JAANUAR

1. Giorgio Gaber (63), populaarne Itaalia laulja ja näitleja.

1. Joel Antonio Martins (71), 1958. aastal maailmameistriks tulnud Brasiilia jalgpallikoondise üks võtmemängijaid.

3. Henry Botterell (106), Kanada lendur, viimane elus olnud Esimese maailmasõja hävituslendur.

3. Eddy Marnay (82), alžeerlasest helilooja, kirjutas laule Edith Piafile, Barbra Streisandile, Nana Mouskourile ja Celine Dionile. Tema loodud on ka kuulus “Que Sera, Sera”.

3. Jose Maria Gironella (85), katalaani kirjanik, kelle tuntuimad teosed “Küpressid usuvad jumalat”, “Miljon surnut” ja “Rahu pärast sõda” käsitlevad kodusõda.

5. Roy Jenkins (82), mõjukas Euroopa-meelne Briti poliitik. Siseministrina kaotas surmanuhtluse, oli hiljem rahandusminister ja Euroopa Komisjoni president.

5. Massimo Girotti (84), 1940.-50. aastate Itaalia filmi südametemurdja, hiljem menukas karakternäitleja. Tema kuulsaim linateos oli “Pariisi viimane tango”.

6. Glyn Davies (83), walesi päritolu rahandus- ja majandusekspert, 1994. aastal ilmunud raamatu “Raha ajalugu” autor.

8. Ron Goodwin (77), Briti helilooja, komponeerinud muusikat 60 filmile, teiste seas “Murder She Said” (“Mõrv, ütles ta”) ja “Frenzy” (“Hullus”).

9. Peter Tinniswood (66), Briti kirjanik, kelle sulest on ilmunud hulk komöödiaid ja romaane.

11. Maurice Pialat (77), mainekas Prantsuse filmilavastaja, andis Gerard Depardieu’le tema parimad rollid filmides “Loulou” ja “Saatana päikese all” (“Sous le Soleil de Satan”).

11. Micky Finn (55), bongomängija. 1970. aastatel tegutsenud ansambli T. Rex liige, kuulus pigem välimuse kui muusikuvõimete poolest.

12. Maurice Gibb (53), ansambli Bee Gees laulja, kelle hääl aitas muuta 1970. aastate diskoklassikaks laulud “Jive Talkin’”, “Stayin’ Alive” ja “Night Fever”.

12. Leopoldo Galtieri (76), endine Argentina diktaator ja sõjaväehunta juht, viis riigi 1982. aastal Suurbritannia vastu Falklandi sõtta.

12. Allan Nunn May (91), Briti aatomiteadlane, kes 1946. aastal osutus Nõukogude spiooniks.

15. Geoffrey Blundell (79), Briti leidur, juhtmeta raadiomikrofoni autor.

18. George Owen (85), Cambridge’i ülikooli esimene geneetikaprofessor, matemaatik ja paranähtuste uurija.

18. Gavin Lyall (70), briti kirjanik, spiooniromaanide “The Secret Servant” ja “The Crocus List” autor.

18. Renee Short (83), võimukas Briti leiboristist naispoliitik.

19. Francoise Giroud (86), Prantsuse feminist ja ajakirjanik. Prantsusmaa esimese uudisteajakirja L’Express kaasasutaja, minister ja romaanikirjanik.

20. Al Hirschfeld (99), 70 aastat New York Timesi karikaturist.

20. Bill Werbeniuk (56), populaarne Kanada snuukerimängija, kes oli tuntud ümbermõõdu ja hämmastavate alkoholikoguste poolest — kuni 50 pinti õlut päevas.

21. Kindral Alexandru Tanasescu (58), endine Rumeenia spioon, kes paljastas Prantsuse kaitseministri Charles Hernu kui kommunistide informaatori.

22. Peter Russell (82), viljakas Briti luuletaja, Ezra Poundi ja T.S. Elioti sõber, nobelistist filosoofi Bertrand Russelli nõbu.

24. Giovanni “Gianni” Agnelli (81), Fiati president, üks Euroopa karismaatilisemaid äriliidreid ja Itaalia mõjuvõimsaim mees, keda peeti kroonimata kuningaks.

26. Hugh Trevor-Roper (89), Briti ajaloolane ja natsiekspert, kes aitas tõestada Hitleri enesetappu, kuid lasi end 1983. aastal Hitleri libapäevikutest õnge võtta ja kaotas hea maine.

26. Valeri Brumel (60), vene kõrgushüppaja, kes võitis Nõukogude Liidu koondise ridades 1964. aastal Tokyos olümpiakulla. Tema 1963. aasta maailmarekord 2.28 püsis kaheksa aastat.

26. Hisashi Shinto (92), Jaapani telekommunikatsioonigigandi Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT) endine juht, mõisteti süüdi altkäemaksuvõtmises.

29. Natalia Dudinskaja (90), Kirovi teatri priimabaleriin ja tantsuõpetaja. Oli nõukogude balletis mõjukaks tegelaseks üle poole sajandi.

30. Mary Ellis (105), Briti ja USA lavade mitmekülgne staar, kes laulis koos Enrico Carusoga, inspireeris Ivor Novellot ja oli Marlene Dietrichi sõber.

VEEBRUAR

5. Jerome Hines (81), New Yorgi Metropolitan Opera laulja 41 aastat.

7. Augusto Monterroso (81), Guatemala kirjanik, ’microcuento’ meister, kirjutas maailma lühima jutu “Kui ta üles ärkas, olid dinosaurused veel alles”.

10. Ron Ziegler (63), USA presidendile Richard Nixonile lojaalne pressiesindaja Watergate’i skandaali ajal, kahtlustati hiljem juhtumi lekitamises.

12. Kemmons Wilson (90), Holiday Inni hotelliketi rajaja.

12. Paruness Eugene de Rothschild (94) lihtne showgirl, kes kurameeris Hollywoodi staari James Stewarti ja krahv Carnarvoniga, kuid abiellus Prantsuse aristokraadiga.

18. Isser Harel (91), Iisraeli luurejuht, kelle juhtimisel röövis Mossad Argentinast Adolf Eichmanni, et tema sõjakuritegude üle Iisraelis kohut mõista.

19. James Hardy (84), USA kirurg, siirdas esimesena looma südame inimesele ja viis läbi esimese kopsusiirdamise.

20. Maurice Blanchot (95), Prantsuse filosoof, romaanikirjanik, ja esseist, mõjutas Jean-Paul Sartre’it, Michel Foucault’d, Jacques Derridad ja Roland Barthes’i.

23. Shlomo Argov (73), Iisraeli suursaadik Suurbritannias, kes elas 1982. aastal üle Abu Nidali rühmituse mõrvakatse, mis ajendas Iisraeli Liibanoni tungima.

23. Robert Merton (92), mõjukas sotsioloog, kellelt pärineb näiteks termin ’role model’.

24. Vera Ralston (79), tšehhi päritolu uisutaja, keda tuntakse Hollywoodi halvima naisnäitlejana. John Wayne keeldus kahe läbikukkumise järel temaga kolmandas filmis koos mängimast.

24. Bernard Loiseau (52), Prantsuse kokk, kes pälvis kolm Michelini tärni, kuigi ei kasutanud koort, võid, jahu ega rasva. Tuntuks said tema konnakoivad ja petersellikastmes sereeritud küüslaugupüree.

24. Alberto Sordi (83), Itaalia koomik, kes oli rahva seas nii populaarne, et nimetati 80. sünnipäeval Rooma aukodanikuks.

28. Chris Brasher (74), Briti sportlane, kes tegi tempot Roger Bannisterile, kui too jooksis 1954. aastal esimesena miili alla nelja minutiga.

MÄRTS

1. Hank Ballard (66), laulja ja laulukirjutaja. “Tvisti” (The Twist) originaalversioon tekitas 1960. aastate hulluse, mis kogu põlvkonna puusi hööritama pani.

3. Horst Buchholz (70), saksa päritolu näitleja, kes ei saavutanud Hollywoodis suuremat tuntust. Teda mäletatakse ainult osatäitmise pärast filmis “Seitse vaprat” (“Magnificent Seven”).

3. Goffredo Petrassi (98), helilooja, kes aitas reformida ooperitest küllastunud Itaalia muusikamaastikku, luues mitmeid keerulisi instrumentaal- ja kooriteoseid.

4. Fedora Barbieri (82), lauljanna, kelle suure ulatusega hääl sobis suurepäraselt Verdi rollidesse.

5. Söör Hardy Amies (93), rahvusvaheliselt kõige tuntuma Briti moemaja asutaja. Ta valmistas kleite kuninganna Elizabeth II-le.

8. Adam Faith (62), 1960. aastate Briti näitleja ja popstaar, kelle laul “What Do You Want (If You Don’t Want Money)” kuulutas ette tema hilisemat karjääri finantsnõunikuna.

8. Elliot Jaques (86), Kanadas sündinud psühholoog, tegutses aktiivselt organisatsiooni struktuuri- ja juhtimisteooriate valdkonnas. Temalt on pärit termin “keskea kriis”.

10. Barry Sheene (52), Briti motoringrajasõitja, kahekordne maailmameister. Pälvis imetluse vaprusega kohutava kukkumise järel, mis tekitas üliraskeid vigastusi.

12. Zoran Djindjic (50), Serbia peaminister, loovutas Jugoslaavia presidendi Slobodan Milosevici Haagi sõjaroimade kohtule. Mõrvati Belgradi tänaval.

14. Jean-Luc Lagardere (75), Prantsuse ettevõtja, kes kogus varanduse relvadega ning läks seejärel ajakirjaärisse.

15. Thora Hird (91), armastatud Briti näitleja, tuntud eelkõige koristajate, meditsiiniõdede ja ämmade kehastajana.

15. Joseph Coors (85), Colorado õlleparun ja USA endise presidendi Ronald Reagani rikastest toetajatest ja nõunikest koosneva nn köögikabineti liige.

16. Major Ronald Ferguson (71), tundmatu polomängija, kelle tütar Sarah abiellus 1986. aastal Briti prints Andrew’ga.

18. Adam Osborne (64), töötas välja maailma esimese kaasaskantava arvuti ning asutas Silicon Valleys hoogsalt areneva kompanii.

24. Viktor Karpuhhin (55), juhtis Nõukogude eriüksusi Kabuli presidendipalee hõivamisel 1979. aastal.

24. John Shaw (78), Austraalia bariton, tuntud kui ooperite närukaelte, Jago ja Scarpia kehastaja. Viimast laulis ta rohkem kui 350 korda.

26. Daniel Patrick Moynihan (76), New Yorgi senaator, kes tõusis kingaviksijast ja baarmenist presidendi nõunikuks ja USA suursaadikuks Indias ja ÜRO-s.

29. Jean-Pierre Moueix (89), Prantsuse veinikaupmees, kes tõstis Saint Emilioni ja Pomeroli reputatsiooni. Talle kuulus muuhulgas Chateau Petrus.

30. Valentin Pavlov (65), Nõukogude Liidu peaminister, kes vahistati 1991. aasta augustis president Mihhail Gorbatšovi vastase ebaõnnestunud putši ühe liidrina.

31. Donald Coxeter (96), teda peeti oma põlvkonna parimaks klassikaliseks geomeetriks. Oli Wittgensteini õpilane ja mõjutas Buckminster Fulleri arhitektuuriteooriat.

APRILL

1. Leslie Cheung (46), poplaulja ja androgüünne näitleja, kunagine Hongkongi populaarseim meelelahutaja. Tema tuntuim film oli “He’s a Woman, She’s a Man” (1994).

2. Edwin Starr (61), USA soulilaulja, tuntuim on tema protestilaul “Sõda” (“War”).

6. Söör Wilfrid Havelock (90), viimane valgetest liidritest, kes kindlustas võimu sujuva üleandmise Kenya iseseisvumisel 1963. aastal.

6. Printsess Tenagneworq (91), Etioopia keisri Haile Selassie viimane elusolnud laps. Veetis pärast marksistlikku revolutsiooni (1974) 14 aastat vanglas.

7. Cecile de Brunhoff (99), kirjutas 1930. aastal oma lastele unejutuks loo orvust elevandist Babarist, pani aluse pildiraamatute sarjale.

10. Abdul Majid al-Khoei (41), Iraagi mõõdukas vaimulik ja Saddam Husseini äge kritiseerija paguluses. Tapeti pühas linnas Najafis.

10. Little Eva (Boyd) (59), tema lauldud “The Locomotion” põhjustas 1960. aastatel tantsuhulluse. Töötas lapsehoidjana kirjanike Carol Kingi ja Gerry Goffini juures, kes andsidki talle selle laulu.

17. Ioannis Latsis (92), Kreeka miljardär, kes lõi laevandus-, pangandus-, nafta- ja ehitusimpeeriumi asjaoludel, mida ei suudetud kunagi lõplikult välja selgitada.

17. Söör John Paul Getty II (70), helde filantroop ja kunstipatroon. Tuntud naftatöösturi J. Paul Getty poeg.

17. Robert Atkins (72), kelle järgi sai nime Atkinsi dieet, mis toetab proteiinide ja rasvade, kuid mitte süsinikhüdraatide omandamist.

19. Mizra Tahir Ahmad (74), juhtis ahmadiidimoslemite sekti, mis õpetas, et Jeesus ainult teeskles ristisurma, pärast aga pages Indiasse ja elas seal 120-aastaseks.

21. Nina Simone (70), laulja, kes oma karjääri kestel jõudis esitada bluusi, jazzi, folki ja klassikalist muusikat ning laule nagu “I Got Life” ja “I Put A Spell On You”.

25. Lynn Chadwick (88), Briti skulptor, nurgeliste inim- ja loomavorme meenutavate abstraktsioonide kujutaja, kelle “hirmu geomeetria” kehastas Euroopa sõjajärgset ängistust.

26. Max Nicholson (98), riigiametnik ja keskkonnakaitsja, kes aitas asutada Maailma Loodusfondi (WWF).

29. Janko Bobetko (84), Horvaatia armeejuht, keda süüdistati sõjakuritegudes, kui ta oli avaldanud bestselleriks kerkinud autobiograafia “Kõigis mu lahingutes” (1996).

MAI

3. Suzy Parker (69), 1950. aastate makstuim modell, keda Christian Dior nimetas maailma ilusaimaks naiseks ja kellest sai Chaneli “nägu”.

5. Walter Sisulu (90), LAV Aafrika Rahvuskongressi peasekretär alates 1949. aastast, peamisi apartheidi vastu võitlejaid ning Nelson Mandela õpetaja ja nõuandja.

11. Noel Redding (57), ansambli Jimi Hendrix Experience basskitarrist 1960. aastatel.

12. Jeremy Sandford (72), Briti kirjanik, farmer ja sürrealistlik helilooja, kirjutas 1967. aastal näidendi “Tule koju, Cathy”, mis mõjutas toonast elamuehitus- ja sotsiaalpoliitikat.

12. Prints Sadruddin Aga Khan (70), ismaeliitide vaimse isa onu. Filantroop, islami kunsti koguja ja ÜRO humanitaartöötaja.

14. June Carter Cash (73), kantrimuusika kuulsaima perekonna liige, kirjutas laule ka oma abikaasale Johnny Cashile.

14. Robert Stack (84), USA näitleja, tuntuim osatäitmine oli Eliot Ness 1950. aastate teleseriaalis “Puutumatud” (“The Untouchables”).

16. Otto Edelmann (86), Austria bassbariton, esines kõigis tähtsamates ooperiteatrites ja kõigi tuntumate dirigentide käe all.

16. Mark McCormack (72), sporditurundustööstuse looja. Tema klientide hulka kuulus nii golfimängijaid, tennisiste, võidusõitjaid, modelle, lauljaid kui ka paavst.

21. Alejandro de Tomaso (74), Argentinas sündinud võidusõitja ja tööstur, üks Itaalia autotööstuse karismaatilisemaid kujusid.

23. Rachel Kempson (92), Briti näitlejanna, abiellus Michael Redgrave’iga ja sai suure teatriperekonna matrooniks.

23. Jean Yanne (69), Prantsuse näitleja ja režissöör, keda mäletatakse eelkõige osatäitmise poolest Claude Chabroli 1970. aastal valminud verdtarretavas filmis “Lihunik” (“Le Boucher”). Enamasti mänginud siiski koomilisi rolle.

26. Kathleen Winsor (83), kirjutas 16. sajandi Inglismaast jutustava ajaloolise romaani “Forever Amber” kuulsate meestega seksivast orvust, teenides selle eest vihast kriitikat.

27. Luciano Berio (77), Itaalia helilooja, sõjajärgse avangardi esindaja.

27. James Plunkett (83), kirjanik, Dublini 1913. aasta streigisündmustest kõneleva eepilise romaani “Strumpet City” autor.

27. Antonio Ferrua (102), jesuiidist arheoloog, kes avastas Roomas Peetri basiilika alustest grottidest väidetava Peetruse haua.

28. Oleg Makarov (70), Nõukogude kosmonaut ja raketikonstruktor, kes pääses 1975. aasta aprrillis eluga kosmoselaeva Sojuz 18 avariist.

JUUNI

4. Joan Leigh Fermor (91), legendaarne iludus ja kirjanik Patrick Leigh Fermori naine, kelle võlu meelitas tema Kreeka koju palju kuulsusi.

6. Manuel Rosenthal (98), Maurice Raveli õpilane. Komponeeris Pariisi vabastamise puhul kontserdi, kuid visati “ebamoraalsuse” tõttu Seattle’i sümfooniaorkestrist välja.

6. Dave Rowberry (62), klahvpillimängija, kes vahetas 1960. aastate ansamblis Animals välja Alan Price’i.

7. Selahattin Ulkumen (89), Türgi peakonsul Kreekale kuuluval Rhodose saarel, kes päästis Teise maailmasõja ajal natside surmalaagrist 42 juudi perekonda.

10. Donald Regan (84), Wall Streeti maakler, kellest sai president Ronald Reagani rahandusminister ja administratsiooni ülem. Oli Iraan-kontrad skandaali tõttu sunnitud ametist lahkuma.

11. Bernard Williams (73), Briti filosoof. Eetikafilosoofia alal mainekas mõlemal pool Atlandi ookeani.

12. Gregory Peck (87), filmimaailma voorusekehastus. Nimetati neljal korral Oscarile, kuid sai vaid ühe kuldmehikese filmi eest “Tappa laulurästast”.

13. Harold Ashby (78), Duke Ellingtoni orkestri tenorsaksofonist.

13. Robert Good (81), USA kirurg, siirdas esimesena edukalt luuüdi ja paljastas mandlilõikuse vajalikkuse väitjad.

15. Jimmy Knepper (75), originaalne jazztrombonist, kes osales mitmetes bändides, sealhulgas Charles Minguse ja Stan Kentoni omas.

16. Professor G. H. von Wright (87), väljapaistev Soome filosoof ja loogik, Ludwig Wittgensteini mantlipärija Cambridge’i ülikooli filosoofiaprofessori ametis.

16. Bill Wentworth (95), sõnakas Austraalia parlamendiliige, kes kaitses aborigeene, oli riigi üherööpalise raudteesüsteemi isa.

20. Peanuts Hucko (85), jazzklarnetist ja -sakosfonist, mänginud koos Louis Armstrongi, Glenn Milleri, Jack Teagardeni ja Benny Goodmaniga.

21. Leon Uris (78), USA kirjanik, juutide võitlust ja Iisraeli riigi rajamist käsitlevate eepiliste romaanide autor. Tema kuulsaim teos on “Exodus”.

21. George Axelrod (81), kunagine Hollywoodi kalleim stsenarist, kirjutanud stsenaariumi filmidele “Hommikusöök Tiffany juures” ja “Mandžuuria kandidaat”.

26. Söör Denis Thatcher (88), Briti ekspeaministri Margaret Thatcheri abikaasa, “Raudse leedi” hall kardinal, kes kõvasti jõi.

26. Strom Thurmond (100), Ühendriikide ajaloo pikaealisim senaator, olnud nii demokraat kui vabariiklane.

26. Marc-Vivien Foe (28), Kameruni jalgpallur, kes suri Prantsusmaal Konföderatsiooni Karika mängus Colombia vastu.

27. Prints Carl Bernadotte (92), Rootsi kuningliku perekonna liige Hollandi printsessi (hilisema kuninganna) Juliana kosilane, abiellus esmalt ühe aristokraadi, siis ehitaja tütre ja seejärel teenijannaga.

29. Katharine Hepburn, kõigi aegade kuulsamaid Hollywoodi staare, kes osales ainult 40 filmis, kuid võitis neli Oscarit ja kandideeris veel kaheksale.

30. Buddy Hackett (78), ropu suu ja paksu näoga koomik, Broadway ja Hollywoodi staar.

30. Mordechai Hod (76), Iisraeli õhujõudude komandör 1967. aasta Kuuepäevases sõjas.

JUULI

1. Herbie Mann (73), flötist ja ’jazz-fusion’i alusepanija.

2. Nixau (umbes 59), Aafrika bušman, kellest sai 1980. aastate menuka Lõuna-Aafrika Vabariigi filmi “Jumalad on vist hulluks läinud” (“The Gods Must Be Crazy”) staar.

4. Barry White (58), kogukas ja paljuparodeeritud laulja, äratuntavalt veniva hääle, atlassülikondade ja jämedate kuldkettidega, kes tõusis esile 1970. aastate diskobuumi ajal.

5. Isabelle d’Orleans-Bragance (91), Pariisi krahv Henri, Prantsuse rojalistide järgi kuningas Henri VI, lesk. Peeti nooruses “kauneimaks elavaks printsessiks”.

5. Zhang Aiping (93), endine Hiina kaitseminister, üks kaheksast kindralist, kes palus 1989. aastal Deng Xiaopingil mitte vägesid Pekingis protestivate tudengite vastu saata.

6. Kathleen Raine (95), elitaarne Briti luuletaja.

6. Buddy Ebsen (95), näitleja, kes mängis 1960. aastate populaarseimas telesarjas “The Beverly Hillbillies” perekonnapead Jed Clampetti.

7. Charles Kindleberger (92), majandusteadlane, üks sõjajärgse Euroopa ülesehitamiseks mõeldud Marshalli plaani ajudest.

10. Winston Graham (93), menukirjanik, kirjutanud umbes 40 romaani, millest kuulsaimad moodustavad 18. sajandi Cornwallis toimuva sündmustikuga Poldarki sarja.

10. Hartley Shawcross (101), Briti peaprokurör Nürnbergi protsessil

11. Woolf Phillips (84), orkestrijuht, juhatas bigbändi, kus klaverit mängis Duke Ellington ja klarnetit Benny Goodman.

11. Dee Wells (78), keeruka armueluga USA ajakirjanik, kes abiellus kaks korda filosoof A. J. Ayeriga.

11. Kardinal Velasco (76), Venezuela vasakpoolse presidendi Hugo Chavezi halastamatu vastane, kes süüdistas teda kiriku mahasurumises.

12. Benny Carter (95), üks jazziajaloo suurimaid altsaksofoniste, kes mängis suurepäraselt ka trompetit, klarnetit ja klaverit, kuid ei teinud kunagi karjääri ansamblijuhina.

13. Najeeb Halaby (87), Pan Ami endine esimees, president John F. Kennedy liitlane ning Jordaania endise kuninga Husseini neljanda naise, kuninganna Noori isa.

14. Compay Segundo (95), Kuuba muusik, kes saavutas kuulsuse 90-aastaselt Wim Wendersi 1998. aasta filmiga “Buena Vista Social Club”.

15. Elizabeth Welsh (99), populaarne laulja, kes äratas ellu vendade Gershwinite, Cole Porteri, Jerome Kerni ja Noel Cowardi laulud.

16. Celia Cruz (78), Kuuba laulja, “salsakuninganna”, arvatavasti afrokuuba muusika ajaloo mõjuvõimsaim naine.

16. Carol Shields (68), USA romaanikirjanik, kelle tööd kirjeldavad tavaliste inimeste elu. Tuntuim romaan on Pulitzeriga pärjatud “Stone Diaries”.

16. Jacqueline Goddard (91), oli Jacqueline Barsottina sürrealistide ja fotograaf Man Ray lemmikmodell 1930. aastate Pariisis, Giacometti ja Picasso sõber.

18. David Kelly (59), Briti kaitseministeeriumi biorelvanõunik, kes sooritas enesetapu, kui tema osa Iraagi relvi puudutavate luureandmete lekitamises avalikkuse ette toodi.

20. Johnny Stuart (63), parim vene kunsti asjatundja väljaspool Venemaad, tänavastiili guru ja paljude kuulsuste mõjutaja Rolling Stonesist Kylie Minogue’ni.

20. Nicolas Freeling (76), krimikirjanik, kelle Piet van der Valki ja Henri Castangi raamatud tõstsid krimižanri tõsise kirjanduse tasemele.

22. Norman Lewis (95), 20. sajandi parimaks inglise reisikirjanikuks peetu.

23. Qusay Hussein (36), Iraagi endise diktaatori Saddam Husseini noorem poeg, keda peeti isa mantlipärijaks. Luure- ja salateenistuse juht ning kahe eliitüksuse komandör.

23. Uday Hussein (39), Saddami vanem poeg, playboy elustiiliga vägivaldne psühhopaat, keda peeti Iraagi vihatuimaks meheks Saddami enda järel.

25. Saxon Riley (64), Londoni Lloyd’si esimees, kes viis 300-aastasel kindlustusturul läbi pika ja tormilise ümberkorralduse.

25. John Schlesinger (77), Briti filmirežissöör, võitis kolm Oscarit filmi “Midnight Cowboy” (“Kesköine kauboi”) eest.

26. Söör William Dargie (91), kuninganna Elizabeth II soositud portreemaalija, kel õnnestus 1970. aastate keskpaigani modernismi Austraaliast eemal hoida.

28. Bob Hope (100), Suurbritannias sündinud armastatud USA koomik.

29. Foday Sankoh (65), Sierra Leone sissiliider, kelle jõhker rühmitus tappis, vägistas ja raius ohvritel jäsemeid ära.

30. Kenneth Skelton (85), Matabelelandi piirkop, “Punane Ken”, anglikaani kiriku poliitilisim vaimulik, kes hoiatas 1962. aastal endise Rodeesia probleemide eest.

30. Sam Phillips (80), plaadifirma Sun Records juht, kes aitas kaasa rock n’rolli sünnile, plaadistades Jerry Lee Lewist, Carl Perkinsit, Johnny Cashi, Roy Orbisoni ja Elvis Presleyt.

31. Ramchandra Paramhans (90), juhtis Indiasse Ayodhya linna endise mošee kohale hindu templi ehitamist, mis vallandas 2000 ohvrit põhjustanud kokkupõrked.

AUGUST

1. Marie Trintignant (41), prantsuse näitlejanna, Jean-Louis ja Nadine Trintignant’i tütar. Suri pärast kaklust rokkmuusikust armukesega Vilniuse hotellis.

1. Guy Thys (80), Belgia jalgpallikoondise edukaim treener, kes viis 1986. aastal meeskonna maailmameistrivõistluste poolfinaali.

2. Don Estelle (70), laulja ja näitleja, telekomöödiasarja “It Ain’t Half Hot Mum” staar.

4. Metropoliit Antonius Surožski (89), vene õigeusu peapiiskop Lääne-Euroopas.

4. Chung Mong Hun (55), Lõuna-Korea tööstusgrupi Hyundai juht, kes maksis Põhja-Korea liidrile Kim Jong-ilile altkäemaksu, et mõjutada teda rahukõnelustele Lõuna-Korea presidendi Kim Dae-jungiga.

5. Norman Hancock (87), Briti tuumaallveelaeva Swiftsure projekteerija.

6. Roberto Marinho (98) Brasiilia mõjukaim meediamagnaat, ringhäälinguvõrgu Globo juht, kes asutas oma esimese raadiojaama 1944. aastal, et uudiseid kirjaoskamatuteni viia.

7. F.T. Prince (90), Lõuna-Aafrika Vabariigi luuletaja.

9. Gregory Hines (57), USA stepptantsija ja filminäitleja, tema tuntuimad filmid on “The Cotton Club” ja “White Nights”.

11. Leedi Diana Mosley (93), kauneim kuuest kuulsast Mitfordi õest, Briti fašisti söör Oswald Mosley lesk ning suur Hitleri austaja.

14. Helmut Rahn (73), 1950. aastate Saksa jalgpalli paha poiss, kes lõi 1954. aastal MM-i finaalis Ungari vastu võiduvärava.

15. Idi Amin (78), Uganda diktaator, isehakanud “Briti impeeriumi vallutaja”, kes lasi tappa miljoneid inimesi ja hoidis inimeste päid külmutuskapis.

18. Tony Jackson (63), ansambli Searchers solist ja basskitarrist, temalt pärinevad 1960. aastate hitid “Sweets For My Sweet” ja “Needles and Pins”.

19. Sergio Vieira de Mello (55), Brasiilia diplomaat, ÜRO eriesindaja Iraagis. Hukkus Bagdadis pommiplahvatuses.

19. Donal Lamont (92), Iiri preester ja rassismivastane, kes pandi Rodeesia valgete vähemusvalitsuse kritiseerimise eest 10 aastaks vangi.

19. Vivien Greene (98), kirjanik Graham Greene’i lesk. Võttis abiellumiseks vastu katoliku usu, läks 1948. aastal Greene’i juurest ära, kuid ei lahutanud kunagi.

24: Söör Wilfred Thesiger (93), Briti maadeavastaja, kes rändas 1940. aastatel Araabia kõrbetes.

29: Mohammed Baqer al-Hakim (63), šiiidi organisatsiooni Iraagi Islamirevolutsiooni Ülemnõukogu liider, tapeti pühas linnas Najafis.

29. Patrick Procktor (67), mainekas Briti kunstnik, 1960. aastatel olid tema illustratsioonid menukuselt võrreldavad David Hockney omadega, kuid hiljem läks moest.

30. Charles Bronson (81), Hollywoodi näitleja, mängis vägivaldseid kangelasi filmides “The Magnificent Seven” (“Seitse vaprat”), “The Great Escape” ja sarjas “The Dirty Dozen to the Death Wish”.

30. Donald Davidson (86), USA filosoof, kes kasutas inimese teadvuse uurimiseks rakendusloogikat ja lingvistilist analüüsi.

31. Westminsteri hertsoginna Anne (88), kõigi aegade parima takistussõiduhobuse Arkle’i omanik.

SEPTEMBER

1. Rand Brooks (84), näitleja, Scarlett O’Hara abikaasa filmis “Tuulest viidud”. Marilyn Monroe esimese filmisuudluse partner.

1. Terry Frost (87), tunnustatud Briti abstraktsionistlik maalikunstnik.

3. Rosa Cardini (75), muutis populaarseks oma isa loodud Caesari salatikastme ja teenis sellega miljoneid.

4. Tibor Varga (82), Ungari viiuldaja, tuntud eriti Bergi ja Bartoki esitajaga.

4. Susan Chilcott (40), lüüriline sopran, kellele ennustati suurt tulevikku. Hiilgas Benjamin Britteni ja Leos Janaceki ooperite kangelannadena.

5. C H Sisson (89), konservatiivne inglise luuletaja.

6. Warren Zevon (56), USA laulja ja laulukirjutaja, kelle laulutekstides oli tunda musta huumorit.

6. Jules Engel (94), Ungaris sündinud animaator, töötas Walt Disney filmide “Fantaasia” ja “Bambi” kallal.

8. Leni Riefenstahl (101), fotograaf ja filmirežissöör, kes ülistas oma propagandafilmidega natslikku Saksamaad.

9. Marthe Vogt (100), Saksa emigrandist neuroloogiateadlane, kes andis olulise panuse tänapäevaste antidepressantide väljatöötamisse.

9. Edward Teller (95), Ungaris sündinud füüsik, vesinikupommi isa.

10. Anna Lindh (46), Rootsi välisminister, kelles nähti tulevast peaministrit. Mõrvati Stockholmi kaubamajas euroreferendumi eel.

11. Johnny Cash (71), laulja, kes alustas kantriga, kuid jõudis peavoolumuusikasse ning laulis üksildastele, vangidele, vaestele ja heidikutele.

11. Isa Antonio Vieira (83), Brasiilia preester, kes pühendas oma elu eeslite õiguste kaitsele, rajades Ülemaailmse Eesliklubi, mille liikmeks astus ka Brigitte Bardot.

11. John Ritter (54), USA näitleja, 1970. aastate situatsioonikomöödiate “Three’s Company” ja “Reverend Matthew Fordwick in The Waltons” staar.

15. Paul Brand (88), Indiast pärit ortopeed ja kirurg, kes pühendas oma elu leeprahaigetele.

15. Printsess Lalla Fatima Zohra (77), Maroko vaesteprintsess, kes aitas oma Naisliiduga tuhandetel naistel enesekindlust leida.

15. Garner Ted Armstrong (73), rahvameelne, kuid vaidlusi tekitanud Ameerika telejutlustaja.

19. Slim Dusty (76), Austraalia kantrimuusik, kelle 1958. aasta hitist “A Pub With No Beer” sai austraallaste mitteametlik hümn.

20. Simon Muzenda (80), Zimbabwe asepresident, kes jäi ka poliitilise ja majanduskaose aastatel president Robert Mugabele truuks.

24. Lyle Bettger (88), Saksa päritolu näitleja, Hollywoodi filmide juhtiv kaabakas.

25. Edward Said (67), Palestiina teadlane, kelle poliitilised sõnavõtud tekitasid sageli vastuseisu ja poleemikat.

25. Aqila al-Hashimi (50), ainus Saddam Husseini valitsuse liige Iraagi haldusnõukogus. Juhtis programmi nafta-toidu-vastu ja keeldus loori kandmast.

26. Robert Palmer (54), laulja ja laulukirjutaja, kelle lugude stiil ulatub rokist ja džässist souli, reggae ja bossanovani.

27. Donald O’Connor (78), laulja ja tantsija, sai kuulsaks akrobaatilise esitusega muusikalis “Singin’ in the Rain”.

28. Althea Gibson (76), USA tennisist, kes esimese mustanahalise naisena võitis Wimbledoni.

28. Elia Kazan (94), USA filmirežissöör, kes sattus põlu alla oma kolleege McCarthy komiteele reetes, kuid saavutas kuulsuse filmidega “On The Waterfront”, “East of Eden” ja “Streetcar Named Desire” (“Tramm nimega Iha”).

OKTOOBER

3. William Steig (95), USA multiplikaator, tema loodud on “Shrek!”, lastejutt koledast metsakollist, film võitis Oscari.

6. Denis Quilley (75), mitmekülgne Briti näitleja, kelle tuntumate filmide hulgas on “Life at the Top”, “Anne of the Thousand Days”, “Murder on the Orient Express” (“Mõrv Idaekspressis”) ning “Privates on Parade”.

6. Joe Baker (63), 1960. aastate jalgpallur, mängis Torinos ja Arsenalis, esimene mängija, kes võeti Inglismaa koondisse, kuigi mängis välisklubis.

7. Eleanor Lambert (100), USA moepublitsist ning rahvusvahelise paremini riietatud kuulsuste (best-dressed) nimekirja algataja 1940. aastal.

10. Eugene Istomin (77), USA pianist, kuulus viiulimängija Isaac Sterni ja tšellist Leonard Rose’iga triosse, kes oli tuntud Beethoveni kammermuusika virtuoosliku esitaja.

11. Fredy Knie (83), Šveitsi tsirkusedirektor, kes oli Euroopa juhtiv tsirkusehobuste väljaõpetaja ja nendega esineja.

12. Jim Cairns (89), Austraalia asepeaminister ja rahandusminister, kellele meeldis hipilik elustiil ja vaba armastus. Tema karjäärile tegi 1974. aastal lõpu armusuhe Junie Morosiga.

12. Bill Shoemaker (72), The Shoe, üks kõigi aegade parimaid džokisid. Võitis 41 aasta jooksul 8.833 korda ning teenis preemiarahadena 123 miljonit dollarit.

12. Patrick Dalzel-Job (90), Teise maailmasõja aegne eriüksuslane. Väidetavalt on ta Ian Flemingi tegelaskuju James Bond prototüüp.

12. Ram Gopal (86), India tantsija, keda imetles Nižinski ja kes esines koos Alicia Markovaga.

14. Miloš Sadlo (91), tundeline tšellist, kes oli tuntud Tšehhi Casalsina. Esines kammerkoosseisudes koos Dmitri Šostakovitši (klaver) ja David Oistrahhiga (viiul).

15. Benny Levy (58), oli 1968. aastal Pierre Victor’ nime all üliõpilasaktivist Pariisis. Töötas Jean-Paul Sartre’i sekretärina ning asutas ajalehe Liberation.

15. Anne Ziegler (93), oli koos abikaasa Webster Boothiga Briti kõige edukam vokaalduo 1930. ja 1940. aastatel, neid nimetati “Sweethearts in Song”.

16. Laszlo Papp (77), Ungari poksija, võitis esimesena kuldmedali kolmel järjestikusel olümpial, kuid tema karjäärile elukutselisena tõmbas valitsus 1965. aastal kriipsu peale.

17. Janice Rule (72), näitlejanna, kes spetsialiseerus neurootiliste naiste mängimisele. Tuntud osatäitmised filmides “The Swimmer” ja Robert Altmani “Three Women” (“Kolm naist”).

19. Alija Izetbegovic (78), Bosnia president, kes juhtis riiki 1990. aastate kodusõjas serblaste ja horvaatide vastu. Elas üle Sarajevo piiramise.

20. Jack Elam (84), vesternikangelane, osales 130 filmis, nende hulgas “The Man from Laramie”, “Once Upon a Time in the West”, “High Noon” ja “Gunfight at the OK Corral”.

23. Soond May-ling (106), Hiina rahvuslaste liidri Chiang Kaisheki lesk, maailma üks kõige mõjuvõimsamaid naisi Teise maailmasõja ajal.

26. Elem Klimov (70), toretsevat stiili harrastanud Vene filmirežissöör.

27. Franco Bonisolli (65), ekstsentriline ja egotsentriline Itaalia tenor, kelle karjäär ja reputatsioon kannatas matšolike suhtumiste tõttu laval ja mujal.

27. Beryl Graves (88), luuletaja Robert Gravesi teine naine ja “muusa”, kes hoidis teda mõistuse juures pärast piinarikast suhet ameerika luuletaja Laura Ridingiga.

29. Franco Corelli (82), Itaalia ooperilaulja, keda peeti 20. sajandi keskpaiga kõige huvitavamaks tenoriks.

31. Richard Neustadt (84), Ameerika politoloog ning USA presidentide nõunik Trumanist Clintonini.

NOVEMBER

4. David Bar-Illan (73), elukutseline pianist, ingliskeelse ajalehe Jerusalem Post tegevtoimetaja ning Iisraeli valitsuse esindaja Benjamin Netanyahu ametiajal.

4. Richard Wollheim (80), filosoof, keskendus esteetikale ning kunsti ja psühholoogia suhetele.

4. Charles Causley (86), populaarne, lihtrahvalik Briti luuletaja, kes jäi kindlalt konservatiivseks ja ebamoodsaks.

5. Bobby Hatfield (63), tenor Righteous Brothers’is, tuntud 1964. aasta hitiga “You’ve Lost that Lovin’ Feelin’”.

5. Dorothy Fay Ritter (88), 1930. aastate vesternitäht, kes abiellus laulva kauboi Tex Ritteriga.

9. Tony Thompson (48), diskobändi Chic ja Rober Palmeri Power Stationi trummar. Mängis muu hulgas ka Madonna “Like a Virgin” ja David Bowie “Let’s Dance” salvestusel.

9. Gordon Onslow Ford (90), Prantsuse luuletaja Andre Bretoni moodustatud sürrealistlike maalikunstnike ja kirjanike rühmituse viimane elus olnud liige.

9. Mario Merz (78), novaatorlik Itaalia skulptor, üks kunstnikest, kelle taieseid nimetati “Arte Povera”, kuna neis kasutati igapäevaseid esemeid, näiteks pudeleid, ajalehti ja vihmavarje.

9. Cyla Wiesenthal (95), natside koonduslaagrist eluga pääsenu, natsikütt Simon Wiesenthali naine.

9. Canaan Banana (67), sai 1980. aastal pärast verist iseseisvusvõitlust Zimbabwe esimeseks neegerpresidendiks, hiljem mõisteti poisipilastamises süüdi ja vangi.

14. Gene Anthony Ray (41), näitlejanimega Leroy Johnson, Harlemi tantsija 1980. aasta filmis “Fame”.

17. Don Gibson (75), kantrilaulja ja laulukirjutaja, tuntumad laulud “Sweet Dreams”, “I Can’t Stop Loving You”, “Sea of Heartbreak” ja “Oh, Lonesome Me”.

18. Michael Kamen (55), kirjutas muusika filmidele “101 Dalmations” (“101 dalmaatsia koera”), “Die Hard” (“Visa hing”) ja “Lethal Weapon” (“Surmarelv”). Kandideeris Oscarile laulu “(Everything I Do I Do) It For You” eest filmis “Robin Hood: Prince of Thieves”.

20. David Dacko (73), Kesk-Aafrika Vabariigi president pärast iseseisvuse saavutamist, kaks korda tõrjuti riigipöördega võimult, pääses eluga tapmiskatsest. Süüdistas keiser Bokassat kannibalismis.

20. Roger Short (58), töötas kolmandat ametiaega Briti konsulina Türgis, kuhu kavatses pärast erruminekut elama jääda. Mõrvati Istanbulis

25. Ted Bates (85), inglise jalgpallur, kelle 66 aastat kestnud truudust ühele klubile Southampton FC mängija, treeneri, direktori ja presidendina ei suuda ilmselt keegi ületada.

26. Ajatolla Sadeq Khalkhali (77), Iraani revolutsiooni vihatud “võllakohtunik”, kes vastutas sadade, võibolla tuhandete inimeste surmamõistmise eest. Tunti Iraanis hüüdnimega “lihunik”.

26. Gordon Reid (64), austatud šoti näitleja, kes varises laval surnult kokku, mängides Vladimirit Samuel Becketti näidendis “Oodates Godot’d”. Tema viimased sõnad olid: “Pole midagi teha”.

30. Gertrude Ederle (98), ujus viienda inimese ja esimese naisena üle La Manche’i väina. Esimene, kes jõudis selle saavutuseni kroolides, mitte rinnuliujumisega.

30. Barber B. Conable (81), USA kongressi vabariiklasest liige, kes oli aastail 1986-1991 Maailmapanga president.

DETSEMBER

2. Alan Davidson (79), ekstsentriline endine Briti suursaadik Laoses, kirjutas toitudest ning koostas (23 aastaga) 900-leheküljelise raamatu “The Oxford Companion of Food”.

3. David Hemmings (62), Briti näitleja, kes sai tuntuks trendika fotograafina Michelangelo Antonioni filmis “Blow-Up” (1966).

8. Ruben Gonzalez (84), Kuuba pianist ja Buena Vista Social Club’i täht.

12. Geidar Alijev (80), kunagine NLKP tippfunktsionär ja hilisem kauaaegne Aserbaidžaani president.

16. Veikko Sinisalo (77), tuntud Soome näitleja, mängis aastaid Tampere Töölisteatris. Tegi kaasa Edvin Laine lavastatud suurejoonelises mängufilmis “Tuntematon sotilas” (“Tundmatu sõdur”).

22. Hope Lange (70), USA filminäitlejatar, kandideeris kõrvalosa Oscarile 1957. aastal valminud filmi “Peyton Place” eest.

28. Söör Alan Bates (69), näitleja. Saavutanud tunnustuse Briti teatrilavadel, mängis hiljem ka mitmes filmis, neist tuntumad “Zorba the Greek” (“Kreeklane Zorbas”), “Women in Love” (“Armunud naised”) ja Robert Altmani “Gosford Park”.

29. Bob Monkhouse (75), Briti koomik, kes kirjutas nalju ka Bob Hope’ile ja Frank Sinatrale.