Yuri Gorbachevi eelmine ja ülimenukaks osutunud näitus Eestis toimus 2012. aastal rahvadiplomaatia aktsiooni „Odessa sõidab Tallinna“ käigus. Gorbachev on endisest NSVL-st Ameerika Ühendriikidesse lahkunud kunstnikest üks eredamaid ja omapärasemaid. Oma üle neljakümneaastase loometegevuse jooksul on ta suutnud tõusta maailma kaasaegse maalikunsti tippu. Kunstnik on loonud oma kordumatu tehnika lõuendil, kasutades kulda, pronksi, spetsiaalseid lakke ja emaili ning jättes oma paletist täielikult välja musta värvi.

Yuri Gorbachev sündis 29. detsembril 1948. aastal Uglovkas Peterburi lähedal ja elas üle 20 aasta Odessas. Tema vanavanemad on elanud Narvas, seetõttu on kunstnikul alati olnud eriline suhe Eestiga. Gorbachev on saanud mitmekülgse hariduse – lisaks õpingutele Borovitši Keraamika Instituudis ja Leningradi Riikliku Ülikooli filosoofiateaduskonnas on ta õppinud maalimist ning graafikat Odessa Riiklikus Pedagoogika Instituudis. Alates 1991. aastast elab ja töötab kunstnik New Yorgis, kuid tema looming ei ole piiritletud rahvusliku kuuluvusega. Nagu Yuri ise ütleb: “Ma kuulun kogu maailmale.” Tema loodud kunstiteosed asuvad enam kui 20 väärika muuseumi kollektsioonis (Louvre, Vene Muuseum jpt) ning paljude maailmakuulsate inimeste erakollektsioonides (Bill Clinton, Mick Jagger, Antonio Banderas jpt).

Kunstniku loomingu põhiteemadeks on evolutsioon ja mütoloogia, lisaks maastikud, vaikelud ja ikoonid. Paljud Yuri Gorbachevi tööd, mida Eesti kunstisõbrad saavad peatselt nautida, on olnud eksponeeritud tuntud muuseumides üle maailma, mõned maalid aga on avalikkusele näha esmakordselt.

Yuri Gorbachevi näitus saab teoks Meelis Kubitsa (Corpore Diplomacy) ja Andrei Dvorjaninovi (National Heritage Foundation) toetusel. Näituse kuraator on Olga Ljubaskina (Sed Arte Gallery) ja konsultant Boris Pilar von Pilchau (National Heritage Foundation). Näitus on publikule avatud 8. - 20. juunil.

1833. aastal valminud Keila-Joa loss Schloss Fall on Eesti üks varasemaid ja stiilsemaid neogooti stiilis mõisahooneid. Põhjaliku restaureerimise läbinud lossis on muuseum, külalistemaja ning renoveeritud mõisapark.

Rohkem infot: www.yurigorbachev.com