Kohtla-Järve onkoloog Rein Larens ütles, et parim tänu on see, kui inimene ei unusta ära minnes aitäh öelda. Tema sõnul tuuakse arstidele tänuks kõige sagedamini lilli.

Jõhvi lastehaigla peaarstile Tiiu Sepale meenus esimesena kingitus, mille sai tema eksabikaasast silmakirurg. “Ta sai kilekoti, kuhu oli korralikult ajalehe sisse pakitud kaks voblat ja pudel õlut. Naersime, et igaüks kingib ikkagi seda, millest ise lugu peab,” ütles Sepp Põhjarannikule.

Samas tänas üks patsient arsti korralikult paberisse pakitud pudeliga, milles oli elav rästik sees. Arsti ehmatus kingitust nähes oli suur. “Võib-olla oli see taotluslik — kohutada oma kingiga arsti-, kes teab,” arutles Sepp.

“Tegelikult ei oota arst patsiendilt mingit kingitust, hea meel on ka siis, kui öeldakse lihtsalt aitäh,” sõnas Sepp. “Võibolla nõukogude ajal, kui mõned ravimid olid defitsiitsed, lootsid inimesed, et saavad kingitusi tuues parimat ravimit. Tänapäeval, kui kõike on saada, pole sel enam suurt mõtet. Pealegi tänatakse arsti siis, kui ollakse terveks saanud, nii et see on ikkagi tänu, mitte altkäemaks,” sõnas Sepp. Ta tõdes, et inimene, kes on tänusõnadele omapoolse väikese kingituse lisanud, jääb rohkem meelde. “Minul oli väga hea meel kunstikooli lapse kingitud piltide üle,” tõi Sepp näiteks.

Arste on tänatud ka isetehtud moosi ja kompoti ning meega. Mõni koduperenaine on tohtritele prooviks toonud ka muid isetehtud hoidiseid. Üks vanamemm maalt tänas arsti kodukana munadega. Üks tohter oli Sepa sõnul enda uksele lausa sildi pannud, kus ta teatas, et ei söö lilli.

Naistearst Mairi Kaha tähendas, et tema töötab osakonnas, mis on rõõmuga seotud. “Kui on ikkagi sündinud terve beebi, siis on rõõm sellest nii suur, et seda tahetakse ka arstidega jagada. Tavaliselt tuuakse titat koju viies komme ja lilli. “Meeldivaks üllatuseks oli korvitäis puuvilju, mis kommidele mõnusaks vahelduseks oli.”

Kaha Tallinnas töötamise aeg langes ajajärku, mil kohv oli defitsiit. “Siis toodi arstidele ikka tänuks kohvi, ehkki seda oli võimalik vaid valuutapoodidest osta.” Kaha abikaasa, samuti ametilt arst, sai ühelt haiglas olnud vanamemmelt tänuks viis paari sokke, mis memm oli haiglas olles kudunud.