Austraaliast pärit ja nüüd Eestis elav koomik Louis Zezerani sõnul tunneb ta uhkust, et teda kutsuti oma uue kodumaa sõduritele esinema. "Kui ma rahva ette astusin, siis nägin enda ees suurt hulka inimesi, kelle nägudelt peegeldus eestlaslik eluterve skepsis, aga pärast esimest nalja ja sellele järgnenud südamlikku naeru sain aru, et kõik läheb hästi," ütles Zezeran. "Kui eestlased tõesti naerda tahavad, siis on see ehe ja tuleb südamest."

Eestis üsna uut žanrit, stand-up komöödiat, esitasid Afganistanis teenivatele kaitseväelastele kolm koomikut - Louis Zezeran, Stewart Johnson ja Andrus Valvur nii inglise kui ka eesti keeles. Lisaks Eesti kaitseväelastele oli meelelahutust nautima tulnud kutsutud külalised nii Ameerika Ühendriikide merejalaväelaste, Briti armee kui ka Taani kontingendi hulgast. Tantsukavaga esinesid seitse Tartu Ülikool/Rock korvpallimeeskonna ergutustüdrukut.

Tantsijate sõnul läks esinemine hästi, kuigi nende tantsukavad on üsna hoogsad ja nad polnud kindlad kuidas nad esinemisega Afganistani kuumuses toime tulevad.

"Jäime väga rahule, nii endi kui publikuga. Tagasiside oli positiivne, publik elas isegi rohkem kaasa kui me Eestis harjunud oleme," ütles Rocki tantsutüdrukute treener Elina Lõhmus. "Oleme väga uhked, et meid kutsuti ja saame esineda sellises kohas oma sõduritele. Usume, et saime sellega ka neile tuua sõnumi, et neist hoolitakse ja nende tegevust toetatakse kodus."

Täna esinevad Eesti meelelahutajad taanlaste laagris Camp Viking Taani ja teiste Helmandis teenivate liitlasriikide sõduritele.

Erinevad Eesti artistid on välisoperatsioonidel käinud esinemas alates 2001. aastast kui Eda-Ines Etti laulis Bosnias teenivatele Eesti sõduritele. Afganistanis on teiste seas käinud ka Jaan Tätte ja Lenna Kuurmaa ning sel aastal ansambel Metsatöll, eelmisel suvel lahutas sõdurite meelt ansambel The Belka.

Alates lahinguvastutuse ülevõtmisest 14. mail on Estcoy-16 kaitseväelased osalenud mitmepäevastel operatsioonidel pea igal nädalal üle terve Helmandi väekoondise vastutusala. Eelviimane Eesti lahinguüksus Estcoy-16 paikneb Camp Bastioni sõjaväebaasis ja teenib Helmandi väekoondise manööverkompaniina. Jalaväekompanii logistilist tuge tagab rahvuslik toetuselement NSE-15.