“Ennustaksin Eesti Laulu võitu Jüri Pootsmannile, aga huvitav oleks teada, kas see, et tänavusel rahvuslikul konkursil osaleb nimetamisväärne hulk saarlasi, ka esinejate kodupaiga fännide toel finaali lõpptulemust mõjutab?” ei välista üllatusi Juhan Paadam, kelle ekspertarvamuse põhjal on ennustusportaal OlyBet koostanud tänavuse “Eesti Laulu” finaali koefitsiendid.

OlyBeti hinnangul ongi konkursi favoriidiks Jüri Pootsmann koefitsiendiga 2, ent vähemalt kaks saarlast kolmest ei ole veel mängust väljas: päris kõrged võiduvõimalused on Kristel Aaslaiul ja Cartoonil (koefitsient 6 ja kolmas koht) ning Grete Paial (koefitsient 7 ja neljas koht). Juhan Paadam tõstabki teisele kohale just Kristel Aaslaiu, kuigi OlyBeti hinnangul on võidušansse siiski pisut rohkem Laural koefitsiendiga 4 (teine koht). Kolmanda saarlanna Kati Laeva perspektiivid nii helged aga pole – ennustusportaali arvutuste järgi jääb ta eelviimasele kohale koefitsiendiga 51.

Millest oleneb valik? “Kõigepealt muidugi finaali toimumise päeva ilmast: ilmast oleneb meie laiuskraadidel kõik: tuju ja meeleolu kaasa arvatud, hääletamise aktiivsusest rääkimata. Teiseks muidugi žüriist ja televaatajatest, kes hääletamisest osa võtavad. Siin on omakorda oluline, millised vanuserühmad oma maitset jõulisemalt kehtestada suudavad ning millise artisti fännklubi, nagu üks mees, kõnede ja sõnumitega oma lemmiku eest võitleb,” märkis Juhan Paadam.

“Põnev intriig valitseb ka kahe Sven Lõhmuse laulu vahel – Laura “Supersonic” ja Grete Paia “Stories Untold”. Intriig ei teki ainult sellepärast, et lood võiksid kohti vahetada, kuigi minu kolmas valik “Supersonic” võib pretendeerida ka esikohale. Intriig tekib eelkõige sellepärast, et mõlema laulu autoril Sven Lõhmusel on kogemus enesega konkureerimisel ja oskus iseenesest üle sõita, ” arvas Juhan Paadam.

Üldine pilt 20-st rahvuskonkursile esitatud laulust näitas Paadami hinnangul taas autorite, eelkõige noorte tegijate julgust ja enesekindlust võistlusel osaleda, kuid mitte niivõrd nende professionaalsust ning küpsust. “Heade lugude arv ja tase kõnelevad aga peamiselt valiku teinud žürii kollektiivsest maitsest,” tõdes Juhan Paadam.