Et sellist kahetsusväärset sündmust ära hoida, tuleb Delfi appi ja pakub proua presidendile välja mõndagi huvitavat ja kasulikku, mille abil oma Narvas viibimine ametlikust programmist palju toredamaks muuta.

Kuidas einestada?

Detsembri alguses kirjutas jaapanlane Ken Saburi inglisekeelsesse portaali Estonianworld.com nukra alatooniga loo, kus tõi välja lausa seitse põhjust, miks Eesti pakutav Aasia toit kusagile ei kõlba. Näiteks, kui väisate einelauda, kust saab osta niihästi hiina, jaapani, tai kui ka india roogasid, mis kõik on ilusti Aasti köögiks nimetatud, siis see on ju umbes sama hea, kui te läheksite Euroopa restorani, kus ühed ja samad kokad teevad kõiki Euroopa toite, värskest pastast karjala pirukate ja verivorsini.

Seega, nii Ken Saburil kui ka president Kaljulaiul maksab astuda sisse Narvas asuvasse restorani Silver Mint, mis tehti lahti vähem kui aasta eest ja kus äärmiselt armas abielupaar ainult India toitudele keskendub. Hinnad pole ütleme Londoni omadest sugugi kallimad, komplekteine võib lunastada nii umbes nelja euro eest.

Kui külalised Tallinnast peavad kulude kontrolli all hoidmist oluliseks, aga iga päev siiski india toitu süüa ei soovi, siis tasuks riigipeal süüa samuti äärmiselt meeldivas restoranis Manufaktuur. Seda haldab Ida-Viru Kutsehariduskeskus, köögis on tööl õpilased ja toidud kõrgeimal võimalikul kvaliteeditasemel, samas ka piinlikult odavad: supp maksab 1.30, liha garniiriga 2.80, punane kala maitsvas kastmes 3.50.

Narva, Presidendi ootel, 30.12.2017

Kuidas kulgeda ühest kohast teise?

See nõuanne pole vast kõige vajalikum presidendile endale, aga tema saatemeeskonnale, kantselei rahvale kulub kindlasti marjaks ära: Kui pead Narvas kasutama ühistransporti, siis vali tingimata takso. Munitsipaalautobusse on vähe, graafikud pole liiga mugavad, aga taksoga on hoopis teine lugu: sõit ükskõik millisesse linna otsa maksab alati kaks eurot, hinnad on täitsa korralikult fikseeritud. Tõsi küll, räägiakse, et tuleval aastal võib taksosõidu hind teha võimsa hüppe üles, fikstasu võib tõusta lausa kolme euroni, ent ka selline summa ei tohiks presidendi kantselei töötajaid verest välja lüüa.

Narva, Presidendi ootel, 30.12.2017

Kuidas hoida virgena keha ja vaimu?

Proua president, palun pöörake kindlasti tähelepanu Narva jalgrattateedele võrgustikule! Tõsi küll, see võrgustik seni puudub, ent linnavõimud lubavad, et tuleval aastal saab esimene osa sellest kindla peale ehitatud. Teil avaneb kindlasti võimalus tulevast teedevõrku tublisti populariseerida.

Narvas on mõned nüüdisaegsed treeningsaalid. Ühe säärase leiab näiteks rannahoonest, mis vaatab otse jõe ja kahe kindluse poole, linna kõige elavamast osast. Tähelepanu väärib veel Äkkeküla puhke- ja spordikompleks, mis asub üsna kesklinna lähistel ja kus on loodud tingimused isikuile, kes naudivad jooksmist ja suusasõitu. Suusalaenutuski töötab! Muidugi pole kindel, kas tuleval aastal üldse lund sajabki, veelgi vähem saame olla kindlad selles, et juba novembris lumevaip maad katab. Talve ebaõnnestumise korral võite Äkkekülas kõnnikeppidega ringe teha, see on Narvas üsna levinud ajaviitevorm.

Narva, Presidendi ootel, 30.12.2017

Kuidas olla kursis kohaliku poliit-maastikuga?

Europarlamendi saadik ja Keskerakonna Narva piirkonna juht Yana Toom meenutab oma Facebooki kontol, et president on varem Narva linnavõimu kritiseerinud, viidanud lausa, et enamuses Narva hädades on süüdi ebakvaliteetne linnajuhtimine. Presidendi kriitika kohalku võimu suhtes on kohatu, tal ei ole õigust kohaliku omavalitsuse asjusse sekkuda, eriti kui linnavõim on just jätkamiseks mandaadi saanud, sedastas Toom.

Ilmselt pole tõesti parim mõte alustada oma Narva-tuuri sellest, et minna tülli kohaliku võimuga, liiati on linnapea Tarmo Tammiste juba presidenti süüdistanud selles, et viimane ei teagi, millest ta räägib. Seega tuleks võimalusel kindlasti väisata mõnd volikogu istungit, sinna pääsevad sisse kõik soovijad. Oma tõlk tuleb muidugi tarvidusel ise kaasa võtta.

Kuidas olla kindel, et Narva kultuurielus miskit kahe silma vahele ei jää?

Tuleval aastal saab Narvast mõistagi taas Eesti sügispealinn, Narva saab kultuuri triiki täis, toimub üritusi igale maitsele! Kindlasti leiab presidentki oma. Usutavasti läheb pauguga käima seesama Vaba Lava, mille ruumes presidentki tööle peaks hakkama. Siiski, proua president, kui te ei külasta Narva sadama territooriumil tegutsevat art-clubi Ro-Ro, ei saa te oma visiiti kuidagi täiuslikuks lugeda. Seal on astunud üles sajad artistid igast maailma otsast, kindlasti toimub midagi ülevat ka presidendi Narvas viibimise ajal. Ro-Ro on üks eesti kõige huvitavamaid klubisid, ja isegi kui see on liialdus, siis igatahes mitte suur.

Kus kindlasti pilti teha?

Loomulikult tulevad parimad fotod, - nii selfid kui ka tavalised – narvalaste armastatud jalutamispaigas, jõeäärsel promenaadil. Seal võib end pildistada Venemaa taustal, ning nende kaadritega kõlbaks kindlasti illustreerida mitutki Narvast teele minevat presidendi pressiteadet.

Narva, Presidendi ootel, 30.12.2017

Soovitan teha pilti ka ammu suletud Kreenholmi Manufaktuuri taustal. Narvalased on juba väsinud ootamast, millal see omanäoline ja imposantne rajatis taas kord elule ärkab. Vaevalt mõni foto nüüd midagi muudab, aga vähemalt tähelepanu juhiks see narvakate murele ju küll.

Narva, Presidendi ootel, 30.12.2017

Kus on parimad paigad ostlemiseks?

Narvas asuvad mõistagi Ida-Viru suurimad kaubakeskused Astri ja Fama, sealsel personalil ja omanikel oleks teid kindlasti heameel oma poes kohata. Aga selleks, et õige Narva elu tunnetus kätte saada, minge parem 1990. aastail avatud turule nimega „Energia“. Seal kauplevad avatud taeva all inimesed aastaringi rõivastega (osa isegi Eesti firmade toodang), muidugi leiab lettidelt ka puu- ja juurvilju. Astuge õige mõne baabuška leti äärde, ostke tema koduaia õunu või kurke ja küsige, mis jõud sunnib teda novembris lahtise taeva all päevade kaupa seisma ja oma kraami müüma. Sellest saab teile kindlasti huvitav ja tähtis kogemus.

Narva, Presidendi ootel, 30.12.2017