TERMINAL (Kaubamaja)

Terminali muusikapoes Publikuga vestelnud müüja sõnul ei ole tema käest Ruja plaate küsitud, kuid hiljuti tuli üks klient lihtsalt ansamblist rääkima. Ta lisas, et ei ole kaupluses ainus müüja ja ei oska seega kommenteerida, kas Ruja plaatide vastu tuntakse üldiselt väikest huvi või pole tema lihtsalt sellel ajal tööle sattunud.

Nii klienditeenindaja kui kaupluse juhataja Sander Varusk arvavad, et kindlasti augustikuine kontsert suurendab huvi Ruja loomingu vastu. "Keskmine klient tuleb vahetult enne või pärast kontserdi plaate küsima," ütles müüja.

Varusk lisas, et Ruja plaatidega on probleemiks, et neid ei ole enam poes saadaval ja kahjuks peab huvilistele teatama, et midagi pole neile pakkuda. "Kunagi olid CD-kogumikud "Need ei vaata tagasi", mis nüüdseks on läbi müüdud. Vinüülidest rääkimata."

Ta lisas: "Praegu oleks hea aeg uus, korralik kogumik välja lasta ja miks mitte ka vinüülil, sest nüüd on meil Eestis oma tehas."

Terminali juhataja sõnul on nende kaupluses kõige rohkem Ruja vastu huvi tundnud eelkõige keskealised kliendid.

LASERING (Viru keksus)

Laseringi kaupluses on 1999. aastal välja antud kogumiku „Need ei vaata tagasi“ esimene osa läbi müüdud, kuid muretsemiseks põhjust ei ole, sest kaupluse juhataja Tauno Kadaki sõnul peaks kuulduste järgi selle uus partii varsti ilmuma. Samuti on kogumiku teine osa poes veel saadaval ja Kadaki sõnul leidub sellele tänaseni stabiilselt ostjaid.

"Tegu ei ole küll meie topp 25 tootega, kuid seda bändi mäletatakse," lisas ta.

Kadaki sõnul oli ilmumise ajal „Need ei vaata tagasi“ meeletult populaarne ja ilmselt on Ruja kaasaegset selle kogumiku endale juba ammu ostnud. „Tänasel päeval ostab Ruja muusikat põlvkond, keda bändi tegutsemise ajal polnud olemaski.“

Juhataja hinnangul koondaks vanu Ruja fänne plaadipoodi varem avaldamata materjali ilmumine, vanade albumite vinüülide kordustrükk, aga ka näiteks Tiit Ojasoo lavastatud "Ruja" rockooperi sarnased projektid või sellised plaadid nagu eelmisel aastal ilmunud Rein Rannap, Kristjan Kannukene & Bänd kogumik "Ruja varased laulud. Eesti esimene rokkalbum 43 aastat hiljem". Nii rockooperi DVD kui "Ruja varajased laulud" on samuti Laseringi kauplusest leitavad.

RAHVA RAAMAT

Kogumiku "Need ei vaata tagasi" esimene osa on läbi müüdud ka Rahva Raamatu kauplustest, kuid teine osa on veel saadaval. Lisaks müüb Rahva Raamat pileteid 20. augustil toimuvale Ruja kontserdile ja sellest nädalast ka kontserdile pühendatud T-särke ja riidest kotte.

Rahva Raamatu turundusjuhi Ingrid Karelli sõnul on Ruja alati eestlaste südames olnud ja eelolev kontsert on tekitanud ka suuremat huvi ansambli muusika müügis, kuid plaadid on poodides kahjuks otsa lõppemas.

Ruja sattus Karelli sõnul nende kauplustes suurema tähelepanu alla pärast kontserdi pressikonverentsi. "Esimesed kaks nädalat olid Ruja kontserdipiletid kõige populaarsem toode, mis loomulikult tõi suuremasse huviorbiiti ka nende muusika." Tema sõnul on huvi endiselt suur ja kindlasti suureneb see vahetult enne kontserdi veelgi.

APOLLO

Sarnaselt teistele poodidele, on kogumiku "Need ei vaata tagasi" esimene osa läbi müüdud ka Apollo kauplustes, samuti Tiit Ojasoo lavastatud rockooperi "Ruja" DVD. Apollo ostu- ja turundusjuhi Eha Panki sõnul on nende kauplustes veel müügil Ruja kogumiku teise osa mõned üksikud jäägid.

Pank sõnas, et ei ole täheldanud, et viimasel ajal oleks Apollo klientide seas huvi Ruja plaatide vastu suurenenud, kuid lisas, et ansambli looming ja koosseis on läbi aegade paljusi huvitanud. "Populaarsus ja huvi ulatus klientide seas on otseses sõltuvuses ansambliga seonduva materjali ilmumisega. Näiteks ilmus 2008. aastal Igor Garšneki poolt kirjutatud raamat "Ruja: must ronk või valge vares", mis oli autori vaatenurk ansambli tegevusele. See raamat oli tol perioodil väga populaarne."