20. augustil 2017 Eesti Vabariigi taasisiseseisvumise päeval taasühines Tallinna Lauluväljakul Eesti legendaarseim rockansambel Ruja. Koos erinevate solistide ja suurte taustajõududega toodi publiku ette läbilõige ansambli loomingust. Laulukaare alune täitus Ruja austajatega, kes said tol õhtul unustamatu elamuse osaliseks.
Muusikadokumetaal „Eesti muld ja Eesti Ruja“ toob ekraanidele selle erakordse sündmuse ning viib publiku nii lava peale kui lava taha, näidates ka artistide vahetuid emotsioone enne ja pärast esinemist, mis tavaliselt publiku eest varjatuks jääb.
Kontserdile eelnes prooviperiood, mis suures osas filmilindile jäädvustati. Rein Rannapi ja Jaanus Nõgisto vahelisest keerulisest suhtest on loodud omamoodi müüt, esmakordselt on aga võimalik kahe mehe kirglikku tööprotsessi ka kõrvalt vaadata. Värvikate karakteritena pakkusid nad dokumentaali tegijatele palju tänuväärset materjali ja pikantseid hetki.
Proovide ja kontserdipäeva melu vahele on pikitud Ruja liikmete ja kontserdil esinenud solistide intervjuud. Loomulikult meenutatakse filmis ka Urmas Alenderit.
Muusikadokumentaali „Eesti muld ja Eesti Ruja“ on tootnud Sterotek Film, režissöör Tarvo Mölder, toimetaja Kaidi Klein, tegevprodutsent Aleksander Ots, produtsent Eero Nõgene.
Film linastub 2., 4. ja 6. detsembril Coca-Cola Plazas Tallinnas, kinos Ekraan Tartus ja kinos Centrum Viljandis.