„Algselt õhinapõhiselt loodud sõprade algatusest on tänaseks kasvanud ühiseid väärtusi kandev inimeste kogukond, mis väärtustab Eesti ajalugu ja kultuuri ning tunnustab neid, kes teevad Eestit maailmas suuremaks. Rohkem kui kunagi varem on vaja rääkida Eestist kui edumeelsest, ettevõtlikust ja tulevikku vaatavast riigist,“ ütles Barclay de Tolly Sõprade Klubi üks asutajatest Kristel Meos. „Samuti Eestimaa inimestest, kes mitte üksnes suurelt ei mõtle, vaid need ideed ka realiseerivad.“

„Meil on klubi eestvedajatega äärmiselt hea meel, et seekordse „Eestimaa au ja uhkuse“ teenetemärgi pälvib ettevõtja Ain Hanschmidt. Mees, kelle saavutused Eesti ühiskonna- ja majanduselu arendamises on kõnekad ning eeskujuks, kuidas territooriumi poolest väike Eesti teeb strateegiliselt mõtleva ettevõtja juhtimisel suuri tegusid ka riigipiirist kaugemal,“ lisas Meos.

Barclay de Tolly Sõprade Klubi tõi Ain Hanschmidti puhul välja tööd AS Infortari juhatuse esimehena, laienemisi põhja ja lõuna suunal ning ettevõtte edukat börsile viimist. „Ain Hanschmidt on üks Eesti majanduse suurkujudest ja Eesti rahvusliku eduloo elluviija. Mahukad investeeringud, taastuvenergiasse panustamine ning ettevõtete vaheline sünergia on vaid mõne märksõnad Aini ettevõtlikkust iseloomustadest,“ kirjeldas Meos.

„Eesti on väike, ainus, mis meid suuremaks teeb, on laienemine naaberturgudele ja eksport. Olen sellest lähtunud kunagi Ühispangas ja SEB-s, pikaaegselt Tallinkis ning nüüd Infortaris ja Eesti Gaasis, kus oleme suutnud väljakutsed võimalusteks pöörata – Tallinkist on tänaseks saanud Läänemere suurim laevafirma ning Eesti Gaasist Soome ja Balti piirkonna suurim erakapitalil energeetikaettevõte,“ lausus Ain Hanschmidt.

„Kui riigi vaates on meil siht ja julgeolek paigas ning suudame poliitika ja äri lahus hoida, siis on ka meie majandus elujõuline. Täna seatud majanduse kahekordistamise ambitsioon on igal juhul piisavalt intrigeeriv, meil on vaja teha järgmine arenguhüpe Euroopa keskmike seast edasi ja selle eelduseks on just laienemine ja eksport,“ täheldas Hanschmidt.

Barclay de Tolly Sõprade Klubi 10. juubelivastuvõtul esitleti klubi kingitust liikmetele. Lühilugudest koosnevat kogumikku Eesti ajaloosündmustest, mis mõtestavad senist ajalookäsitlust tänapäevases võtmes. „See on tööriistakast meie inimestele, kes oma töö- või argielus soovivad kodumaad tutvustada ning luua kõnekaid seoseid tänapäevase ettevõtliku Eesti ning tehnoloogiliste arengute vahel,“ kirjeldas Meos. Kogumiku koostajaks on Tallinna Ülikooli doktorant, ajaloolane Kristjan Oad.

Pidulikule tseremooniale järgnenud kontserdil rõõmustasid külalisi Eesti džässi suurkuju Tõnu Naissoo ja rahusvaheliselt hinnatud pianist Sten Heinoja. Üllatusesinemise tegi Klubi esimese teenetemärgi saanud pianist ja ettevõtja Indrek Laul.

Eesti ajaloo ja kultuuri väärtustamiseks loodud Barclay de Tolly Sõprade Klubi algatajad on Kristel Meos, Siret Liivamägi, Andrei Dvorjaninov ja Siim Kabrits. Varasemalt on „Eestimaa Au ja Uhkus“ teenetemärgi pälvinud Indrek Laul, Annely Peebo, Kaido Höövelson ehk Baruto, Neeme Järvi, Rainer Nõlvak, Markus ja Martin Villig.