1914. aastal sündinud Läti teatri grand old man Kārlis Sebris lõpetas 1938. aastal draamakursused Riias ja mängis 65 aastat kuni oma surmani Läti Rahvusteatris, kirjutab Läti Delfi.

Kinos debüteeris Sebris alles 1956. aastal filmis „Luigeparve pilve taga“. Ta on mänginud ka nimiosa meresõitja elust pajatavas filmis „Ballaad Beringist ja tema sõpradest“ (1970), krahv Gloucesterit „Kuningas Learis“ (samuti 1970), kus nimiosas säras meie Jüri Järvet.

Eesti vaatajale on ta enim tuntud härra Mosese kehastamise poolest vendade Strugatskite romaani ainetel Grigori Kromanovi poolt lavastatud kultusfilmis „Hukkunud alpinisti hotell“ (1979), millele kirjutas lummava muusika Sven Grünberg.

Tema viimane ülesastumine kinolinal oli 2000. aastal Aigars Grauba („Riia kaitsjad“) 1940. aasta juunipöördest jutustavas filmis „Ohtlik suvi“ („Baiga vasara“).

Aastal 1974 omistati Kārlis Sebrisele Nõukogude Liidu rahvakunstniku aunimetus. Teda on autasustatud panuse eest teatrikunsti Läti Kolme Tähe ordeniga. Sebris kuulus Eestis Rotaliaga sõbrustavasse Läti meesüliõpilaskorporatsiooni Letgallia.

„Ta oli meie teatri ja kino titaan, unikaalne talent ja Läti patrioot. Kārlis Sebrise nimi ei jää mitte ainult Läti kultuuriajaloo lehekülgedele, vaid ka iga vaataja südamesse,“ ütles Läti president Valdis Zatlers oma kaastundeavalduses Sebrise lähedastele ja kolleegidele.

Laupäeval, 17. jaanuaril kell 22.00 näitab ETV2 “Hukkunud Alpinisti hotelli”.