Troonile tõusis Elizabethi isa, kellest sai kuningas Georg VI. 11-aastasest tüdrukust sai korraga pretendent Briti Impeeriumi troonile. Tema sirgumist armsast tütarlapsest kauniks nooreks neiuks kajastasid nii press kui kinokroonikad. 21- aastase Elizabethi muinasjutulisi pulmi Kreeka päritolu prints Philipiga ootas avalikkus ahnelt. Ajad olid rasked, Inglismaa vaevles ikka veel sõjajärgse aja vaesuses ning pulmad peeti rõhutatult tagasihoidlikud. Mis ei tähenda, et seda poleks jälginud sajad tuhanded inimesed.

Rahvusliku uhkuse pidupäev

6.veebruaril 1952 suri pärast viitteist valitsusaastat Inglismaa kuningas Georg VI. Kuninga tütar, sellest hetkest kuninganna Elizabeth, kiirustas koos oma abikaasaga tagasi riigivisiidilt Keenias. Uue monarhi kroonimispidustused planeeriti järgmise aasta juunikuule. Sedapuhuku planeeriti toretsevat ja ülikülluslikku pidu, mis pidi pärast pikki kokkuhoiu aastaid Inglastele tõeliseks rahvusliku uhkuse pidupäevaks saama.

Mis aga muutis 1953.aasta 2.juunil toimunud kroonimispidustused erakordseks sündmuseks, oli see, et neid kandis algusest lõpuni üle televisioon. Tõsi, ka 1937. aasta kroonimispidustust näitas 2 aastat varem tööd alustanud BBC televisioon, kuid toona oli ülekanne vaid paari kaameraga tehtud reportaazh paraadilt. Seekord aga planeeriti tundidepikkust tihedat otseülekannet. Algas kuudepikkune ettevalmistus ja proovid. Westminster Abbeys mängiti maha neli peaproovi, kus osales sadu inimesi. Järgi prooviti ka kroonimine, kuigi mitte Elizabethi endaga. Kuid igat statisti ei saanud pühale troonile lubada: kroonituks osutus Norfolki hertsoginna Lavinia.

Enneolematu ülekanne

BBC lubas enneolematut ülekannet ning publik uskus. Nõudmine televiisorite järgi kasvas kümnekordseks. 1,4 televiisoriga riigis müüdi aasta jooksul 2 miljonit televiisorit

1953.aasta mai viimastel päevadel hakkas Londonisse saabuma meeltult inimesi, kes olid nõus kasvõi ööbima tänavail, et kroonimispäeval kuninganna tõlda vaid hetkeks silmata. Neid ei heidutanud ka algav vihmasadu. Kroonimispaika saabusid ka traditsioonilistes pidurõivastes aadlikud, kellest nii mõnedki olid kohale sõitnud metrooga. Kell 10.15 hommikul asus kuninganna tõld Buckinghami paleest teele, liikudes läbi juubeldava rahvahulga Westminster Abbey suunas. Tänavaid ääristasid sada tuhat inimest. Õnnelikuimad võisid 26-aastast monarhi ka tõlla aknast näha.

20 miljonit uudistajat

Kell 11 algas ülekanne pühalikult kroonimistalituselt. 480 muusiku pillihelide saatel astus noor kuninganna Britannia monarhide traditsioonilisse kroonimispaika. Pika ja keerulise tseremoonia käigus kandis kuninganna kolme erinevat rõivastust, mis tema kroonimiskleidi peale lisati. Inglise kuningakroon tähendas, et monarh hakkab valitsema mitte üksnes Inglismaa, vaid kokku 32 rahva ja riigi üle.

Paar tundi hiljem astus kroonitud monarh rahva ette. 20 miljonit inimest jälgisid tema samme otseülekandes, kes juubeldades, kes liigutuspisaraid pühkides. Iga Inglismaa teleri ette oli kogunenud palju rahvast - pered, sõbrad ja naabrid. Inglismaa ärkas uuele elule. Elisabethist oli määratud saama Inglismaa ajaloo ühe pikeima karjääriga monarh, keda veel vaid paar aastat lahutab kuninganna Victoria rekordist – olla troonil 63 aastat ja 216 päeva. God Save The Queen!

VAATA VIDEOT:


„Antiigiraport“ on Mart Sanderi igapühapäevane ajaloolõik TV3 „Seitsmestes uudistes“.