Õhtusöök viiele: Jaanika alustas toidu valmistamist lamba tapmisega
47-aastane Jaanika Rikko on rõõmsameelne naine, kes juhatab Saaremaal Sõmeru eakatekodu. Tulipunase pea ja naeratava silmavaatega Jaanikal on alati mõni mõnus lugu varuks, kui keegi neid ainult kuulata viitsiks.
Eluaegsel linnatüdrukul tuli ühel ilusal päeval mõte kolida maale ja ehkki tema neli tütart ei pidanud seda kuigi heaks mõtteks, sai kolimine siiski teoks. Nüüd on Jaanika oma käigu üle ääretult õnnelik. Ta kasvatab lambaid, juhatab eakatekodu ja vilistab kõigi maailma probleemide peale.
Kunagises mõisamajas elav Jaanika on ehitanud ümber oma valduste vanadest sõjaväelennuvälja plaatidest aia, mis on kaugemalt tulijale kahtlemata huvitav vaatepilt. Õhtusöögilauas on Jaanika see, kes naerab kõige valjemini, kõige tihedamini ning nakatab oma lõbusa olekuga teisigi.
Jaanika retseptid
1. eelroog
Suitsutatud lambakints
Tapa lammas. Võta lambakints ning aseta terveks ööks suitsuahju. Hommikul ongi mõnusalt suitsune lambakints valmis.
2. eelroog
Mäemõisa kübarad
soolane vahvlikorvike
300 g kukeseeni
5 keedetud muna
tilli
sibulat
majonees ja hapukoor
Kõik toiduained hakkida peeneks ja segada majoneesi ja hapukoorega ning asetada soolasesse vahvlikorvikesse. Kaunistuseks tillioks.
Pearoog
Lambalihapraad ahjukartulite ja köögiviljadega
1,5 kg lambaliha ja lambaribi
500 g porgandeid
500 g kaalikaid
liha üldmaitseainet
ingver
küüslauk
kartul
Tükeldada lambaliha ning hautada koos porgandite, maitseainetega. Kartul pesta hoolikalt ja lõigata koorimata sektoriteks. Maitsestada ürtidega ning panna ahjupannile. Küpsetada ahjus.
Magustoit:
Mäemõisa musi
0,5 pakki taluvõid
4 pakki küpsiseid
1 purk kondenspiima
1 suur rõõsk koor
200 g kreeka pähkleid
Purusta küpsised, sega võiga ning kondenspiimaga, vahusta koor. Lisa kreeka pähklid ja pane neid ka kaunistuseks. Kõrvale pakkuda mõnusat ürditeed maitse järgi.