Pika karjääri jooksul on režissööri auhinnakappi kogunenud preemiaid nii Briti kui ka Euroopa filmiakadeemialt, aga ka Cannes’i ja Berliini filmifestivalidelt. Sellele lisaks elutööauhinnad Istanbuli, Kopenhaageni ja Moskva filmifestivalidelt.

Oma esimesed täispikad mängufilmid lavastas Ida-Euroopa üks tuntuimaid filmirežissööre 1960. aastate keskel. „Szabó filmide kesksel kohal on poliitilised ja psühholoogilised konfliktid Kesk-Euroopa lähiajaloost, aga ka autori enda läbielamised. Kokku umbes kolmekümne täispika mängufilmi hulgas on ka terve hulk koostööprojekte teiste Euroopa režissööridega,“ rääkis festivali direktor Tiina Lokk. Enamike oma filmide puhul on Szabó ka ise stsenaristi tööd teinud ning esinenud kümnetes filmides näitlejana.

„PÖFFi elutöö preemia saamisel sai määravaks Szabó panus Euroopa filmilukku. Teda võib austusega pidada Euroopa autorifilmi traditsioonide järgijaks, kelle loomingust annaks kokku panna eraldi festivali. Vanahärra talent on sedavõrd särav, et kõigele lisaks tuntakse teda ka suurepärase ooperilavastajana,“ lisas Lokk.

Kesksel kohal Szabó loomingus on triloogia „Mephisto” (1981), „Kolonel Redl” (1985) ja „Hanussen” (1988). Kõik need filmid jutustavad ajaloolistest isikutest, keda igas filmis kehastab Austria näitleja Klaus Maria Brandauer. Ungarlasest režissööri seni viimane film „Uks” (2012) valmis tuntud kaasmaalasest kirjaniku Magda Szabó samanimelise romaani ainetel.

István Szabó sündis 18. veebruaril 1938 Budapestis. Aastatel 1956–1961 õppis ta Budapesti Teatri- ja Filmikunsti Akadeemias. Ta on üks Euroopa Filmiakadeemia asutajaliikmetest ning mänginud olulist rolli ka Széchenyi Kirjanduse ja Kunsti Akadeemia sünni juures. Lisaks on Szabó pidanud loenguid mitmetes Euroopa nimekates filmikoolides.

PÖFFi elutöö auhind antakse István Szabóle üle 30. novembril Nokia kontserdimajas toimuval festivali lõputseremoonial. Eelmisel aastal pälvis sama tunnustuse postuumselt Kreeka režissöör Theo Angelopoulos.

István Szabó filmid, mida on võimalik 17. PÖFFi raames veel näha:

„Mephisto“ – 30. november kell 21.15 Artises

„Kolonel Redl“ – 29. november kell 18.30 Solarises (külalisena on kohal ja vastab küsimustele István Szabó) ja 1. detsember kell 21.45 Artises

„Armas Emma, kallis Böbe“ – 30. november kell 16.15 Solarises