Elina Nechayeva sõnas möödunud nädalal "Ringvaates", et kleit ise maksab paarsada eurot, teatavasti nõuab kõige rohkem raha projektorite rentimine, Eesti lavasõu jaoks on neid vaja kuueks nädalaks.

Normet rõhutas veel, et Lissabonis on erinevatel lavasõus kasutatavatel elementidel kõrgem hind, kui möödunud aastatel, kuna Portugal üritab võistluse kulusid läbi kõrgemate hindade optimeerida. "Näiteks see sama lavatoss on kolm korda kallim," lisas Normet.

Elina Nechayeva Eurovisioni lavasõu jaoks on vaja kokku saada 65 00 eurot ja toetuse leidmiseks suhtles Eesti delegatsioon eesotsas Mart Normetiga suhelnud riigiga, kuna tegemist on mõnes mõttes ka riigi promoprojektiga. Eelmisel kolmapäeval aga saabus kurb uudis – riigilt raha ei saa.

"Oleme suhelnud erinevate ministritega, EAS-iga ja isegi Eesti e-residentsuse programmiga. Elina on üks favoriite, eelmiste aastaste statistika on nähtud, et ennustustabelites teisel kohal olija võib võita," sõnas Normet.

Miks ei ulatanud oma abikätt aga näiteks kultuuriministeerium?

"Konkurssi Eesti laul 2018 korraldab Eesti Rahvusringhääling (ERR). Eesti Laul on ERRi programmi osa, mille elluviimiseks (sh Eurovisioonil osalemiseks) on alati ette nähtud eelarve, mis tuleb riigieelarvest. Kultuuriministeeriumile ei ole esitatud ühtegi taotlust Eesti Laulu võidulaulu lavaesituse korraldamiseks Lissabonis toimuval Eurovisiooni lauluvõistlusel," sõnas Kultuuriministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Meelis Kompus Publikule. "Vastavalt ERRi enda kehtestatud korrale on ERRi ülesanne tagada laulu lavaesituse sisu ja katta sellega seotud kulud."

Eesti Laulu 2018 tingimused ja kord ütleb:

7. Lepingute sõlmimine ja nendest tulenevad nõuded

7.1 Poolfinaalide ja finaali laulude autorite, esitajate ja fonogrammitootjatega sõlmitakse ajavahemikus 25.01-04.02.2018 kirjalikud lepingud, milles sätestatakse poolte õigused ning kohustused, mis tulenevad käesolevast reglemendist, sealhulgas laulude, nende esituste ja salvestiste kasutamisega konkursil ja võimaliku Eurovisiooni lauluvõistlusel osalemisega.

10. Võidulaulu kasutamine

10.1 Punktis 7.1 nimetatud lepingus, mis sõlmitakse laulu autori(te), esitaja(te) ja fonogrammitootjaga sätestatakse juhuks, kui laul tuleb finaalis paremusjärjestuses esikohale, muuhulgas järgmised tingimused:
10.1.1 laulu autorite, esitajate ja fonogrammitootja kohustus anda punktis 9 nimetatud tasu eest ERR-ile edasiantav luba laulu, selle esituste ja salvestiste kasutamiseks Eurovisiooni lauluvõistluse reeglites ja käesolevas reglemendis sätestatud eesmärkidel, viisidel ja tähtaegadel, samuti laulu singelplaadi tootmiseks;
10.1.2 ERR-i lõplik sõna Eurovisooni konkursi lavalise numbri osas, sealhulgas stilistika, koreograafia, dekoratsioonide, visuaalide ja lavastuse osas;
10.1.3 ERR-i õigus otsustada Eurovisiooni lauluvõistluse reeglites ette nähtud salvestiste tootmisega seotud küsimused ning kohustus katta sellega seotud kulud;

"ERRi juhtkonnal on seega võimalus kasutada kõnealuse lavaesituse elluviimiseks eelarves ettenähtud vahendeid. Käesoleva aasta ERRi eelarve on üle 34 miljoni euro ( vt kultuurieelarvet siin)," lisas Kompus.