Meediale saadetud pressiteatest selgub, et tegemist on heategevusfondi P & E Foundation MTÜ esimese toetusotsusega. „Meie jaoks on see erilise tähtsusega, et saame oma esimese annetuse suunata vähi ennetamisele ja varajasele avastamisele. Oluline on ka see, et mobiilne kompuutertomograaf jõuab inimesteni üle Eesti – nii väikelinnadesse kui ka saartele,“ ütles heategevusfondi üks asutajatest Eve Piilmann, Priidu lesk.

P & E Foundation on perekondliku taustaga heategevuslik algatus, mis loodi sooviga anda panus Eesti arengusse, et inimesed saaksid elada tervemalt ning looduslähedasemalt. „Fondi fookuses on suure mõjuga algatused, eelkõige tervishoiu ja keskkonnavaldkonnas. Meie eesmärk on aidata igal aastal ellu viia vähemalt üks projekt, mida omalt poolt toetame investeeringu rahastuse ja vajadusel projektinõustamisega,“ sõnas fondi tegevjuht Kersti Ojala.

Äriregistri andmetel kuuluvad P & E Foundation MTÜ nõukogu liikmete alla varalahkunud ärimehe Priit Piilmanni abikaasa Eve Piilmann, kes on nõukogu esimees; samuti ka pojad Aleksander, Kristjan ja Mihkel. MTÜ registreeriti 2022. aasta novembri lõpus ning see tegeleb tervishoiu ja sotsiaalhoolekande tegevusalal.

Miljonisadu perekonnale

Kaks kuud enne suurettevõtja Priit Piilmanni surma novembris 2022 kirjutas ajaleht Äripäev, et Viru Keemia Grupi suuromanik Priit Piilmann jagas ettevõtte osaluse enda, kolme poja ja abikaasa vahel viieks. Piilmannile kuulus firma Tristen Trade kaudu pea 39% keemiatööstusest VKG. Pärast osaluse jagamist on Tristen Trade OÜ omanikud võrdselt Priit, Kristjan, Mihkel, Aleksander ja Eve Piilmann. Äripäeva Rikaste TOPi andmetel on Piilmannide varade väärtus kokku 450 miljonit eurot. See tähendab, et igaühe varad on väärt umbes 90 miljonit eurot. Eesti üks suuremaid tööandjaid ja tööstuseid VKG suurendas 2021. aastal kasumit neli korda, 50 miljoni euroni. Aasta varem oli ettevõtte puhaskasum 10 miljonit eurot. Omanikud võtsid 2021. aastal dividendi 8 miljonit eurot.

Priit Piilmanni viimastel eluaastatel ja ka pärast tema ootamatut lahkumist tekitas palju meediakära tema suhe ETV endise ilmatüdruku Triin Tuulaga. Nende suhtest sündis kaks last, kelle õiguse nimel saada õiglane osa lahkunud isa pärandist käib Triin Tuula Piilmannide perega kohut.

Vähiliidu juhatuse esimehe Maie Egipti sõnul on organisatsiooni jaoks tegemist enneolematu hetkega. „Saadud miljon eurot annetust võimaldab vähiliidul osta veel sellel aastal uue kõrgetasemelise mobiilse kompuutertomograafi, mis muudab vähi diagnoosimise ja ravi täpsemaks, kuna võimaldab vähki väga varases staadiumis avastada. Oleme äärmiselt tänulikud kõigile, kes on meie missioonile kaasa aidanud, see annab meile palju jõudu edasiseks vähktõve vastu võitlemiseks,“ tõdes ta.