Kuidas reklaamida tooteid, mida poes niikuinii saada ei ole?

Esiteks on tänapäeval üsna kummaline aru saada, mis asi oli "reklaamsaade", kuigi vanemale põlvkonnale tundusid  toonased läänelikke saateid järeleaimavad saated üsna loogilised ja küllap ka terake eksklusiivsed. Ilmselgelt ju poest liiga suurt valikut polnud ning plaanimajanduse raames polnud vaja ka midagi reklaamida, ammugi veel riigitelevisioonis Ent omas ajas oli tegu tõeliselt eksklusiivse saatega, kus muuhulgas tutvustati ka kogu Flora sortiment ära.

See päris esimene saade, mille meeleolukat fotogaleriid on täna võimalus vaatajatega jagada, läks eetrisse 23. detsembril 1967.

Kinni maksis saate tarbekeemiaettevõte Flora ning reklaamteadete edastamiseks oli välja mõeldud terve stsenaarium ning sellele pakkusid muusikalisi vahepalu Kustas Kikerpuu ja tema orkester. Saade kestis 50 minutit. Ka kogu orkester oli ilmselgelt saate osaline, sest nagu näha, olid neilgi seljas vanglariided.
Eesti Reklaamfilmi esimene meelelahutussaade "Must käsi", tarbekeemia ettevõtte Flora tellimus: Karl Kalkun [vasakul], Els Himma, Helgi Sallo, Kustas Kikerpuu ansambel.

Saatejuht oli Rein Karemäe, kes jälgis rahvusvahelise politseiagendi Carl Calcuni (Karl Kalkuni) tööd. Eesmärk oli selgitada välja, kes on salapärase keemikute organisatsiooni Must Käsi taga ning mis on nende eesmärk.

Selgus, et need salapärased keemilised lahused ja uuritavad pudelid olid äärmiselt salapärase Flora toodang, mida ülekuulamise vormis tehtud intervjuudes tehase töötajatega ka rõhutati. Sel viisil tutvustati suuremat osa Flora toodangust. Näidati pakendeid, räägiti kui uudsed ja head need on.

Ning lisaks sellele esinesid saates paljud ka täna armastatud näitlejad ja lauljad!

Kas tunned ära, kes on pildil? Karl Kalkun ning Helgi Sallo!
Eesti Reklaamfilmi esimene meelelahutussaade "Must käsi", tarbekeemia ettevõtte Flora tellimus: näitleja Karl Kalkun, laulja Helgi Sallo.
Laulja Els Himma kannab salvestusel samasugust triibulist vangaürpi nagu Helgi Sallogi:
Eesti Reklaamfilmi esimene meelelahutussaade "Must käsi", tarbekeemia ettevõtte Flora tellimus: laulja Els Himma.
Ning laulmas ei olnud ei keegi muu kui... Uno Loop!
Eesti Reklaamfilmi esimene meelelahutussaade "Must käsi", tarbekeemia ettevõtte Flora tellimus: laulja Uno Loop.
Kahju tõesti, et saatele saab täna veel kaasa elada vaid meeleoluka fotogalerii kaudu, kuid nii see on. Reisi korraks aastasse 1967 ning kujuta ette, kui äge võis see saade omas ajas tunduda!