Bibliograafilt

Antud teadustöö aluseks on Eesti ajakirjanduse elektroonilises andmebaasis sisalduvad meie Eveliniga seotud kajastused. Teadustöö koostamise meetodina toksis biograaf meie Evelini nime nii ajalehtede online´i kui ka Delfi portaali otsingumootorisse ning registreeris tulemused.

Kahjuks puudus antud teadustöö koostamise ajal Eesti seltsielu tegemiste kajastamise kroonijuveelil, ajakirjal Kroonika elektrooniline otsingumootor. Laisk bibliograaf ei leidnud endas jõudu, et lapata raamatukogus läbi ajakirja Kroonika 14 aastakäiku. Mistõttu peab ette vabandama, et antud teadustöö ei tarvitse olla täiuslik.

Meie Evelini tekkimise ja kujunemise loos, tema bibliograafilises biograafias on ajateljel selgelt eristatavad tsüklid. Andnud igale tsüklile seda aega iseloomustada püüdva üldnimetuse, edastab bibliograaf need tsüklid kronoloogilises järjestuses ning sekkub vahel, et aidata lugejal orienteeruda kiretute fikseeringute rägastikus.

„Meie Evelini” sünd

See omalaadne kogumik ei ole klassikaline elulooraamat ega ka viimasel ajal moodi läinud väljenduse kohaselt mitteametlik elulugu. Nii et kes lootsid paljastusi sadadelt erinevatelt allikatelt, pidid tõepoolest pettuma.

Teie käes on bibliograafiline biograafia, mis kajastab Eesti lähiajaloo sündmustikku ning on samas ka lähiajaloo peegelpilt.
Sel raamatul on oma sünnilugu.

Umbes paar aastat tagasi hakkasime keerutama mõttekest, et Evelin Ilvese elust presidendiprouana ja tähelepanuväärsetest tegemistest saaks koostada raamatu „Meie Evelin”. Nii nagu kümmekond aastat varem ilmus raamat „Meie Lennart”, mille valgustuslik sisu peitus alapealkirjas „President Lennart Meri anekdootides, tõsilugudes ja pajatustes”.

Värvikad isikud oma ametites, rollides ja töödes on tempoka ja särtsaka askeldamisega legendid juba eluajal. Neile kuulub kindel koht kaasaja rahvapärimuses.

Legendidega on aga teadagi kuidas: neist kirjutatakse, neist räägitakse, nad pannakse anekdootide, lugude ja laulude sisse. Et mõnikord lõpuks kinnistuda rahva mällu tõena.

Niisiis oli võimaliku raamatu „Meie Evelin” lähtenurgaks koguda-kirjutada põhiliselt veidi lugusid ja huumorit, sekka väljamõeldisi ja – loomulikult heatahtliku – paroodiat.

Materjali näis jätkuvat, sest meie Evelini algatused, tegemised, ütlused ning vastukaja tema askeldamisele ning selle peadpööritavalt tihke kajastus avalikus meediaruumis osutus kohati anekdootlikumaks kui anekdoot ise.

Rääkimata siis, et see materjal varjutas kohati Evelin Ilvese abikaasa president Toomas Hendrik Ilvese esimese ametiaja töise sisu.
See raamatumõtteke keris edasi 2011. aasta suvehakul. Meie Evelin oli just vallandanud taaraautomaatide heategevuskampaania vähekindlustatud lastele raha kogumiseks, avanud isikliku fotonäituse, esinenud üleskutsega mitte osta toitu suurtest poodidest ning valmistumas kokaraamatu esitluseks ja meie Eveliniks tagasivalimiseks. Sõnaga, meie Evelini jaoks tähelepanuväärselt tegusal ajal.

Lisaks mõtlesime, et kui juba, siis kindlasti palju värvilisi fotosid erinevast ajast: kleidid, soengud, trennid jne. Et kui juba, siis kindlasti peaks olema ka dokumentaalseid põikeid aega, kui meie Evelin veel ei olnud meie Evelin. Kes ta siis oli, kuidas ta kujunes meie Eveliniks.

Kuid kirjastajana ei leidnud ma tegijat.
Külmutasin projekti.

Meie Evelini teine ametiaeg alles algas. Sündimas on kindlasti uued anekdoodid, lood, laulud ja legendid. 

2012. aasta augusti lõpupoole vilksatas uudisvoolus teade, et avalikkuse ette peaks jõudma president Toomas Hendrik Ilvese mitteametlik elulooraamat „Toomas Hendrik Ilves. Kikilipsu taga. Presidendi elu lugu”.

Raamatu välja andnud kirjastuse Fookus Meedia juhi Siim Saidla sõnul olevat tegu nii-öelda mitteametliku elulooraamatuga, mille koostamiseks president ise intervjuud ei andnud. Samas olevat mitme endise ja praeguse ajakirjaniku koostatud käsikiri presidendi kantseleis üle loetud ja tehtud sinna ka faktiparandusi.

Autorid rääkisid, et kuigi raamat keskendub peamiselt Toomas Hendrik Ilvese karjäärile, käsitletakse selles laiemalt tema kujunemislugu ja ka eraelulisi küsimusi ning samuti president Ilvese seni avalikkuse eest varjul olnud külgi.

Vaat see oli äratava olemusega teade. Sisaldas mitu ärgitavat märksõna projekti „Meie Evelin” elustamiseks. Näiteks nagu „nii-öelda mitteametlik elulugu”, „püüd näidata karjääri- ja kujunemislugu”, „käsikiri on kooskõlastatud ja üle loetud presidendi kantseleis”.
Saanud uut indu visandasin projekti „Meie Evelin” kerge kondikava.

Siin see on:

Raamatuprojekt „Meie Evelin”. Mitteametlik elulugu.
Kindlasti lisada märge: usaldusväärsetel andmetel on proua Evelin Ilves lugenud käsikirja läbi ning teinud sinna parandusi. Milliseid, presidendi kantselei ei täpsusta nagu sedagi, kas Evelin Ilves on käsikirja läbi lugenud.
Võiks olla pühendet aprillis 2013 saabuvale Evelin Ilvese 45. sünnipäevale.

Koosneks alljärgnevatest osistest:
Toomas Hendrik Ilvese eessõna, mitteametlik.
Anekdoodid meie Evelinist.
Meie Evelini retseptid.
Toitumise ABC.
Joomise ABC.
Riietumise ABC.
Pildistamise ABC.
Poeskäimise ABC.
Paastumise ABC.
Taastumise CBA.
Ärma talu kaunistamise nipid&trikid.
Kadrioru lossi kaunistamise nipid&trikid.
Toomas Hendrik Ilvese riietamise ABC.
Toomas Hendrik, lõpeta joomine. Toomas Hendrik, lõpeta suitsetamine.
Toomas Hendrik Ilvese kõhnutamise ABC.
Toomase Hendrik Ilvese trennipäevik. Võib-olla Luukase oma ka.
Meie Evelini trennipäevik.
Üks päev tema elust.
Nädal, kuu ja aasta tema elust.
Tütre kasvatamise-õpetamise ABC.
Koera kasvatamise-õpetamise ABC.
Viiuldamise ABC.
Rulluisutamise ABC.
Kiiruisutamise ABC.
Jooksu ABC, muljeid olümpialt.
Meie Evelini algatused.
Meie Evelini võitlused ja võidud.
Meie Evelini maalid.
Meie Evelini fotod.
Meie Evelini mood, disain ja kudumid.
Mitte ainult leivast.
Mitte ainult kartulist, tomatist ja porgandist.
Leiliruumi jutud.
Taaraautomaat, avita.
I love Estonia. Wellcome to Estonia.
Meie Evelini kirjatööd, nende ajalooline tähendus.
Meie Evelin sotsiaalvõrgustikes, sotsiaalvõrgustikud temas.
Teised meie Evelinist, meie Evelin teistest.
Meie Evelini kokkuvõtlik järelsõna „Kuidas saada meie Eveliniks”, mitteametlik.
Toomas Hendrik Ilvese järelsõna, mitteametlik.
Meie Evelini bibliograafia. Tõsine ja faktitruu.

Niisiis jäi lähtenurk samaks: põhiliselt ikkagi veidi huumorit ja paroodiat (loomulikult heatahtlikku).
Bibliograafina käärisin käised üles, panin otsingumootori huugama. Et mis märked siis on meie Evelinist 2012. aasta üheksa kuu kohta. Temast kirjutet/temaga seotud lugude pealkirjad ja avalõigud, võib-olla ka mingid katked avalikus meediaruumis.

No neid ikka oli.

Innustunud 2012. aasta üheksa kuu saagist, käärisin käised üles, panin otsingumootori huugama. Et mis märked meil siis on meie Evelinist aegade hämarusest kuni 2012. aastani. Temast kirjutet/temaga seotud lugude pealkirjad ja avalõigud, võib-olla ka mingid katked avalikus meediaruumis. 

Kui see bibliograafiline töö tehtud, mõistsin kirjastajana, et raamat on koos.

Nii lihtne oligi antud bibliograafilise biograafia sünd.
Ei midagi isiklikku ega pahatahtlikku.
Bibliograafi töö on fikseerida. Mitte hinnata.
Bibliograaf on mõnes mõttes justkui sõnumitooja.

Kui midagi hinnata, siis annab ju öelda, kuidas see omalaadne bibliograafiline portree räägib, et kes palju teeb, see palju jõuab. Ning ei räägi ega iseloomusta kaugeltki mitte ainult nimikangelast. Vaid ka aega ja meediat.

Ühelt poolt saame aimu, mida ja kuidas meie Evelin enesest väljapoole kiirgab, milliseid avalikke signaale läkitab. Teisalt näeme, kuidas see kõik kinni püütakse, millise sousti ja võimendusega üle kajastatakse.

Bibliograaf Enno Tammer