Alegria show on visuaalselt äärmiselt nauditav — etenduses kasutatakse imeilusaid kostüüme, mis on valmistatud värviküllastest kangastest ning käsitsi kaunistatud pitside, sulgede, litrite ja kalliskividega, meenutades toretsevaid riideid, mida kanti kunagi Versailles’ ja teiste Euroopa kuningalosside õukondades. Kostüümikunstnik Dominique Lemieux’i kaunid ja sädelevad kostüümid äratavad ellu prantsuse kuninga Louis XV õukonna, maadeavastajad ja kolooniate pärismaalased.

Kostüümid mängivad olulist rolli etenduses osalevate tegelaskujude loomises, mis rahvastavad Cirque du Soleil’ muinasjutulise maailma. “Alegria vastandab vanu ajastuid uutega ning kirjeldab retke ühest teise. Alegria on appihüüd elu ja nooruse järele. See on kuningriik, kus puudub kuningas. See on kuningriik, mille rahvas võitleb end võimule — võimule otsustada ning kõige üle valitseda. Alegria kostüümid justkui illustreerivad kontrasti ja võimuvõitlust nooruse ja vana ajastu vahel,” rääkis Lemieux.

Ühte kostüümi tehakse 200 tundi
Etenduses kasutatakse enam kui 400 kostüümidetaili, sealhulgas eritellimusel valmistatud kingi, parukaid, mütse ja muid aksessuaare. Kõik kostüümid on valmistatud Cirque du Soleil’ peakorteris Montréalis, kus selle tööga tegeleb üle 300 kunstikäsitöölise. Alegria ühe kostüümi õmblemisele kulub kuni 200 tundi. Kõikide kostüümide tootmine nõuab aga koguni 1 kilomeetrit punutisi, 1,5 kilomeetrit pitsi, üle 2 kilomeetri siid-trikotaaži, 10 kilogrammi litreid ja sädelevaid kivikesi, 200 Santa Clausi parukat, mis töödeldakse ümber, et luua tegelaskujude soenguid. Kõige enam on kostüümide valmistamisel kasutatud lükrat, sest see sünteeskiud on veniv, seljas mugav ja lihtne hooldada.

Iga kostüüm, peakaunistus ning jalanõud ja aksessuaarid on spetsiaalselt iga artisti jaoks käsitsi valmistatud. “Materjalide valikul ei lähtuta ainult esteetilistest kaalutlustest — üks olulisemaid aspekte on suhe kanga ja naha ning kanga ja esinejate liikumise vahel. Artistid ei ole mitte lihtsalt kostüümidesse riietatud tegelaskujud, vaid pigem on kostüümid kujundatud vastavalt sellele, kuidas aidata igal tegelaskujul etenduse käigus esile tõusta. Kostüümid peavad olema ennenägematud, kuid samal ajal ka väga tugevad ja mugavad, andes esinejale ruumi vabalt liikuda. Kangad ning lisadetailid on valitud vastavalt esinejatele, nende poolt kehastavatele tegelaskujudele ning etteastele, millest nad osa võtavad,” seletas Lemieux.

Alegria toob publikuni palju keerulisi akrobaatikatrikke ning akrobaatide kostüümid peavad olema eriti vastupidavad. Näiteks “Vene kangide” numbris sooritavad artistid muljetavaldava kiirusega ahhetamapanevaid kukerpalle ja pöördeid, ning maanduvad 10 sentimeetri laiustel kangidel, mis toetuvad kandjate tugevatele õlgadele. Seega on Valge Ingli tegelaskuju kostüümi juures kõige tähtsam akrobaadi ohutus ning maksimaalne liikumisvabadus. Selle kerge ja samal ajal vastupidava kostüümi valmistamisel on kasutatud Cirque du Soleil’ enda arendatud tehnoloogiat, kus eripits sisaldab õngenööri ning on sel moel võimeline vastu pidama kuni pooletonnilisele survele. Teistel akrobaatidel, kes esinevad lavapõrandasse sisseehitatud batuutidel on seljas justkui kullast võimlemistrikood, millel käsitsi kootud makramee. Lemieux sõnul näeksid need perfektsed välja juba kohapeal liikumatult seisva inimese seljas, kuid selles etteastes sooritatakse lisaks veel kolmekordseid saltosid.

Tantsunumbrid ja leegitsevad noad
Alegrias on ruumi ka Conga trummide saatel esitatavatele ohtlikele rütmikatele ja kaasakiskuvatele tantsunumbritele, kus artistid viibutavad enda ümber leegitsevaid nugasid. “Nende esinejate kostüümid on üsna keerukad ning valmistatud eritöötlusega nahast,” ütles Lemieux. “Siin üritasime vaatamata nende kostüümide minimalistlikule väljanägemisele säilitada riiete algupärase väljanägemise, mis on ajalooliselt kohane rituaalsete tuletantsude tantsijate riietusega.”

Erinevate Alegria tegelaskujude suurejoonelised kostüümid hämmastavad oma ilu ning küllusega. Näiteks Nümfide kostüümide ornamendid, inglitiivad, mis kaunistatud siniste kristallidega, on tehtud neljast erinevast jaanalinnusulest. Mõlema lauljanna — Valge ja Musta — kleidile on käsitsi õmmeldud üle 200 kalliskivi. Vanade Lindude maskid on valmistatud nahast, mis on vormitud, käsitsi värvitud ning samuti kalliskividega kaunistatud. Lemieux’i sõnul lisavad sellised võtted tegelaskujudele põnevust juba enne, kui artist kostüümi selga paneb.

Suur hulk etenduses kasutatavaid kostüüme vajab peale igat show'd parandamist, tihtipeale läheb seda ka esinemiste ajal vaja. Seetõttu on tuuril alati kaasas massiivne varu kangaid, pisidetaile, nööpe, niite, värve ning õmblus-, pesumasinaid ja kuivateid. Koos trupiga reisib ka neli garderoobitöötajat.

“Alegria on suursugune kogemus. Enamus inimesi lahkub etenduselt emotsiooniga “Ma ei ole midagi sellesarnast kunagi näinud,” või “Kust kohast on leitud kõik need inimesed, kes seda teevad…” lisas Dominique Lemieux.

Cirque du Soleil’l on kokku 21 omapärast etendust. Osa nendest on alalised showd maailma suurtes metropolides nagu Las Vegas, New York, Tokyo, Macau, ning teised tuuritavad aasta vältel üle maailma ringi. Tallinnasse toob seekord Cirque du Soleil salapärase ja lummava show Alegria.

Alegria tähendab hispaania keeles vaimustust, rõõmu ja juubeldamist. Alegria on tuju, meeleseisund, see on show, kus kuninga narrid, kerjused, tänavamuusikud, vanad aristokraadid ja lapsed loovad muinasjutulise maailma. Alegria on midagi enamat kui lihtsalt tsirkuseetendus. See on kaasakiskuv ja kordumatu elamus, mis kütkestab igas eas vaatajaid. Alegria on salapärane ja lummav tipptasemel akrobaatiline vaatemäng kogu perele!

Maailmakuulus CIRQUE DU SOLEIL annab Tallinnas, Saku Suurhallis kuus etendust alates 3. aprillist.

Etenduste ajad:

3. aprill (kolmapäev) ESIETENDUS
kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

4. aprill (neljapäev)
kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

5. aprill (reede)
kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

6. aprill (laupäev)
kell 15:00 (uksed avatakse 14:00)
kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

7. aprill (pühapäev) LISAETENDUS
kell 14:00 (uksed avatakse 13:00)

Alegria etendus kestab kokku 2,5 tundi, kuhu mahub vahele 30 minutiline vaheaeg.

Cirque du Soleil (Päikesetsirkus) loodi 1984. aastal Kanadas Guy Laliberté ja noorte tänavaesinejate trupi poolt väga lihtsal eesmärgil — lõbustada publikut, näha maailma, ning ise sellest kõigest rõõmu tunda. Tänaseks on ettevõttel 5000 töötajat, kelle hulka kuulub enam kui 1200 artisti 50 erinevast riigist. Cirque du Soleil on toonud imetlust ja rõõmu sajale miljonile pealtvaatajale 300 linnas viiel mandril.

Piletid Cirque du Soleil’ Alegria Tallinna etendustele hinnaga alates 29 eurost on müügil ainult Ticketpros — internetipoes aadressil www.ticketpro.ee, kõigis Ticketpro müügipunktides, Statoili teenindusjaamades ning Selverites üle Eesti. Lastele kehtivad soodushinnad.