, Bruce Willis, Kevin Costner, Brad Pitt ja paljud teised,” loetleb Diener.

“Aga eks igal inimesel on omad deemonid, iseäranis veel, kui oled loomeinimene. Igaühel on oma paremad ja halvemad hetked ja mille küüsi täpselt võis langeda Tony Scott, seda ma ei tea, aga fakt on see, et maailm jäi ilma ülitalendikast ja omal ajal paljudele teistele teed rajanud lavastajast,” kurvastab Timo. Scottil jäi pooleli maailmakuulsa hiti “Top Gun” järg ning väljakuulutatud film “Emma’s War”, samuti oleks ta pidanud olema oma venna Ridley Scotti “Prometheus 2” produtsent!