Foorumist võttis osa ka muusikateadur Allan Vurma, kes jõudis ootamatu hüpoteesini: poplaul võib häälepaelu koormata rohkem kui ooperilaul, kirjutab Õhtuleht.

Mees selgitas kahe laulustiili olulist vahet: poplauljad laulavad kõrgema kõriasendiga, suu rohkem lahti ja pea rohkem kuklas, klassikalised ja levimuusikalauljad tekitavad kandvat häält hoopis erineva häälepaelte võnkumise abil.
"Laias laastus on kommertsiaalstiilide puhul hääl pressitum – häälepaelte sulgus on pikk ja intensiivne, hääle tämber kõlab pingsalt. Klassikalised lauljad kasutavad pigem voolavat fonatsiooni, mille puhul me tajume, et hääl on vaba," võrdles Vurma.

Maikeni õpetustehnika ümber keerlenud probleemi võttis mees lihtsalt ja loogiliselt kokku. Vurma pani laulmisega tegelejatele südamele, et laulmiseks on palju erinevaid võimalusi ja inimese anatoomia on individuaalne – see, mis sobib ühele, ei pruugi sobida teisele. "On võimalik teha igasuguseid asju, aga olge mõistlikud ja püüdke aru saada, mis teid kahjustab ja mis mitte – kas laulda on mugav või koormav. Usaldage ennast."

Loe põnevat artiklit täismahus siit.