Teekond Särkänniemi lõbustusparki Tamperes on perekond Uuetoa lastele olnud talumatult pikk. Sõit Soome, päev loomaaias, teine šamaaniga, siis veel kanuuretk üksikule saarele – kõik see pole pooltki nii äge kui nende Soome-seikluse viimane päev, sest nüüd on voli rallida lõbustuspargis, nagu öeldakse, kogu raha eest.

Särkänniemi on mitmel korral valitud Soome parimaks vaba aja veetmise kohaks. 35 atraktsiooniga lõbustusparki mahub ära miniloomaaed, esimene Angry Birds Land, meremaailm, planetaarium ja 168 meetri kõrgune vaatetorn.

Just see viimane huvitabki enim pereema Jaanat, sest karuselliinimene ta enda sõnul väga ei ole. Isa jälle paistab rohkem lastega ühes paadis sõitma: „Benji-hüpet päris ei tee, aga kõike muud võiks proovida. Tahaks ette võtta ikka need kõige ägedamad, et hea tunne oleks.” Olgu kohe öeldud, et käimata jääb pargi selle aasta uustulnukal nimega X, mis meenutab pisut kiikingut ja lennutab inimesi üle võlli 30 meetri kõrgusele kiirusega 80 kilomeetrit tunnis.

Päev lõbustuspargis

Kuidas tulla? Kuidas olla?

Autoga reisijale kehtib Särkänniemis sama reegel nagu teisteski Soome populaarsetes reisisihtkohtades – mida varem jõuad, seda kindlamalt parkimiskoha saad. Aega, mis jääb pargi avamiseni, võib täita kaasa võetud moonakotti tühjendades, lihtsalt jalutades või Näsijärvel vanamoodsaid laevu uudistades.

Piletipoliitika on siin rohkem kui paindlik, sest lõbustusparki pääseb sisse tasuta. Maksad vaid selle eest, mida kasutad. Nii võib teha enne tutvumistiiru, valida lemmikud välja ja kalkuleerida, milline pilet igale pereliikmele osta. Kui ühe või kahe päeva pilet tundub soolane, saab sõita üksikpiletiga. Võrdluseks: liftisõit Põhjamaade kõrguselt teise vaatetorni Näsineula tippu maksab sama palju kui jalg jala ette vantsimine koduses Pakri tuletornis – 5 eurot.

Kuigi soodsam on reisida, oma söök kotis, leidub siinsetegi restoranide ja kohvikute hulgast vähem tapvaid hindu. Tutvuda tasub pitsa- ja salatibufeega pitsarestoranis Pelle, kus on hinna sees ka jook.

Päev lõbustuspargis

Särkänniemi tipud

Raske on mööda kõndida nii vägevatest Ameerika mägedest nagu Tornado. Eriti kui oled see, kes lubas täna proovida kõike. 700 meetrit pikk, kõrgeim punkt 25 meetrit, tippkiirus 75 kilomeetrit tunnis. Pole just Soome kõige äkilisem, kuid lööb kohati keele suulakke nagu naelaga ja teeb kõhus ruumi organitele, mida pole. Tunnis loksutab see „peletis” läbi 1200. Margusele selline värk meeldib, aga kui ta jalad pärast paariminutilist sõitu taas maad puudutavad, on jutt stiilis, et oli kah. Silmad ütlevad siiski midagi muud. Siin on mees, kes sai äsja seda, mida kodus ei anta – vägeva adrenaliinilaksu.

Isade kõrval mõtleb Särkänniemi jätkuvalt ka lastele. Aasta tagasi avatud maailma esimesse Angry Birds Landi on koondatud lõbustuspargi senised kõige populaarsemad lasteatraktsioonid ning täiendatud uutega. Lustima ja sõitma mahuvad siia nii lapsed kui ka vanemad. Kultusmängust tuttavaid linde ja rohelisi sigu kohtab siin igal sammul. Kaubamärgistatud on isegi prügikastid – vahivad sind, ise punased, nokad ees.

Kuna Uuetoade lapsi selline titevärk ei tõmba, võetakse ette järgmine vinge püss MotoGee. Start avaldab küll muljet – kahe sekundiga saavutatakse kiirus pea 20 kilomeetrit tunnis. „See Tornado pole pooltki nii hull kui MotoGee,” võtab Margus asja kokku. Kaksikud kädistavad ekstaasis lisades isale: „See oli nii kiire, et ajas külmavärinad peale. Kümme korda kiirem, kui paistab! Rohkem ei tahagi sinna. Röökisime kogu aeg.” Päeva parim sõit, leiavad kõik, sest proovitud on üht ja teist. Mida täpselt, näitab Delfi TV. Lõpetuseks teeb Margus koos lastega veel ühe paadiralli, kus kuivaks ei jää keegi, ja siis seab pere sammud parkla poole.

Päev lõbustuspargis

Maiuspala neile, kel meeldib klassika

Soomes on kaks vanaaegse moega puitkonstruktsioonidega Ameerika mäge. Üks Helsingi Linnanmäel, teine pealinnast 400 kilomeetrit eemal Kauhava PowerParkis. Paraku ei jõudnud Uuetoad kummalegi, ent juttu neist teha tasub.

Linnanmäe puust rada on Soome ainus, mille on tunnistanud klassikaks Ameerika mägede entusiastide klubi ACE. Nende nõuetele vastavaid radu leidub maailmas alla 40. Linnanmäe puust rada töötab aastast 1951 ja selle puitkonstruktsioone on renoveeritud vähemalt viis korda. Atraktsioon kestab tänini ning pakub kiirust kuni 60 kilomeetrit tunnis, ja kuna rada asub kõrgel mäe otsas, siis avanevad sealt ka toredad linnavaated.

Hoopis uuemad, ent samuti puust Ameerika mäed hullutavad inimesi PowerParkis. Thunderbird on maailma kõige põhjapoolsem puust rada ning kuulub planeedi kümne kõige äkilisema puitkonstruktsiooniga Ameerika mägede hulka. Ehitist hoiavad koos 750 000 polti ja 1,8 miljonit naela. Tehtud Soome puust aastal 2006. Kuigi Thunderbirdil on kõrgust vaid 25 meetrit, tagab tänapäevane tehnika tunde, nagu käiksid ära kosmoses. Tasub proovida mõlemat!

Kodutee

Pärast seda, kui Tukkijoest särgid kuivad, istuvad Uuetoad autosse ja alustavad sõitu Helsingi poole, et jõuda õhtusele laevale, mis neid koju kass Lonni juurde viib. Selja taha jääb viiepäevane seiklus. Kohtuti põnevate inimestega, külastati mitmeid kauneid paiku väljaspool Helsingit. Ja ei ühtegi pealinna allahindlust – see on midagi uut! Iga pereliige leidis enda moodi Soome. Kellele mis rohkem meelde jäi, saad teada, kui vaatad reisi videokokkuvõtet Delfi TV vahendusel ja loed toredatest juhtumistest Soomes Delfi Publikust.

Jaga
Kommentaarid