Kahe õe keerulise saatuse määras ära kodu, kuhu nad sündisid. "Üks joomamaja oli," iseloomustas seda kohta Anneli, kelle sõnade kohaselt kasvatas neid alguses vanaema, emast ei teadnud tüdrukud midagi.

Ühel päeval peatus vanaema maja juures auto. "Mäletan seda, kuidas meid võeti sealt kodust ära. Vanaema nuttis, mina nutsin ja õde ka. Ma ei tahtnud minna. Kisasin, et vanaema aita mind, aga tema ei saanud midagi teha," kirjutas naine saatele.

Nii algas tema ja väikese õe teekond Saare väikelastekodusse. Lastekodus hoidsid õed väga kokku ja püüdsid öösel keelust hoolimata ikka teineteise kaissu pugeda. "Pille palus mult kogu aeg luba, et ma ei lähe tema juurest kunagi ära, et ma jään kogu aeg temaga," meenutas Anneli ühte kõige enam piinavat lubadust, mida ta pole saanud pidada. "Saatus tahtis teisiti."

Sellest on nüüd juba 24 aastat möödas, kui õdedest vanem viidi ühisest lastekodust Hiiumaale kooli, noorem jäi Saaremaale maha.

Vanem õde Anneli oli välja uurinud, et tõenäoliselt lapsendati Pille Saaremaaa peresse.

Nagu selgus, siis Pille lapsendati tõesti Saaremaale, kuid elab praegu koos poja ja kasuõega mandril.

Kaks aastat noorem õde Pille ei mäletanud oma õest midagi. Ta mäletas, et ta kasvas tädilastega, kuid õde enam meeles ei olnud. Tädilapsed olid Pille sõnul hullud, kes kardinad kodus põlema panid ning tüdruku tagumikkupidi pliidirauale istuma lükkasid.

„Mulle öeldi, et isa tuleb koju. Ma ootasin ja ootasin,“ rääkis Pille päevast, mil ta lastekodusse viidi. Lõpuks sõitis maja ette auto, kuid need olid lastekodu töötajad. Pille mäletab, et läks autosse üksi.

Ekust lastekodus mäletab Pille kasvatajate käest ilmaasjata peksasaamist. Karistuseks viidi Pille sõnul tüdrukud poiste tuppa, kus võeti poiste ees tüdrukutel tagumikud paljaks ja karistati lapsi.

6aastaselt lapsendati Pille perekonda, kus teda hoiti ja armastati.

Uudised õest tegid Pille südame soojaks. „Olin mitu päeva nagu juhm,“ rääkis Pille, et ei olnud oma õest üldse teadlik. „Emast ei tea ma mitte midagi.“

Nagu selgus, oli see, keda Pille oma tädiks pidas, tegelikult hoopiski vanaema.

Anneli sõnul oli kadunud vanaema palve, et ta oma noorema õe Pille üles otsiks. Vanaema palve sai ka täidetud ning õdede kohtumine oli väga emotsionaalne.