Lauluvõistlusel osalevate riikide ringhäälingutele saadeti eile kiri, milles teatati, et tulevikus lasub vastutus poliitilise neutraalsuse tagamisel varasemast tugevamalt kohalike eelvoorude korraldajatel. Eksijaid tabavad aga senisest karmimad sanktsioonid, vahendab ESC Today.

Ajendiks oli muudatustele sel aastal Kiievis toimunud lauluvõistluse probleemid Venemaa esindaja Julia Samoilovaga, kes võistluselt poliitilistel põhjustel diskvalifitseeriti – Ukraina võimud ei lubanud lauljatari riiki, kuna too oli Krimmis esinenud ning sattunud seega sissesõidukeelu nimekirja. Lõpptulemusena jäigi Venemaa võistluselt kõrvale.

Lauluvõistluse reeglite hulka lisati tänavuse Venemaa juhtumi kordumise vältimiseks konkreetne klausel, mis ütleb, et Eurovisioni delegatsioonide hulka ei tohi kuuluda kedagi, kel võiks olla korraldajamaale sisenemisel seaduslikke takistusi.

EBU rõhutab, et Eurovision on mittepoliitiline sündmus ning igasugune poliitiline propaganda võistluse ajal ning poliitiline sisu lauludes on rangelt keelatud. Samuti on osalevate riikide delegatsioonidel keelatud võistlusel kommertsreklaami ning kaubamärkide, toodete ja firmade turundust teha.

Üle käidi ka žüriide reeglistik, kus juurutati veidi sügavamale jub akehtivat regulatsiooni, mille kohaselt ei tohi lugusid riikide nimel hindavad kohtunikud olla kuidagi seotud osalevate lugudega ning nad ei tohi mitte mingil juhul avalikustada oma eelistusi ei avalikult ega teistele žüriiliikmetele.

Korraldajamaal Eurovisioni teleülekande eest vastutav kanal seati EBU poolt samuti silmitsi karmimate nõuetega, vältimaks Kiievi fopaasid – EBU jätab endale õiguse vahetada ülekandjat, kui ei hoita kinni ajakavadest ning ülekandja vastutab ka selle eest, et kõik konkursi osalejad saaksid laval otse esineda. Ka on neil kohustus tagada sündmuse mittepoliitilisus.